Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πάτρα: Η αρχόντισσα που μαραζώνει!- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του .2021 η Πάτρα παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 211.593 κατοίκους. Πόσοι όμως από αυτούς την θεωρούν σαν πόλη της καρδιάς τους και νοιάζονται γι αυτή;

Στην ιστορία της η Πάτρα υπήρξε κοσμοπολίτισσα και πολυπολιτισμική. Πύλη επικοινωνίας με τη Δύση και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου και εξαγωγής σταφίδας. H πόλη ρυμοτομήθηκε και χτίστηκε όμορφα και μία ακμάζουσα αστική τάξη κυρίως εμπόρων δημιουργήθηκε. Ήρθαν να κατοικήσουν εδώ χιλιάδες Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί έμποροι, τραπεζίτες και διανοούμενοι. Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες έχτισαν τις όμορφες εκκλησίες τους και τα νεοκλασικά αρχοντικά τους και ζούσαν αρμονικά και με ευμάρεια.

Σκεφτείτε πως τότε στην Πάτρα εκδίδονταν περίπου 100 (!) εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες και 19 περιοδικά! Διαρκώς δίνονταν παραστάσεις θεατρικές και όπερας.

Μιά πόλη με πνευματική και οικονομική ανάπτυξη, μιά πόλη-πρότυπο. Δυστυχώς η σταφιδική κρίση του 1893 προκάλεσε την χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και έφερε ανεργία και κοινωνική αναταραχή. Η αστική τάξη της εποχής διαλύθηκε. Πολλοί άνεργοι εγκαταλείπουν την πόλη και πάνε μετανάστες στις ΗΠΑ. Και ενώ μεταπολεμικά η οικονομία της πόλης άρχισε πάλι να αναπτύσσεται δυναμικά ήρθε η δεκαετία του ΄80 με την αποβιομηχάνιση της πόλης. Η τοπική οικονομία δοκιμάζεται από την ανεργία ξανά. Το λιμάνι πολιορκείται από μετανάστες και σταδιακά απαξιώνεται. Πολλοί Πατρινοί εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης για τα προάστια ή την Αθήνα.

Ο πληθυσμός χάνει την ομοιογένεια του, με πολλούς μετανάστες και ρομά. Προστίθενται χιλιάδες φοιτητές και η οικονομία στρέφεται στην παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, προσαρμόζεται στις περιορισμένου budget ανάγκες τους και υποβαθμίζεται.

Η Πάτρα μοιάζει παρατημένη στο έλεος του Θεού και είναι βρώμικη και με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πως μπορεί να ξεφύγει η πόλη από αυτό το σπιράλ μιζέριας; Φταίνε οι ιθύνοντες η μήπως και οι κάτοικοι της δεν την νοιάζονται πραγματικά; Νομίζω και τα δύο. Έχουμε να κάνουμε με ανεπάρκεια των Αρχών και με αδιαφορία πολλών κατοίκων. Το σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει άμεσα και η πόλη να αλλάξει όψη.

Χρειάζεται μία Δημοτική Αρχή να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αν όχι όλα, τουλάχιστον τα σημαντικά.

Ας είναι καθαρά τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι και οι τοίχοι από τις μουτζούρες.

Ας γίνει κάτι για την κυκλοφορία και για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.

Ας φροντίσει το πράσινο στις πλατείες και στους δρόμους.

Ας υπάρξει φύλαξη των δημόσιων χώρων και μνημείων.

Να νιώσουμε επιτέλους ότι ζούμε σε μία πολιτισμένη και καλαίσθητη πόλη που θυμίζει το ωραίο παρελθόν και ατενίζει στο μέλλον με αισιοδοξία.

Το δικαιούται η όμορφη Πάτρα και το έχουν ανάγκη οι πολίτες της και όσοι την αγαπούν.


Ροή ειδήσεων

Advertisement