Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ώρα για… «Πολιτιστική Ανάπτυξη»

Γνωστοί επιχειρηματίες και καλλιτέχνες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου φορέα με σκοπό την προβολή της Πάτρας

Published

on

Με σκοπό τη διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν την ιστορία, θα αναβιώνουν ήθη και έθιμα της πόλης, θα προσελκύουν επισκέπτες και θα «εξάγουν» πολιτισμό, γνωστοί Πατρινοί επιχειρηματίες και καλλιτέχνες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου φορέα, της  «Πολιτιστικής Ανάπτυξης».

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα πολιτιστικό «κενό» στην Πάτρα, η οποία αν και διαθέτει αξιόλογα καλλιτεχνικά σχήματα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη δυναμική τους.

Χθες, πέντε εκ των ιδρυτικών μελών της «Πολιτιστικής Ανάπτυξης» παρουσίασαν τους σκοπούς του φορέα, αλλά και τον κορμό των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το 2023.

Ωστόσο η εναρκτήρια εκδήλωση της «Πολιτιστικής Ανάπτυξης» έχει προγραμματιστεί για 18 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο κι άλλους φορείς με μουσική, παρουσιάσεις και «κέρασμα» του γνωστού γαλλικού κρασιού Μποζολέ Νουβό, που έχει γίνει παγκόσμια μόδα.

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

«Η Ελλάδα αναδείχτηκε μέσα από τον πολιτισμό της. Όμως η πόλη μας έχει μείνει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια. Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αυτή την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό να καλύψουμε το κενό που παρατηρείται στον πολιτισμό, δίνοντας ώθηση στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις και δράσεις. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τις αγωνίες του, οι οποίες αποδείχτηκαν κοινές», δήλωσε εκ των ιδρυτικών μελών, ο κ. Ηλίας Μεντζελόπουλος, διευκρινίζοντας πως η «Πολιτιστική Ανάπτυξη» δεν έρχεται να διχάσει ή να ασκήσει κριτική, αλλά να συνθέσει και να συνεργαστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς λόγω και της μορφής της είναι πιο ευέλικτη.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «στόχος μας είναι να φέρουμε στην πόλη επισκέπτες, τους οποίους δυστυχώς, δεν έχουμε. Επιδίωξή μας είναι μέσα από αυτό τον φορέα να ενεργοποιήσουμε όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και τα οποία ενώ παράγουν πολιτισμό, δεν έχουν καταφέρει να τον εξάγουν. Ακόμη, θέλουμε να αναβιώσουμε ήθη και έθιμα της πόλης μας με τη συμμετοχή νέων. Είναι μία προσπάθεια ανοικτή σε όλους για την Πάτρα που αγαπάμε και μας πληγώνει να βλέπουμε να είναι στάσιμη».

Επίσης, ο κ. Χατζής ο οποίος είναι γραμματέας του Δ.Σ. της «Πολιτιστικής Ανάπτυξης», τόνισε πως «θέλουμε να καταστήσουμε την Πάτρα, πολιτιστική πρωτεύουσα. Η πόλη μας δεν έχει αξιοποιήσει το καλλιτεχνικό της δυναμικό και έχει μείνει πίσω. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε όλους τους φορείς και τους συμπολίτες δίπλα μας για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η συνεργασία», ενώ από την πλευρά της, η κα Χαραλαμπία Δενδή επεσήμανε πως «ο δικός μου ο ρόλος σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι να συνθέσω το όραμα με την πράξη. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βρει ανταπόκριση και όλοι μαζί θα επιτύχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα». Τέλος και ο ταμίας του Δ.Σ., Κώστας Κωνσταντακόπουλος υποστήριξε πως η «Πολιτιστική Ανάπτυξη» αναλαμβάνει δράση σε μία δύσκολη περίοδο για να αναδείξει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της πόλης και το καλλιτεχνικό της δυναμικό.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Τα ιδρυτικά μέλη της «Πολιτιστικής Ανάπτυξης» είναι, Γεωργία Νικολοπούλου, Ευστάθιος Χατζής, Χαραλαμπία Δενδή, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Κοτσίρης, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Ηλίας Μεντζελόπουλος, Βαλέρια Αναστασοπούλου και Παναγιώτης Κατσίκης. Ο φορέας είναι ανοικτός σε όλους όσοι επιθυμούν όχι απλά να συμμετέχουν στις δράσεις που προγραμματίζονται, αλλά και να καταθέσουν προτάσεις, εμπλουτίζοντας το σχεδιασμό.
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μεταξύ των εκδηλώσεων και δράσεων που προγραμματίζει η «Πολιτιστική Ανάπτυξη» είναι, αναβίωση εθίμων του Καρναβαλιού, η συναυλία της βροχής, η Πρωτομαγιά, θερινό φεστιβάλ «Δυτικός Πολιτισμός», με ημέρα μουσικής, γιορτή μπίρας, έκθεση οίνων, συναυλίες, η ναυτική εβδομάδα, η γιορτή τρύγου, το ράλι αντίκας, έκθεση τοπικών προϊόντων, ποδηλατικός αγώνας, δράσεις Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, κ.α.

Ροή ειδήσεων

Advertisement