Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Σταμάτη Κόκοτα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Με τί καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω;»… : Η μεγάλη αυτή επιτυχία του Σταμάτη Κόκοτα θα τον συνοδεύσει στο δρόμο για το τελευταίο του ταξίδι. Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου συγγενείς, φίλοι, καλλιτέχνες αλλά και όλοι όσοι τον αγάπησαν μέσα από τα υπέροχα τραγούδια του, θα πουν το στερνό αντίο στον τραγουδιστή που σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό πεντάγραμμο με τις μοναδικές ερμηνείες του και μεσουράνησε στην νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ζωγράφου Βασίλη Θώδα, η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών, θα γίνουν με δημοτική δαπάνη ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς του Ζωγραφιώτη καλλιτέχνη στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Η οικογένειά του εκλιπόντος, από την πλευρά της ανακοίνωσε πως θα διαθέσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Έλληνας ροκ σταρ της πίστας

Ο Σταμάτης Κόκοτας διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ροκ σταρ: ταλέντο, μεγάλες επιτυχίες, χαρακτηριστική εμφάνιση, στρατιές θαυμαστών, στενές επαφές με την αφρόκρεμα της εποχής του και λατρεία για τις γυναίκες και τα αυτοκίνητα. Για τα στενά όρια της Ελλάδας των δεκαετιών ’60 και ’70, λοιπόν, ήταν ένα μουσικό σύμβολο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο τραγούδι, στη νυχτερινή διασκέδαση, στη ζωή των ανθρώπων που έζησαν με συντροφιά τις μελωδίες και τους στίχους των εμπορικότατων μεν ποιοτικών δε επιτυχιών του.

Σταμάτης Κόκοτας - Όνειρο Απατηλό (ΕΡΤ-24/12/1978)

Γιατί ο γιος του πολύτεκνου γιατρού από του Ζωγράφου που προοριζόταν για να ακολουθήσει τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα του και «ξεστράτισε» κάπου στην πορεία, μαγεμένος από τη δύναμη της μουσικής, είχε αυστηρά κριτήρια, ήθελε ν’ αξίζουν οι μουσικές και τα λόγια που μεταφέρει στον κόσμο με την ιδιαίτερη φωνή του. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο άνθρωπος που τον έπεισε να παρατήσει τις ιατρικές σπουδές του στο Παρίσι και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να μπει στο στούντιο ήταν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας συνθέτης με βαθιά ποιοτικά κριτήρια.

Kokotas_-_Xarxakos

Πριν επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα βέβαια πρόλαβε να βιώσει, ως νέος τραγουδιστής, το γοητευτικό μουσικό περιβάλλον του Παρισιού και κάποιους από τους γνωστότερους εκπροσώπους του όπως ο Αζναβούρ και ο Μπεκό. Τού άρεσε στο Παρίσι. Ίσως, αν έμενε, να κατάφερνε να διακριθεί στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον…
Το αστέρι που είχε δει στο πρόσωπό του ο Ξαρχάκος άρχισε να λάμπει από την πρώτη κιόλας συνεργασία τους στα πάτρια εδάφη. Με το που κυκλοφόρησαν τα δυο πρώτα τους τραγούδια, τα υπέροχα «Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη» και «Με τί καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω», έγινε χαλασμός. Ο Σταμάτης Κόκοτας μεταμορφώθηκε, εν μία νυκτί, σε εγχώριο μουσικό είδωλο που προκαλούσε φρενίτιδα στο πέρασμά του.

