Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το λάδι αποζημιώνει φέτος-Τιμή – ρεκόρ 10ετίας αναμένεται για την παραγωγή που ξεκινά το Νοέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη στιγμή που πολλά αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε δυσχερή θέση, το ελαιόλαδο φαίνεται πως κρατά ζωντανή την ελπίδα για την περιοχή ώστε να συνεχίσει να θεωρείται αγροτική και παραγωγική.

Η τιμή πώλησής του όσο και οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή, κάνει τους πιο απαισιόδοξους να εκτιμούν ότι η νέα σοδειά θα αντισταθμίσει απώλειες της τοπικής οικονομίας από προηγούμενα χρονιά και άλλα είδη που σήμερα βρίσκονται μέσα στον κυκεώνα των χαμηλών τιμών.

Τις αισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώνουν πληροφορίες για σημαντική μείωση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία. Η Ελλάδα όχι μόνο φαίνεται να αντέχει στο δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά καταγράφει αυξημένη παραγωγή. Ομοίως και στη Αχαΐα φέτος πνέει «ούριος άνεμος». Οι εκτιμήσεις της επερχόμενης παραγωγής, του πιο εμβληματικού ίσως προϊόντος της χώρας, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας, αφού γενική διαπίστωση είναι ότι όλες οι περιοχές της χώρας αναμένουν αύξηση των φετινών ποσοτήτων συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα, οι προσβολές από δάκο είναι περιορισμένες και η ποιότητα του καρπού εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική.

Αν συγκρίνουμε τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου στους 235.000 τόνους, καταγράφεται μία αύξηση που υπερβαίνει το 40% με την τιμή να εκτιμάται στα 5 ευρώ/κιλό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement