Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ηρωικές μορφές του ’21 ταξιδεύουν στον κόσμο

Μέσω της σειράς γραμματοσήμων των Αυστραλιανών Ταχυδρομείων που επέλεξαν έργα της πατρινής, Κικής Κωνσταντοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σημαντική τιμητική διάκριση ήταν για την Πατρινής καταγωγής ζωγράφο και ενδυματολόγο Άντζελα (Κική) Κωνσταντινοπούλου που ζει στο Σίδνει της Αυστραλίας, η πρόσκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο να παρουσιάσει σε έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα έργα της με προσωπογραφίες ηρώων και σκηνές του ένδοξου αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσης ο Οργανισμός Ταχυδρομείων της Αυστραλίας για να τιμήσει την μεγάλη αυτή επέτειο προχώρησε και στην επετειακή έκδοση γραμματοσήμων επιλέγοντας να αποτυπωθούν σε αυτά έργα της κ. Κωνσταντινοπούλου, η οποία φιλοτέχνησε 4 σειρές γραμματοσήμων με ηρωικές μορφές κληρικών της Εκκλησίας μας.

Πιο συγκεκριμένα τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας προχώρησαν στην έκδοση της επετειακής αυτής σειράς γραμματοσήμων που απεικονίζουν τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο – Φλέσσα, τον γνωστό μας Παπαφλέσσα που έπεσε ηρωικά στο Μανιάκι, τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό που όρκισε τους αγωνιστές στην κήρυξη της Επανάστασης του 1821, τον εθνοιερομάρτυρα και άγιο της εκκλησίας μας, Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και λιντσαρίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου του 1821, στην Κωνσταντινούπολη, και τον Επίσκοπο Σαλώνων, Ησαΐα.

Ειδικά για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ο ανδριάντας του δεσπόζει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη και διασταυρωμένη εξιστόρηση των γεγονότων, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο καταγόμενος εκ Δημητσάνας, αρχιερέας ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης προεστών, οπλαρχηγών και κληρικών την περίοδο αυτή.

Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, «στα πρόσωπα των ηρωικών αυτών κληρικών, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν με αυτοθυσία υπέρ πίστεως και πατρίδος, στοχαζόμενοι παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία μας στον Αγώνα του λαού μας για ελευθερία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως μέσω αυτής της πρωτοβουλίας τα μηνύματα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με πρεσβευτές, 4 ηρωικές μορφές κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άντζελα (Κική) Κωνσταντινοπούλου όπως μας ενημέρωσε ο ζωγράφος – αγιογράφος Γιάννης Λιβαθινός, είναι και μέλος του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών τεχνών και έχει διατελέσει επί σειρά ετών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Το τελευταίο διάστημα διαμένει στο Σίδνει προσφέροντας μαθήματα εικαστικών και ενδυματολογίας σε μαθητές εθελοντικά.

Η κ. Κωνσταντινοπούλου έχει γεννηθεί στην Αχαΐα και μεγάλωσε στο μακρινό Σίδνει της Αυστραλίας κρατώντας όμως τις πατρογονικές της ρίζες και παραδόσεις. Σπούδασε στην Αυστραλία σχέδιο, εικονογραφία και ζωγραφική. Έχει εργαστεί και ζήσει Worked στην νοτιοανατολική Aσία και έχει επισκεφθεί πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου αναζητώντας fashion trends τη δεκαετία του ‘80 ενώ παράλληλα απασχολούνταν στην οικογενειακή επιχείρηση στην Ελλάδα. Μάλιστα στην Πάτρα είχε διδάξει σχέδιο μόδας σε μία προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει τις εμπειρίες της από τον κόσμο του ενδύματος και των υφασμάτων.

Ξεκίνησε να εκθέτει τη σειρά έργων τέχνης με θέμα «1821 Έλληνες Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης» (μπορείτε να δείτε τα έργα της στο σάιτ της angelakikiart.com) τον Φεβρουάριο του 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, την Καμπέρα με την εκεί παρουσία του εξοχότατου Πρέσβη της Ελλάδας στην Καμπέρα, κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και της Ύπατης Αρμοστού της Κύπρου στην Καμπέρα, κ. Μάρθας Μαυρομάτη.

Ανάμεσα στις μορφές του 1821 που φιλοτέχνησε έξοχα και παραστατικά στον ζωγραφικό της καμβά είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Αθανάσιος Διάκος κ.α.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Διακοπή νερού την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στα Ζαρουχλέικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς νερό θα είναι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου τμήμα των Ζαρουχλεΐκων ανακοινώνει η ΔΕΥΑΠ.