Στου Όθωνα τα χρόνια - Σταμάτης Κόκοτας

Κι έπειτα ακολούθησαν οι συνεργασίες με άλλους, σπουδαίους Έλληνες συνθέτες. Όλοι ένας κι ένας. Ο Δήμος Μούτσης με του «Προφήτη Ηλία τα σοκάκια» και την «Πειραιώτισσα». Ο Καλδάρας με το «Όνειρο Απατηλό» και το συγκλονιστικό «Γιέ μου», ο Ζαμέτας με το «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», ο Τσιτσάνης κι αργότερα ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Χατζηνάσιος, ο Σπανός…Όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί της εποχής υποκλίθηκαν στη φωνή του. Κι όχι μόνον αυτοί…

Ο Σταμάτης Κόκοτας ανάμεσα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
Kokotas_-_Mikis
Ο Σταμάτης Κόκοτας με τον Μίκη Θεοδωράκη

Η στενή σχέση με τον Ωνάση και το δώρο στην Κάλλας

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ο τραγουδιστής που επί χρόνια ολόκληρα διασκέδαζε την αφρόκρεμα της Αθήνας. Καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες είχαν μόνιμη θέση στα πρώτα τραπέζια των νυχτερινών κέντρων όπου εμφανιζόταν. Ανάμεσά τους ο Αριστοτέλης Ωνάσης που τον λάτρευε και ήταν η πρώτη του επιλογή για τα περιβόητα δημόσια και ιδιωτικά γλέντια του στη θαλαμηγό «Χριστίνα» ή στον «Σκορπιό».

Kokotas_-_Onassis

«Ο Ωνάσης ήταν πάντα το παλικάρι από το λιμάνι, ο βαρκάρης με το μαντήλι στην κωλότσεπη, η προσωποποίηση της λεβεντιάς, ένας άντρας που ποτέ δεν είχε υπολογίσει τα λεφτά, ποιος ήταν, τι έκανε και τι δεν έκανε. Γινόταν πάντα ό,τι ήθελε η παρέα» περιέγραφε χαρακτηριστικά ο ίδιος και θυμόταν τα ξέφρενα βράδια που τραγουδούσε για εκείνον και την παρέα του μέχρι ο ήλιος ν’ ανέβει ψηλά στον ουρανό.

Μέσω του Ωνάση γνωρίστηκε και με την μεγάλη Μαρία Κάλλας η οποία του είχε επίσης αδυναμία: «Την Μαρία την Κάλλας τη γνώρισα στο τραπέζι ενός μαγαζιού που τραγουδούσα, την έφερε ο Αρίστος να μου τη γνωρίσει. Την αγάπησα πολύ, γίναμε καλοί φίλοι. Μου έλεγε «que dulce chanteur» (Τι γλυκός τραγουδιστής). Κι επειδή μου άρεσε εμένα αυτό που μου έλεγε της χάρισα έξι long play που ηχογράφησα και της είπα τις ελεύθερες ώρες που δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι, να βάλει αν θέλει να τα ακούσει». Οι δίσκου αυτοί ήταν ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο που βγήκαν πριν χρόνια σε δημοπρασία!

Οι διάσημες φαβορίτες και η λατρεία για τα αυτοκίνητα

Οι μακριές, κατάμαυρες φαβορίτες του Σταμάτη Κόκοτα ήταν το σήμα – κατατεθέν του. Επρόκειτο για μια απόλυτα προσωπική επιλογή του, που δημιούργησε μόδα, και στην οποία παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του. Όπως μάλιστα είχε εξομολογηθεί στο παρελθόν, κάποτε του πρόσφεραν 50 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να κόψει τις φαβορίτες του για να διαφημίσει ένα ξυραφάκι. Κι εκείνος, τούς έστειλε πίσω από εκεί που ήρθαν…

Σταμάτης Κόκοτας: Δε θα πιστεύετε πόσα χρήματα του έδιναν για να ξυρίσει τις φαβορίτες του

Η άλλη μεγάλη αδυναμία του Σταμάτη Κόκοτα ήταν τα ακριβά αυτοκίνητα. Είχε πάθος με τα αυτοκίνητα γι’ αυτό και κάποτε ο Ωνάσης του έκανε δώρο μια πανάκριβη, συλλεκτική Lamborghini Miura S. «Στη Γαλλία μου κόλλησε η αρρώστια με τα αυτοκίνητα. Έχω κάνει πολλές προπονήσεις, αναβάσεις συμμετοχές σε αγώνες… Είμαι συλλέκτης αυτοκινήτων» παραδεχόταν ο ίδιος.


Ροή ειδήσεων

Advertisement