Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ν. Δένδιας: Αναγκαίος ο ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα υπέρ μιας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της άμυνας έστειλε χθες από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε προκειμένου να απευθυνθεί στο Φόρουμ Ασφαλείας που διοργανώνεται εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Εάν έχουμε αποφασίσει στην Ευρώπη ότι πρέπει να γίνουμε ένας γεωπολιτικός παίκτης, χρειαζόμαστε τον αμυντικό βραχίονα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στην τρέχουσα φάση η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της, δηλαδή το κόστος της ενέργειας, η ασφάλεια και ο υψηλός πληθωρισμός. Οπως είπε, οι προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν σοβαρότατη απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια διατυπωμένη θέση της Ελλάδας υπέρ της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε. λέγοντας πως «είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μαύρες τρύπες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δικαιούνται να γίνουν μέλη της Ε.Ε., σαφώς υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις». Ο κ. Δένδιας απάντησε, ακόμα, θετικά σε ερώτημα για το αν η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα αυξήσει τη σταθερότητα της Ε.Ε. και θα την κάνει πιο ισχυρή. Επιπλέον ζήτησε καλύτερο συντονισμό των Ευρωπαίων στα θέματα του Νότιου Καυκάσου, ζητώντας μεγαλύτερη βοήθεια της Ε.Ε. στην Αρμενία.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι το τελευταίο πράγμα που κάνει κάθε βράδυ είναι να διαβάζει τις τουρκικές υπερπτήσεις (παρεμπιπτόντως χθες καταγράφηκαν ακόμα τρεις πάνω από την Κίναρο και τους Καλόγερους από UAV). Μάλιστα σημείωσε τα εξής: «Αν με ρωτάτε τι μπορεί να με ξυπνήσει το βράδυ σαν εφιάλτης –γιατί κάθε βράδυ διαβάζω για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά– είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν καταφέρει η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, τότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον».

Ροή ειδήσεων

Advertisement