Λόγω εργασιών αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα Ζαρουχλέικα, από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι  αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της περιοχής, που περικλείεται τις οδούς:

Ζέρβα – Μενελάου – Ωραίας Ελένης – Παπατσώρη

 

Παρακαλούμε να περιορίζεται η κατανάλωση νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Από την Υπηρεσία μας θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση του χρόνου διακοπής υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των συμπολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Αχαΐα: Στα ύψη το κοστολόγιο των καλλιεργειών – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Δημοσιεύθηκε

στις

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στα προβλήματα των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, συμπεριλαμβάνεται το κοστολόγιο που έχει εκτοξευθεί, καθώς η ενέργεια και  τα λιπάσματα έχουν ανέβει. Οι αγρότες, όπως δηλώνουν στην «Γ», αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειες για να ανταπεξέλθουν.

Για την καλλιέργεια πατάτας το κοστολόγιο κυμαίνεται σε 1000- 1200 ευρώ το στρέμμα. Αν κάποιος δήλα δη, θέλει να κάνει παραγωγή 50 στρεμμάτων, τότε χρειάζεται απαραιτήτως 50.000 ευρώ, για τον σπόρο, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα εργατικά χέρια.

Η πατάτα από την Λακκόπετρα, φεύγει με 50 λεπτά από το χωράφι, αλλά στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου φθάνει τα 20 – 25 λεπτά. Στα ράφια των αγορών φθάνει βέβαια με 90 λεπτά έως και 1,20, λέει ο αγρότης Χρήστος Μπεκίρης.

Ο Μιχάλης Μπεκίρης, ως νέος αγρότης θίγει και αυτός τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα τεράστια κόστη κυρίως της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων. Ο Παναγιώτης Φραγκούλιας μας μιλά για την έλλειψη εργατών γης αλλά και τον αγώνα των αγροτών να πληρώσουν τα λιπάσματα και τα φάρμακα που έχουν ανέβει στα ύψη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχουν δοθεί, όπως λέει.

Ο Βασίλειος Σαλατζάς, παραγωγός πατάτας, μιλά στη «Γ» για το κοστολόγιο που ελλείψει εργατικών χεριών έχει αυξηθεί και κατά τη διάρκεια συγκομιδής φθάνει σε υψηλότατα επίπεδα. Ζητά από το Υπουργείο να μην έρχονται πατάτες εξωτερικού ενώ μένουν απούλητες οι ελληνικές.

Οι καλλιέργεια τομάτας στοιχίζει 5 ευρώ η ρίζα, αν λοιπόν κάποιος παραγωγός θέλει να βάλει 20.000 ρίζες, τότε μοιραία το κόστος εκτοξεύεται στις 100.000 ευρώ. Για αρκετούς αυτή η κίνηση είναι απαγορευτική, καθώς οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν, ενώ η απόσβεση είναι αβέβαιη.

Στην περίπτωση πατάτας και τομάτας, πρόκειται για καλλιέργειες που εξαρτώνται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο παγετός μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά και όλα τα έξοδα του παραγωγού να πάνε χαμένα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα βάλω τα μεταξωτά»- Στην Πάτρα αύριο η αγαπητή ερμηνεύτρια για μια μοναδική μουσική εμφάνιση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η γνωστή και αγαπητή ερμηνεύτρια του έντεχνου ρεπερτορίου και επιτυχιών όπως η υπέροχη μπαλάντα «Θα βάλω τα μεταξωτά», Μελίνα Κανά θα έρθει για μία live μουσική εμφάνιση στην Πάτρα αύριο Παρασκευή.

Η Μελίνα Κανά που έχει εμφανιστεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν στην Πάτρα ενώ οι παλιότεροι σίγουρα τη θυμούνται από τις συναυλίες της μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα τη δεκαετία του ’90 στο Κάστρο, αυτή τη φορά θα δώσει το μουσικών παρών μ’ ένα ξεχωριστό live στο Frida bar & live stage στην Γεροκωστοπούλου.

Μαζί της θα είναι ο Αλέξανδρος Κτιστάκης & ο Γιάννης Λίταινας.

Η Μελίνα Κανά, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της – με πάνω από 30 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα – παρέα με τον μοναδικό Αλέξανδρο Κτιστάκη, αλλά & τις γεμάτες παλμό και ενθουσιασμό συναυλίες με τον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου, έρχεται στη Πάτρα.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια υπόσχεται, με συνοδοιπόρους τον νεαρό τραγουδοποιό από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Κτιστάκη και τον επίσης Λαρισαίο τραγουδιστή, Γιάννη Λίταινα, υπόσχεται να μας οδηγήσει και πάλι σε έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά και αερικά, με σαλαμάνδρες και αφρισμένες μπύρες. Σε έναν κόσμο που «αξίζει» και έχει «Σπίθα», όπως η νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική του ταλαντούχου μουσικού δημιουργού Θέμη Καραμουρατίδη.

Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια-σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα, μαζί με την ήδη αγαπημένη «Παλιά Πληγή» του «Σασμού» και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της, παρέα με κλασικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου.

Ώρα προσέλευσης: 21:00. Ώρα έναρξης: 22:00. Προπώληση: 13 ευρώ. Ταμείο: 15 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: -Το Θρανίο, -Τρανζίστορ, -Γωνιά του Βιβλίου, -Discover Bookstore, -Viva.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα