Connect with us

Events

Παράσταση Playback Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου

Published

on

Μετά από δυόμισι χρόνια λόγω της πανδημίας, το “Θέατρο Playback Ηχώ” ανεβαίνει ξανά στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης σε μια ανοιχτή στο κοινό παράσταση, με σκοπό να το φέρει κοντά με το Playback Θέατρο, αυτή την πρωτότυπη αυτοσχεδιαστική μορφή θεάτρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοιν.Σ.Επ. «Θέατρο Playback Ηχώ» και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 “yEUrSTAGE” διοργανώνουν την παράσταση Playback Θεάτρου “Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής!” την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6 μ.μ.
στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελευθερίου Βενιζέλου 125, Νεάπολη). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την Κοιν.Σ.Επ. «Θέατρο Playback Ηχώ»
Τo “Θέατρο Playback Ηχώ” είναι μια ελληνική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) που ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την υλοποίηση, διάδοση και προώθηση του Playback, μιας γνήσιας και πρωτότυπης μορφής αυτοσχεδιαστικού διαδραστικού θεάτρου. Αριθμεί 7 ιδρυτικά μέλη, τα οποία έχουν εκπαιδευθεί στο Playback Θέατρο και προέρχονται από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής εργασίας, της εκπαίδευσης και των τεχνών. Σε μια παράσταση τέτοιου είδους οι ηθοποιοί αναπαριστούν στη σκηνή ιστορίες του κοινού μέσω κατάλληλων τεχνικών και με τη συνοδεία αυτοσχέδιας μουσικής. Πρόκειται για μια εναλλακτική-πρωτοποριακή καλλιτεχνική μέθοδο που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζει το πνεύμα της διαφορετικότητας και την ελευθερία της έκφρασης.
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η “Ηχώ” έχει δώσει παραστάσεις σε κοινωνικούς φορείς και χώρους εκπαίδευσης, όπως δημόσια Γυμνάσια-Λύκεια-Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Υπνωτήριο Αστέγων της “Άρσις”, ο Ερυθρός Σταυρός, η Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ο Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Πυξίδα”, η Μ.Κ.Ο. “United Societies of Balkans”, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Θεσσαλονίκης, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου Αττικής κ.ά.
Επίσης, οργανώνει και υλοποιεί ποικίλα σεμινάρια σε ανοιχτό κοινό, καθώς και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ συντονίζει και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιστημονικά συνέδρια.

Λίγα λόγια για το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών
Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2009 παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενηλίκους μετανάστες και πρόσφυγες. Η δομή υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του Σχολείου έχει η φιλόλογος Μάρθα Γαλατοπούλου με την επιστημονική υποστήριξη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Κάθε χρόνο φοιτούν στο Σχολείο περισσότεροι από 100 μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν με επιτυχία στις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων κι επίσης τμήματα γραφής, ελληνικής ιστορίας-ελληνικού πολιτισμού και προετοιμασίας για τις εξετάσεις πολιτογράφησης. Παράλληλα, στη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Λίγα λόγια για το “yEUrSTAGE”
Το “yEUrSTAGE” (“The stage is yEUrs: Learning the language of the ‘host’ country through contemporary theatre approaches for adult educators towards the social inclusion of minority groups in Europe of leaving no one behind”) είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (περίοδος υλοποίησης Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2022) με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων για εκπαιδευτές ενηλίκων. Τελικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης και η εξάλειψη της περιθωριοποίησής τους.
Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο οργανισμός “Associação Cultural e de Solidariedade Social-Raquel Lombardi” (Πορτογαλία), ενώ πέρα από το “Θέατρο Playback Ηχώ” (Ελλάδα) συμμετέχουν οι εταίροι “Iniciativas de Futuro para una Europa Social-Coop.” (Ισπανία), “Euro-Net” (Ιταλία), “Stando LTD” (Κύπρος). Το “yEUrSTAGE” συνδέει αυτούς τους πέντε ευρωπαϊκούς οργανισμούς (εκπαιδευτές ενηλίκων, εκπαιδευτικούς, μέντορες και επαγγελματίες) που εξειδικεύονται σε θεατρικές προσεγγίσεις, καινοτόμες διδασκαλίες και εκπαιδευτικές εφαρμογές για ομάδες ενηλίκων, προσφύγων και μεταναστών.
Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκπαιδευτικές συναντήσεις στη Μαδέιρα, τη Λευκωσία και τη Βαλένθια, ενώ το διάστημα 10-14 Οκτωβρίου 2022 θα διεξαχθεί η τέταρτη εκπαιδευτική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με οικοδεσπότη-φορέα το «Θέατρο Playback Ηχώ».
Το Πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement