Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Τα «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδύσεων άνω των 30 δισ. το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι το μεγάλο «στοίχημα» της χώρας για την επόμενη χρονιά: Οι επενδύσεις να σπάσουν για πρώτη φορά από τότε που ενεπλάκη η Ελλάδα στα μνημόνια, το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ μέσα στο 2023. Αυτή η αύξηση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά συγκριτικά με το 2022 –έτος επίσης μεγάλης αύξησης του λεγόμενου «ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου»– ουσιαστικά θα πρέπει να αποτελέσει και τη βασική «πηγή» της ανάπτυξης για το 2023, καθώς υπό το βάρος του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο και ο τουρισμός δύσκολα θα φέρουν το… κάτι παραπάνω στο ΑΕΠ της χώρας.

Η τελευταία φορά που οι επενδύσεις ξεπέρασαν (σε τρέχουσες τιμές) τα 30 δισ. ευρώ ήταν το 2010, στην αρχή δηλαδή της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Εκτοτε, η υποχώρηση ήταν ραγδαία με το χαμηλό να καταγράφεται το 2015: μόλις 19 δισ. ευρώ, επίδοση που επαναλήφθηκε και το 2020 λόγω της πανδημίας. Για το 2021, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση στα 23,58 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται ότι θα κλείσουμε κοντά ή και πάνω από τα 26 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση της τάξεως του 10% και για το 2023 πάμε για το ρεκόρ 12ετίας με την ελπίδα ότι θα καταγραφεί νέα αύξηση της τάξεως του 16%.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα προκύψουν οι επενδύσεις των 30 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά. Τι απαντά το οικονομικό επιτελείο; Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «μαμούθ» με χρηματοδοτήσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία τόσο για μεγάλες άμεσες επενδύσεις όσο και για την οικοδομή, η οποία παρά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των οικοδομικών υλικών εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί έντονα ανοδικά και το 2023. Ειδικότερα, για το 2023 έχει προβλεφθεί:

– Ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο οποίο έχουν ενσωματωθεί 8,3 δισ. ευρώ. Για το 2022, εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ θα φτάσει στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση επήλθε μετά και την κατάθεση δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών, ο πρώτος τον Απρίλιο και ο δεύτερος πριν από μερικές εβδομάδες. Από τα 8,3 δισ. ευρώ του ΠΔΕ του 2023, τα 6,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους της Ε.Ε. και το 1,5 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

– Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί πόροι 3,466 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό αυτό όμως προέρχεται μόνο από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ συνολικά –αν συμπεριληφθούν και τα δάνεια– οι επενδύσεις με τους πόρους του Ελλάδα 2.0 μπορούν να φτάσουν στα 5,6 δισ. ευρώ. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι συμβασιοποιημένες επενδύσεις –οι οποίες προφανώς θα τρέξουν μέσα στην επόμενη χρονιά– μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ. Μόνο από την ενεργοποίηση των προγραμμάτων «εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο μέσα στο 2023, αναμένεται να κινητοποιηθούν πόροι πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τις κρατικές επιχορηγήσεις, θα κινητοποιηθούν τουλάχιστον ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, είτε καλυφθούν από τραπεζικό δανεισμό είτε όχι.

Ο στόχος των 30 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί μόνο με τις επενδύσεις στις οποίες υπάρχει κρατική εμπλοκή είτε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προώθηση των αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων είναι κομβικής σημασίας και το ερώτημα είναι κατά πόσον θα παίξουν αρνητικό ρόλο οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, το γεγονός ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά δύο ή και τριών εκλογικών αναμετρήσεων και φυσικά το ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αλλά και η ενεργειακή κρίση δεν έχουν φύγει από τον χάρτη. Καταλυτικός θα είναι και ο ρόλος της οικοδομής. Η «ατμομηχανή» που είχε φτάσει το 2007 να προσελκύει επενδύσεις της τάξεως των 25 δισ. ευρώ, κατέληξε το 2017 να απορροφά επενδυτικούς πόρους μόλις ενός δισ. ευρώ. Η άνοδος ξεκίνησε από το 2019 και μετά και ήδη από φέτος εκτιμάται ότι θα σπάσει το φράγμα των 3-4 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία και το 2023, παρά την αύξηση των οικοδομικών υλικών αλλά και του κόστους του χρήματος.

Οικονομία

Επιτόκια: Νέο τοπίο για δανειολήπτες, καταθέτες και επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιπλέον επιβαρύνσεις στις δόσεις των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνει η νέα αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για να αυξήσουν αντίστοιχα τα επιτόκια των καταθέσεων, καθώς διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτά και τα επιτόκια δανεισμού.

Μάλιστα, η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και το Μάρτιο εντείνει τις πιέσεις προς τους δανειολήπτες, καθώς επιβεβαιώνει ότι το ακριβό χρήμα «ήρθε για να μείνει».

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

Η αύξηση της Πέμπτης είναι η πέμπτη κατά σειρά άνοδος των επιτοκίων του ευρώ από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ντόμινο ανόδου. Πλέον, από τα μηδενικά επίπεδα του 2022 το βασικό επιτόκιο του ευρώ έχει εκτιναχθεί στο 3%, ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%. Εξέλιξη που συμπαρασύρει και το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor και μαζί του το κόστος δανεισμού για όσους έχουν χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μαζί με τις προηγούμενες αυξήσεις, ο αντίκτυπος για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών είναι πολύ μεγάλος, καθώς μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3.500 ευρώ σε ετήσια βάση, ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου.

 

Για παράδειγμα για παράδειγμα, ένα δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια 30 ετών με συνολικό επιτόκιο 3% (Euribor 0% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν πριν τις αυξήσεις με μηνιαία δόση 843 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα και το τελικό επιτόκιο στο 5,512%, η δόση γίνεται 1.137 ευρώ, δηλαδή η δόση αυξήθηκε κατά 294 ευρώ το μήνα ή 3.528 ευρώ το χρόνο.
Αντίστοιχα, αν τελικά διαμορφωθεί στο 6% η δόση ανεβαίνει αντίστοιχα στα 1.199 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιπλέον κόστος που φτάνει μέχρι και τα 356 ευρώ το μήνα ή 4.272 ευρώ το χρόνο για τον δανειολήπτη.

Φόβοι για κόκκινα δάνεια και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών

Η παραπάνω εξέλιξη φουντώνει τους φόβους για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, τόσο στη στεγαστική όσο και στην επιχειρηματική πίστη. Και αυτό γιατί, πέραν από την άνοδο των επιτοκίων, τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα ακρίβειας, το οποίο «τινάζει στον αέρα» τον προϋπολογισμό τους.

Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται μπαράζ αιτημάτων για «πάγωμα» δόσεων ή και επιμήκυνση δανείων, ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος.

Παράλληλα, ήδη άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες, μέσα από την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν επιδότηση του επιτοκίου τους.

Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα, για την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30/6/2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Πιέσεις για αυξήσεις στις καταθέσεις

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν έτι περαιτέρω τα επιτόκια των καταθέσεων, κυρίως των προθεσμιακών, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτά και των δανείων. Πλέον, τα επιτόκια των προθεσμιακών διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα του 1%, ανάλογα πάντα με το ποσό και τη διάρκεια. Με δεδομένο όμως ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά και των επιχειρηματικών είναι της τάξης του 5,5% με 6% και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των δύο κατηγοριών. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, νομοτελειακά στο προσεχές χρονικό διάστημα τα επιτόκια των καταθέσεων θα αυξηθούν, όμως η «ψαλίδα» θα παραμείνει.

CNN.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Συνεχίζονται οι χειμερινές εκπτώσεις – Τί να προσέξουν οι καταναλωτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι χειμερινές εκπτώσεις που έκαναν την πρεμιέρα τους την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου δίνοντας τη δυνατότητα τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους σε χαμηλότερες τιμές. Η αγορά κινείται σε ρυθμούς “παγωνιάς” παρά τη βουτιά στις τιμές.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις:

– την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και

– τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».

Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ.
ν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Η Ομάδα έργου του Επιμελητηρίου Αχαΐας καλεί σε συνάντηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ομάδα έργου του Επιμελητηρίου Αχαΐας -επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού έργου “INTECMED” που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ENI CBCMED 2014-2020, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών κάλεσαν σε δια ζώσης συνάντηση τους ωφελούμενους, εταιρείες-startup, του προγράμματος καθοδήγησης, τους μέντορές τους καθώς και εκπροσώπους της επιτροπής αξιολόγησης, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Στόχος της συνάντησης, ήταν να γίνει μια συζήτηση ανασκόπησης του Προγράμματος Καθοδήγησης του INTECMED («Θερμοκοιτίδες για την μεταφορά καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου») όπως υλοποιείται έως σήμερα. Ενώ αναμένεται η έναρξη του εξατομικευμένου προγράμματος και η παροχή ανάδρασης (feedback) αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχούς υλοποίησης του έργου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος καθοδήγησης, την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Σχεδίων και τις προσδοκίες τους μέσω αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι δικαιούχοι τόνισαν τη σημασία της επαγγελματικής υποστήριξης που λαμβάνουν μέσω του INTECMED κατά την ωρίμανση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών τους αλλά και της ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχεδίων έτοιμων για την αγορά, ενόψει της επερχόμενης Πρόσκλησης για χρηματοδότηση (3 επιχειρηματικά βραβεία από 10.000 έως 30.000 ευρώ) των πλέον υποσχόμενων νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ακόμα, στο πλαίσιο της συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν οι ωφελούμενοι για 3ήμερη εκδήλωση που σχεδιάζεται να γίνει τέλος Μαΐου στην Πάτρα με την υποστήριξη της PATRAS IQ, με τη φυσική συμμετοχή όλων των ωφελούμενων και των ομάδων από τις συμμετέχουσες χώρες (Ισπανία, Τυνησία, Αίγυπτο και φυσικά Ελλάδα). Επιπλέον, οι καθοδηγούμενοι ενημερώθηκαν για την αναβάθμιση που έγινε στην Πλατφόρμα Καινοτομίας E-Bazaar of Innovation.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα