Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γαλακτοκομικός-Συνεταιρισμός Καλαβρύτων: Αδύνατο να κρατηθούμε, μέχρι τα Χριστούγεννα τα Τυροκομικά θα έχουν αυξηθεί κατά 35%

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ύψη ρεκόρ, πάνω από 1,5 ευρώ/λίτρο, αναμένεται να καθοριστεί η τιμή παραγωγού φέτος για το αιγο-πρόβειο γάλα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις, σταδιακά, στην νέα παραγωγή φέτας αλλά και τυροκομικών προϊόντων.

Οι αυξημένες τιμές σε ζωοτροφές και εφόδια λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και του πολέμου οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης του γάλακτος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που είχε καταγραφεί προ της πανδημίας.

Κατά πληροφορίες η τιμή παραγωγού από τον ΑΓΣ Καλαβρύτων θα κινηθεί πάνω από 1,7 ευρώ το κιλό ενώ προσφορές σε κτηνοτρόφους από ιδιωτικά τυροκομεία κινούνται σήμερα έως και 1,50-1,55 ευρώ/ κιλό για τονάζ έως 100 τόνους. Μέσα σε αυτό το μήνα θα υπάρξουν μονάδες που θα πληρώσουν το πρόβειο γάλα, ως πρώτη ύλη για το φέτα, κοντά στο 1,70 ευρώ το κιλό.

Η αύξηση της τιμής παραγωγού για τη διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος προς τα τυροκομεία και τα γαλακτοκομεία, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, θα ξεπεράσει μέσα σ ένα χρόνο το 40%!
«Έχουμε μια αύξηση του κόστους 40% στην εκτροφή, σε όλη την κτηνοτροφία στη χώρα, αυτό περνά στην μεταποίηση και την διάθεση και θα αρχίζει να μετακυλύεται και στην τελική τιμή. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι τιμές στα τυροκομικά θα πάρουν κι άλλο πάνω» αναφέρει ο κ. Σατολιάς.

Εκτιμώντας: «Μέχρι σήμερα μέσα σ ένα χρόνο είχαμε αυξήσεις έως και 25% στα τυροκομικά, εκτιμώ ότι θα πάμε στο 35% έως τα Χριστούγεννα». Δεν αποκλείει μάλιστα και ελλείψεις στην αγορά άμεσα ιδιαίτερα στη φέτα.

«Δεν υπάρχει ικανή ζήτηση καθώς έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες των καταναλωτών, υπάρχει και ο κίνδυνος ελλείψεων λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής η οποία δεν είναι πλέον προσοδοφόρα για τους κτηνοτρόφους» επισημαίνει.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας στο θέμα των ανατιμήσεων ιδιαίτερα στις ζωοτροφές και γενικότερα μέτρα στήριξης του εγχώριου πρωτογενούς τομέα ώστε να μην κινδυνεύσει η αγορά με μεγάλες ελλείψεις το χειμώνα.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί και ο παραγωγός και ο καταναλωτής, άμεσα, και στοχευμένα, σήμερα. Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να διασωθεί η εγχώρια παραγωγή και η κτηνοτροφία» καταλήγει ο κ. Σατολιάς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τιμή της φέτας μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκε κατά 14%.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement