Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας- Εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου

 

«Θέλουμε φωνή για μια ελεύθερη και αυτόνομη ζωή»- Διεκδικούν άρση αποκλεισμών και να μπει τέλος στο στίγμα που κουβαλούν στην ψυχή τους

Δημοσιεύθηκε

στις

«Να αποκτήσουμε φωνή, να αποτινάξουμε το στίγμα της ψυχικής υγείας που δυστυχώς υπάρχει και σήμερα και να τύχουμε επιτέλους στην πράξη ισότιμη μεταχείριση στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα ίδια τα άτομα με ψυχική υγεία και οι οικογένειές τους μιλώντας ανοικτά για την ψυχική ασθένεια.

Αφορμή αποτέλεσε το συνέδριο αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων και άλλων φορέων της περιοχής μας.

Η αίθουσα του ημιώροφου του ξενοδοχείου Αστήρ φιλοξένησε τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και τους φροντιστές τους, οι οποίοι μέσα από την βιωματική τους εμπειρία περιέγραψαν το στίγμα που κουβαλούν στην ψυχή τους, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Οι διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 που τιμάται στις 10 Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται σήμερα (11:00-13:00) στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, θα λάβουν χώρα δράσεις ενημέρωσης από φορείς Ψυχικής Υγείας και χορευτικά δρώμενα.

 

«Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ»

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι «ας μιλήσουμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία, μας αφορά όλους. Ας σταματήσει το κοινωνικό στίγμα για τους πάσχοντες από ψυχικά προβλήματα. Η πανδημία ανέδειξε τα εμπόδια στην προσβασιμότητα των ψυχικά πασχόντων. Με ενότητα και σύμπνοια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ Αντώνης Χαροκόπος, τονίζοντας πως κύριο μέλημά τους είναι να αποκτήσουν όλοι φωνή.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ιδίως τα άτομα με προβλήματα ψυχική υγεία περιέγραψε ο Βασίλης Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ι. Βαρδακαστάνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στο συνέδριο. «Στη χώρα μας η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει βαλτώσει, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων. Πρέπει επιτέλους να αντικατασταθεί η μονοδιάστατη προσέγγιση με τη δικαιωματική και τη συμπεριληπτική. Χρειάζονται πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε οι κοινωνίες μας να αποκτήσουν κουλτούρα συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Η γενική γραμματέας της ΠΟΜΑΜΕΑ Βασιλική Παναγοπούλου στην παρέμβασή της τόνισε: «Να αγωνιστούμε για να μην είναι στο περιθώριο οι πάσχοντες με ψυχική υγεία διότι αυτά τα άτομα φέρουν το στίγμα στην ψυχή τους».

«Θέλουμε φωνή! Με αγώνα και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θα μάθουμε ο ένας από τον άλλο και όλοι μαζί θα παλέψουμε για το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, για τη βελτίωση των συνθηκών για ποιοτική ζωή μέσα από τις προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εκπαίδευση και εργασία. Απαιτούμε από την πολιτεία θετικά μέτρα για την άρση κάθε αποκλεισμού των ατόμων με ψυχική αναπηρία για μια ελεύθερη και αυτόνομη ζωή», ανέφερε η Βασιλική Ανδριοπούλου, από το Σωματείο «Σθένος».

Ο Θωμάς Γκορίλας εκπροσωπώντας το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ» τόνισε πως «θα πρέπει να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός στα άτομα με ψυχική ασθένεια και θα αγωνιστούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Το συνέδριο χαιρέτισαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων αλλά και μέλη της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας καταθέτοντας προτάσεις για τη στήριξη των ψυχικά πασχόντων. Ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η θωράκιση της ψυχικής υγείας μας αφορά όλους» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπ. Υγείας μέσω από τον διπλασιασμού του προϋπολογισμού για δράσεις έμπρακτης στήριξης των πασχόντων με συμβουλευτικές υπηρεσίες, κινητή μονάδα και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «10306», δίνοντας το βάρος και στην πρόληψη. «Είμαστε διαρκώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, συνεισφέρουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη και αγωνιζόμαστε για μια ίσες ευκαιρίες» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής.

«Το στοίχημα είναι να αποτινάξουμε το στίγμα που βαραίνει τα άτομα με ψυχική υγεία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα στη χώρα μας, να επενδύσουμε στην υγεία και να δώσουμε ευκαιρίες στα άτομα αυτά να ζουν χωρίς διακρίσεις αι αποκλεισμούς», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, τονίζοντας πως η Περιφέρεια συνεργάζεται με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος» και ήδη απασχολεί μέλη του στις εργασίες στις νησίδες της πόλης μας, δηλώνοντας πως «αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί».

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εστίασε στην αιτία του προβλήματος επιρρίπτοντας ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για την υποχρηματοδότηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχική υγεία. «Εμείς, με τις όποιες ελάχιστες δυνάμεις μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να βρούμε τον στόχο μας και για αποτελεσματικές παρεμβάσεις» προαναγγέλλοντας πως θα αξιοποιηθεί μετά το Σταθακοπούλειο και το ίδρυμα Καρανικολού παρά τις όποιες δυσκολίες. Στο συνέδριο παρέστη και η αντιδήμαρχος Υγείας Βίβιαν Σαμούρη, η οποία κατέγραψε τις ανάγκες και δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι στο πλευρό τους.

Τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος συγχαίροντας τους διοργανωτές τονίζοντας πως «ψυχή κινεί το σώμα και θα πρέπει να φροντίσουμε για αυτήν».

 

 

Ανάπτυξη υποδομών και βάρος στην πρόληψη

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Φίλιππος Γουρζής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ψυχικής υγείας τονίζοντας πως η πανδημία ανέδειξε το μέγεθός του και τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την εξάλειψη του στίγματος των πασχόντων και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανάπτυξη υποδομών και η παροχή έγκαιρης διάγνωσης της νόσου» υπογράμμισε με έμφαση.

Ο Γεώργιος Ρήγας, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας από την πλευρά του ανέφερε πως «χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ολιστική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη διότι ελάχιστα πράγματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Στέφανος Κούλης, επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΣΠΕ «Φάρος» συμπλήρωσε «πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή της αυτοεκπροσώπησης, να δώσουμε ποιοτικό χώρο και χρόνο στα άτομα με ψυχική υγεία γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement