Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Kaspersky: 1 στους 5 χρήστες έχει πέσει θύμα “doxing” – Πώς να προστατευτείτε

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο του “doxing”, ένα σοβαρό είδος διαδικτυακού εκφοβισμού. Ο όρος προέρχεται από τη συντομογραφία “docs” για τα “έγγραφα” και αναφέρεται στα αρχεία που διαρρέουν στο Διαδίκτυο και περιέχουν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος.

Βρετανική μελέτη, όπως αναφέρει το ΣΕΠΕ, αποκάλυψε ότι το 19% των ερωτηθέντων ήταν θύματα doxing, μιας πρακτικής κατά την οποία άτομα με κακές προθέσεις δημοσιεύουν τα προσωπικά στοιχεία των θυμάτων τους, με σκοπό να τα φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τα εκφοβίσουν.

Ήδη, διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις για την ποινικοποίηση του doxing, αποτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξή του και δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων.

«Ο λόγος για τον οποίο το doxing είναι τόσο επικίνδυνο είναι επειδή όλοι είμαστε πιθανά θύματα. Τα τελευταία χρόνια το doxing έχει αποκτήσει έναν νέο σκοπό. Έχει γίνει εργαλείο κοινωνικής πίεσης, εκθέτοντας αυτό που ο δράστης πιστεύει ότι είναι τα λάθη του θύματος του και η κοινωνική ζημιά που έχει προκαλέσει. Η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι επιθέσεις μπορούν να συμβούν στον καθένα και η προσεκτική παρουσία στο Διαδίκτυο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν», αναφέρει σχετικά με το φαινόμενο η Kaspersky.

Οι νεότερες γενιές σε κίνδυνο
Το Doxing – όπως επισημαίνουν οι αναλυτές – είναι τόσο διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο στον διαδικτυακό κόσμο, που μπορεί εύκολα να συγχέεται με άλλους τύπους διαδικτυακής παρενόχλησης. Το Doxing για μια απλή διαφωνία ή αντιπαλότητα σε ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργήσει μια τεράστια συναισθηματική πίεση λόγω του φόβου για τις συνέπειες και της ντροπής, κυρίως αν πρόκειται για παιδιά.

Πλατφόρμες, όπως το Twitch, το Steam, το Discord και το Roblox, μπορούν να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν μεταξύ ανώνυμων παικτών. Ωστόσο, μικρές λεπτομέρειες αρκούν για τους αποφασισμένους doxers για να ξεθάψουν προσωπικές πληροφορίες, για παράδειγμα, αναζητώντας μια ταυτότητα χρήστη στο Twitter, όπου μπορεί να βρουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες και μια λίστα φίλων.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο gaming. Οι εικονικοί σχολικοί πόροι, που βασίζονται σε πλατφόρμες βίντεο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν επίσης να γίνουν επικίνδυνοι, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλοι κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τόσο από τα σχολεία, όσο και από τους γονείς.

Μπορείτε να αποφύγετε το doxing;
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τη συλλογή πληροφοριών για εσάς από οποιονδήποτε:

– “Καθαρίστε” την ψηφιακή σας παρουσία.

– Μην μοιράζεστε (περισσότερες) προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

– Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (ή πολλαπλών παραγόντων) (2FA, MFA) σε όλους τους λογαριασμούς σας.

– Χρησιμοποιήστε ένα δυνατό και μοναδικό κωδικό.

– Βεβαιωθείτε ότι οι τηλεδιασκέψεις και οι κλήσεις σας είναι ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες.

– Μην ανοίγετε διαδικτυακούς συνδέσμους (links) πριν βεβαιωθείτε ότι έχουν σταλεί από κάποιον που γνωρίζετε. Αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε! Αν έχουν σταλεί από κάποιον άγνωστο, μην τους ανοίξετε καθόλου.

Τι συστήνουν οι ειδικοί
Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα doxing, οι ειδικοί συστήνουν:

– Πρώτα απ’ όλα, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τις κακόβουλες προθέσεις άλλων. Έχετε κατά νου ότι όλοι κινδυνεύουμε.

– Αναφέρετε και μπλοκάρετε τον θύτη μέσω των διαθέσιμων εργαλείων της πλατφόρμας στην οποία λαμβάνει χώρα η παρενόχληση.

– Κρατήστε στοιχεία με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να είναι σχετικές για να υποστηρίξετε την υπόθεσή σας.

– Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικοί- εξετάστε το ενδεχόμενο να τους διακόψετε για λίγο.

– Ενημερώστε τους φίλους ή την οικογένειά σας για το τι συμβαίνει, κυρίως αν έχει εκτεθεί η διεύθυνση του σπιτιού ή της εργασίας σας.

– Ενημερώστε την τράπεζά σας για το τι συμβαίνει- βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας προστατεύονται.

– Εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τις αστυνομικές αρχές. Ενώ το doxing από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί έγκλημα, η οικονομική απάτη και η σωματική βλάβη που προκύπτει από αυτό είναι.

www.ot.gr

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement