Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τσιόδρας: Το προσδόκιμο επιβίωσης μειώθηκε στα τρία χρόνια – Είχαμε να το δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρία χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της πανδημίας, κάτι που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ομιλία του με θέμα «Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις», στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, τονίζοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Η Κίνα προσπάθησε να εκβιάσει τη Moderna για την τεχνολογία mRNA
Το συνέδριο πραγματοποιείται 6-8 Οκτωβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. Τις εργασίες του άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος καλώντας στο βήμα τον κ. Τσιόδρα, είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει από τους εκτός Ελλάδος επιστήμονες, έχουμε τους καλύτερους και ένας από αυτούς είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας».

Τα λάθη της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της covid
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της covid-19. «Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με την covid-19, είπε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για τα νέα συστήματα επιτήρησης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τις νέες θεραπείες. «Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Η covid-19 δεν είναι γριπούλα
Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η covid-19 είναι μια απλή γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από covid-10. Είναι πάνω από 1000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο, πρόσθεσε.

Η πανδημία covid-19 πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε, ανέφερε. «Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλίες και τις ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. 99% αυτή τι στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4,Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τι στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα κάνουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα;». Η απάντηση του Τσιόδρα ήταν ναι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση.

Εμβόλια και αναμνηστική δόση
«Που είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια , μετά από 12,7 δις δόσεις εμβολίων;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. «Είναι λανθασμένη η λογική τους και αποδεικνύεται καθημερινά», τόνισε. «Είκοσι εκατ. θάνατοι προλήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο», είπε. Σχετικά με την 4η δόση είπε ότι σύμφωνα με δεδομένα έχει μεγάλο όφελος ειδικά στους άνω των 60 ετών. Δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μας προστατεύουν.

Στην Ελλάδα καταγράφονται επαναλοιμώξεις 24% την τελευταία εβδομάδα. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη τον Απρίλιο άγγιζαν το 80% και στην Ελλάδα πάνω από το 90% του πληθυσμού στους νομούς της Θεσσαλίας έχουν περάσει μία φορά τη λοίμωξη.

Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε «Ομικρον» η προστασία είναι 75% που σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι τα αντισώματα είναι παραπάνω αν κάποιος έχει περάσει λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε όλους στους 4 μήνες η προστασία μειώνεται.

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, είπε ο κ. Τσιόδρας, η 4η δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλίες.

Δυστυχώς μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. «Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσιόδας. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο, όχι τόσο από την μόλυνση και θέλουμε άλλα εμβόλια. «Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για ένα χρόνο».

Γιατρός αρνήθηκε να δώσει τη νέα θεραπεία
Πάνω από 40.000 σχήματα των νέων θεραπειών έχουν δοθεί στην Ελλάδα σε ασθενείς με covid-19. «Ωστόσο χθες μεγάλο όνομα της ιατρικής σε χώρο μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής έδωσε λάθος συμβολή, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί τη θεραπεία Ο ασθενής ήταν 83 ετών», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Τα δεδομένα όμως υπάρχουν για τα οφέλη του φαρμάκου και «φυσικά είπα να συνταγογραφηθεί το φάρμακο και φυσικά να το λάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ασθενής», υπογράμμισε.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ο κ. Τσιόδρας πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του πληθυσμού στην αύξηση της γνώσης του πληθυσμού, στην κοινωνική αλληλεγγύη , στην κοινωνική υπευθυνότητα, στον εθελοντισμό. Πρέπει να βοηθήσετε τον πολίτη να περάσει αυτή την γέφυρα της αμφισβήτησης με εντιμότητα, ειλικρίνεια.

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση, θεμέλιο της δημόσιας Υγείας»
Κατά το χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι η πανδημία έδωσε σημαντικά μαθήματα. Έγινε κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανάγκη να επενδύσουν οι κοινωνίες στα συστήματα Υγείας. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση της υγείας των πολιτών, είπε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τον ΕΔΔΥΠΠΥ έχει δημιουργηθεί με Δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας, με πιστοποιημένες διαδικασίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με βασικό στόχο την πρόληψη νοσημάτων που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο μέσω του προληπτικού ελέγχου, αλλά και τον συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση και τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Αναφερόμενος στο 18ο Συνέδριο, είπε ότι στόχος είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να ανοίξει ένας δίαυλος παραγωγικού διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτών. Επιπλέον, πρόσθεσε, «είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που μας επηρεάζει όλους. Ένα ζήτημα που ήδη αρχίζει να γίνεται φανερό χρόνο με το χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τις ζωές μας».

Tο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ έχει γίνει θεσμός
Περισσότεροι από 130 ομιλητές και ομιλήτριες – ιατροί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έως τις 8 Οκτωβρίου που θα διαρκέσει το συνέδριο – θα αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Θα αναλυθούν οι νέες παράμετροι και τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος μετά τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης μπορούν να συνδράμουν στην αναβάθμιση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από συνεχή και γόνιμη συνεργασία με την πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους παρόχους υγείας. Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή ιατρών της ομογένειας, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο.

Για πρώτη φορά επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου στην επίσημη έναρξη (σήμερα) θα βραβευθούν για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο 9 προσωπικότητες από τον χώρο της ιατρικής, της αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν.


Ροή ειδήσεων

Advertisement