Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

«Καλάθι» για έλεγχο των ανατιμήσεων από 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα «καλάθι» 50 προϊόντων από 20 διαφορετικές κατηγορίες, στα οποία θα γίνονται μικρές ανατιμήσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να «τιθασεύσει» την ακρίβεια. Τα προϊόντα που θα συμπεριλάβει η κάθε αλυσίδα στο «καλάθι» θα είναι διαφορετικά, προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού και επίσης η κάθε μία θα προβάλλει το «καλάθι» με όποιον τρόπο επιθυμεί. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα ελέγχουν αυτά τα «καλάθια», όπως βεβαίως υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν για όλα τα προϊόντα. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με τους επικεφαλής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «My Market» και «Μασούτης», τους προέδρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και τον γενικό διευθυντή αυτού.

Τι εξυπηρετεί η παραπάνω πρωτοβουλία; Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, στην ουσία πρόκειται περισσότερο για επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο, καθώς στο μεν υπουργείο θα δίνει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν και φθηνά προϊόντα, ή προϊόντα στα οποία δεν έχουν γίνει μεγάλες ανατιμήσεις, οι δε αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα προβάλλουν, όπως άλλωστε κάνουν ήδη και για τις προσφορές σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιες πιο συγκεκριμένες προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά είχε τεθεί επί τάπητος και στα πρώτα χρόνια του μνημονίου, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς πάντως να εφαρμοστεί τότε.

 

Στην εν λόγω δράση θα συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα σε κάθε «καλάθι» θα αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που θα επιλέγει η κάθε αλυσίδα και θα παραμένουν τα ίδια, έτσι ώστε να ελέγχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τις διακυμάνσεις των τιμών. Στο μέτρο αυτό, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση από την πλευρά των προμηθευτών και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας την επόμενη εβδομάδα. Αν και το ότι δεν καθορίστηκαν συγκεκριμένα προϊόντα περιορίζει το ενδεχόμενο παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ότι κάποια άλλα θα «αποκλειστούν» από το «καλάθι». Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, με τον υπουργό Ανάπτυξης να διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα των επιδοτήσεων, αυτές θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, ενώ δεν ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος στη διάρκεια της σύσκεψης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Πριν από την έναρξη της σύσκεψης ο ίδιος είχε διαψεύσει ότι η κυβέρνηση συζητάει μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ή δύο ώρες το βράδυ (να κλείνουν δηλαδή στις 7 ή στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ.), αποδίδοντας τα όποια σενάρια σε πρωτοβουλίες τοπικών εμπορικών συλλόγων. Η αναδίπλωση, ωστόσο, του υπουργείου φέρεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρξε έντονη αντίδραση, κυρίως από την πλευρά των αλυσίδων λιανικής, στο ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες ήταν έτοιμες να εγείρουν θέμα αποζημιώσεων για διαφυγόντα έσοδα και κέρδη. Κι αυτό διότι, όπως επεσήμαναν στελέχη του λιανεμπορίου, μιλώντας στην «Κ», τις ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ. τις καθημερινές πραγματοποιείται το 35% του ημερήσιου τζίρου.

Οικονομία

Στεγαστικά δάνεια: Τι είναι το ισπανικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανειών, στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, σκιαγράφησε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του σχεδίου, που αφορά:

 • Επιμήκυνση δανείου
 • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
 • Πάγωμα επιτοκίου
 • Ρύθμιση 5ετιας
 • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Τι είναι το ισπανικό μοντέλο

Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει:

• Την επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του μηνιαίου εισοδήματος.

• Το «πάγωμα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Το μοντέλο συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά τους δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Η συμφωνία της ισπανικής κυβέρνησης με τις τράπεζες της χώρας αφορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους. Παράλληλα, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν ένα σύστημα ευνοϊκής μεταχείρισης και στήριξης των ευάλωτων οικογενειών, όσων δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.200 ευρώ.

Αυτές οι οικογένειες θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για μια περίοδο χάριτος πέντε ετών. Τα σχετικά μέτρα ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ενδεχόμενο κόστος που συνεπάγονται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως και στο κατά πόσον θα χρειαστεί να προβούν οι τράπεζες σε περισσότερες προβλέψεις έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία φέρουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3,86% του συνόλου, έναντι 7%-8% που είναι ο μέσος όρος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία 9μήνου.

Τα «αγκάθια»

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεσμεύθηκαν να μελετήσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες, προτάσσοντας ωστόσο το γεγονός ότι το ισπανικό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα γιατί, όπως υπογράμμισαν, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας έχει ήδη ρυθμιστεί.

Το ενδεχόμενο εκ νέου ρύθμισης θα οδηγούσε τα δάνεια αυτά στην κόκκινη περιοχή και θα τα καθιστούσε ουσιαστικά ως μη εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο θα έχει μικρή επιβάρυνση από την άνοδο του euribor, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Στα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών που θα εξεταστούν δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που προς το παρόν απορρίπτεται επισήμως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη δυσκολία ένα νέο πακέτο μέτρων να λάβει την έγκριση των θεσμών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση στήριξης των δανειοληπτών, είπε ότι αξιολογούνται όλες οι παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος. Επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας για να σημειώσει ότι εκεί δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος, αλλά μετακύλιση του κόστους των δανειοληπτών στο μέλλον. Η επόμενη συνάντηση προσδιορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως οι τράπεζες καθορίσουν την περίμετρο των δανείων που οφείλονται από τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Οικονομία

Πήραν μπρος οι αποκρατικοποιήσεις με διαγωνισμούς «φιλέτα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αναζωπύρωση ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων πάνω από 10% την τελευταία δύσκολη τριετία των κρίσεων αλλά αλλά και το θετικό σήμα που δίνουν, Έλληνες και ξένοι αναλυτές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βάζουν μπρος και πάλι τον κρατικό μηχανισμό των αποκρατικοποιήσεων.

Η φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα κλείσει με έσοδα περίπου 595 εκατ. ευρώ μια διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση εάν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες.

Μέσα στο 2022: 

 • Eισπράχθηκαν 516 εκατ. ευρώ, ως εξόφληση του τιμήματος των 516 εκατ. ευρώ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.
 • Ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS), ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1,496 δισεκατ. ευρώ για την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού
 • Ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση κυριότητας αναμένεται εντός του έτους
 • Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι συνολικού τιμήματος 84,2 εκατ. ευρώ
 • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για πέντε ακίνητα
 • Ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, τα φετινά αποτελέσματα οφείλονται, κυρίως, στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών, όμως η προώθηση της Εγνατίας είναι αυτή που θα ανεβάσει τον πήχη για το 2023.

Ο στόχος των εσόδων για την επόμενη χρονιά είναι ακόμα πιο φιλόδοξος. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα για το έτος 2023, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε 1,994 δισ. ευρώ:

 • Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2023: 1,589 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να προκύπτει από την Εγνατία
 • Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 98 εκατ. ευρώ
 • Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022: 306,1 εκ. ευρώ

Αυτά που λείπουν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι τα σχέδια για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος. Προφανώς, όσο η ενεργειακή κρίση είναι θερμή, τα σχέδια για τη ΔΕΠΑ εμπορία θα παραμείνουν… παγωμένα δεδομένου ότι πρόκειται και για φορέα κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ο δεύτερος μεγάλος φάκελος αφορά στη διάθεση του 30% των μετοχών του “Ελ. Βενιζέλος”.

Η πανδημία “πάγωσε” τη διαδικασία αναζήτηση επενδυτών και πλέον εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

newmoney.gr

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Food Pass: Πώς και πότε θα δοθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 πρόκειται να δοθεί το Food Pass, καθώς για εφέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το κονδύλι που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν ούτε ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση ενίσχυσης των νοικοκυριών τα εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι πολύ αυστηρά, ώστε να καλυφθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα αφορά μόλα τα προϊόντα των σουπερ μάρκετ.

Κατά μια εκδοχή το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ακόμα, η χορήγηση του Food Pass θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα, επίσης, για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση. Οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του 2023.

Το Food Pass θα στηρίξει και την κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, οι πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (εξαιρουμένων των νησιών και της Lidl) διαμορφώθηκαν σε 7,278 δισ. ευρώ έναντι 6,958 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αύξηση δηλαδή κατά 4,6%.

Την ίδια ώρα η μείωση σε τεμάχια υπολογίζεται από τη NielsenIQ σε 1,8%. Με άλλα λόγια, τα 320 εκατ. ευρώ που έχουμε πληρώσει παραπάνω είναι λόγω υψηλότερων τιμών και όχι μεγαλύτερης κατανάλωσης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, τέσσερις στους 10 καταναλωτές αγόρασαν προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ ένας στους επτά επισκέφθηκε διαφορετικό σούπερ μάρκετ από αυτό που συνήθιζε, λόγω του «καλαθιού».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα