Connect with us

Παναχαϊκή

Χ. ΡΑΝΤΟΣ: «Οι αθλητές να καταλάβουν την αξία που έχει η φανέλα»

Published

on

 

Ο προπονητής των υποδομών της Παναχαϊκής Χάρης Ράντος μίλησε στη «Γ» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

 

 

 

 

ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

 

Η Παναχαϊκή όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στα ρεπορτάζ μας από την περσινή αγωνιστική περίοδο παίρνει άριστα στο οργανωτικό της κομμάτι.

Η μεγάλη όμως πληγήσε όλες τις ΠΑΕ είναι οι υποδομές της που υπολειτουργούν. Δεν είναι λίγες αυτές, που έχουν τις υποδομές τους απλά για φιγούρα χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δυστυχώς όλοι μας βλέπουμε σε αρκετές ομάδες της Super League 1 και λιγότερο στην Super League 2 να αγωνίζεται μεγάλος αριθμός από ξένους ποδοσφαιριστές.

Η Παναχαϊκή όμως προσπαθεί να ξεχωρίζει και μέχρι στιγμής βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Φέτος λοιπόν με την επιστροφή της στην Super League 2 δημιούργησε από το μηδέν μάλιστα τις υποδομές της με «καπετάνιο» τον έμπειρο τεχνικό Χάρη Ράντο.

Η «Γ» προχώρησε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον κοκκινόμαυρο τεχνικό, ο οποίος ανέφερε ότι η Παναχαϊκή επενδύει στις υποδομές και για να φορέσει κάποιος την φανέλα της θα πρέπει να ξεχωρίζει.

Ο Χάρης Ράντος πέρα το αγωνιστικό κομμάτι, αγωνιζόμενος ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είναι διπλωματούχος προπονητής UEFA A ενώ έχει τελειώσει ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο αποκτώντας και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

-Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1999 στον Α.Π.Ο. Αρόης όπου και αγωνίστηκε σε όλα τα τμήματα.

-Το 2002 επιλέχθηκε από το Θόδωρο Πατρώνη στην ομάδα Νέων που συμμετείχε στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

-Αγωνίστηκε με τις μικτές Προπαίδων και Παίδων πετυχαίνοντας 8 γκολ συνολικά σε 15 εμφανίσεις.

-Το καλοκαίρι του 2003 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΠΑΕ Παναχαϊκή.

-Το καλοκαίρι του 2004 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΠΑΕ Προοδευτική.

-Το 2005 επέστρεψε ως επαγγελματίας στην ΠΑΕ Παναχαϊκή 2005.

-Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες στη Δ’ Εθνική, στην Αχαϊκή και το Ζαβλάνι.

-Το 2008 απέκτησε το δίπλωμα προπονητικής UEFA B.

-Το 2016 απέκτησε το δίπλωμα προπονητικής UEFA A.

-Το 2011 πήρε το πτυχίο του ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο.

– Το 2021 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων.

-Προπονητικά ξεκίνησε από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου Πατρών το 2012.

-Ένα χρόνο στη Δόξα Παραλίας σε τρία τμήματα.

-Τρία χρόνια στη Νίκη Προαστίου εκ των οποίων τα δύο στην πρώτη ομάδα.

-Τέσσερα χρόνια στον Αετό Πατρών.

Ενώ δούλεψε και στην ομάδα του ΑΟ Τσιλιβή στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής την εποχή που δεν λειτουργούσε το ερασιτεχνικό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γ»: Η οικογένειά σου έπαιξε σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να ασχοληθείς αρχικά παίζοντας ποδόσφαιρο και εν συνεχεία να γίνεις προπονητής;

«Χ.Ρ.»: Ο πατέρας μου ήταν από τους καλύτερους αθλητικούς συντάκτες της Πάτρας. Λάτρευε το ποδόσφαιρο και αγαπούσε παθολογικά την Παναχαϊκή. Οι Κυριακές του ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένες στα γήπεδα και στην αγαπημένη του ομάδα.

Μια από αυτές αποφάσισε να με πάρει μαζί του και έτσι κόλλησα και εγώ. Για να καταλάβετε φεύγαμε από το γήπεδο της Παναχαϊκής τελευταίοι μαζί συνήθως με τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας.

 

«Γ»: Φέτος ανέλαβες την Κ19 της Παναχαϊκής, πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο και πόσο σημαντικός είναι αυτός;

«Χ.Ρ.»: Κληθήκαμε ουσιαστικά να φτιάξουμε μια ομάδα από το μηδέν. Δεν είχαμε ποδοσφαιριστές και γήπεδο. Ωστόσο, η διοικητική σταθερότητα που υπάρχει πλέον στον σύλλογο σε συνάρτηση με τη δυναμική της Παναχαϊκής μας βοήθησαν να φτιάξουμε όχι μία αλλά δύο ομάδες, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Μεγάλο ρόλο έχει παίξει σε αυτό το γεγονός πως έχουμε σταθερό γήπεδο για προπονήσεις, το γήπεδο των Πετεινών και δύο ανθρώπους που τρέχουν όλη μέρα για τις ομάδες, τους κ. Παπουτσάκη και Ροζή.

 

«Γ»: Το να είσαι προπονητής στα τμήματα υποδομής ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ελλάδος σε αγχώνει;

«Χ.Ρ.»: Υπάρχει μόνο το δημιουργικό άγχος. Θέλω να είναι όλα στην εντέλεια, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, αυτό απαιτεί η ιστορία της Παναχαϊκής. Αυτό που θέλω να περάσω στους ποδοσφαιριστές είναι να καταλάβουν την αξία που έχει η φανέλα που φορούν, να είναι ταπεινοί και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους έχει δοθεί.

 

«Γ»: Σε τι ηλικία πιστεύεις ότι ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;

«Χ.Ρ.»: Μετά τα οκτώ τους χρόνια. Μέχρι εκείνο το σημείο θα πρέπει απλά να κάνουν αθλητισμό. Να μάθουν να τρέχουν, να κολυμπούν, να πηδούν και να κάνουν ό,τι έχει σχέση με τον αθλητισμό.

Στην ηλικία των οκτώ και έπειτα αρχίζουν τα παιδιά να αποκτούν το στοιχείο της επιλογής. Αυτό πιστεύω πως πρέπει να ισχύει για όλα τα αθλήματα.

 

«Γ»: Για ποιο λόγο πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό;

«Χ.Ρ.»: Ο κυριότερος λόγος είναι η υγεία. Αναφέρομαι και στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Ο αθλητισμός τονώνει το σώμα και το πνεύμα. Μέσω της άθλησης έρχεται η εκτόνωση που συνήθως μας αποτρέπει από άλλες ασχολίες.

 

«Γ»: Από ποια ηλικία ένας προπονητής μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί έχει ταλέντο για να κάνει το παραπάνω βήμα;

«Χ.Ρ.»: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Δε μπορείς εύκολα να προβλέψεις την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή που μπορεί να ξεχωρίζει στα 12, όταν φτάσει στα 18. Ελέγχουμε πλέον και άλλους παράγοντες όπως είναι το ύψος, το βάρος, η ταχύτητα και εκεί μπορεί να γίνει πρόβλεψη με πολύ μικρή απόκλιση ώστε να κάνουμε πιο ασφαλή επιλογή ενός παίκτη. Σημαντικός παράγοντας όμως θεωρώ πως είναι και το επίπεδο αντίληψης σε τεχνικοτακτικά ζητήματα που έχει ένας ποδοσφαιριστής.

 

«Γ»: Σήμερα, μετράει μόνο το αν είσαι καλός ποδοσφαιριστής για να γίνεις επαγγελματίας ή παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο;

«Χ.Ρ.»: Για να γίνει ένας αθλητής επαγγελματίας πρέπει να έχει αυτό που λένε οι Αμερικανοί “όλο το πακέτο”. Αγωνιστική παρουσία, εξωαγωνιστική ζωή, συμπεριφορά και διαχείριση προβλημάτων είναι κάποια από τα στοιχεία.

 

«Γ»: Τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να γίνει σωστός επαγγελματίας και να κάνει μια πλούσια καριέρα;

«Χ.Ρ.»: Να έχει αυτοπειθαρχία. Βλέπετε πως μεγάλοι ποδοσφαιριστές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από υπέρλαμπροι αστέρες κατέληξαν στη φυλακή. Ο σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που θα καταφέρει μέσω των αθλητικών του επιδόσεων να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο για όλη του τη ζωή, αυτό απαιτεί κυρίως αυτοπειθαρχία.

 

«Γ»: Στα τμήματα υποδομής της Παναχαϊκής που έχεις αναλάβει υπάρχουν ταλέντα;

«Χ.Ρ.»: Για να φορέσεις τη φανέλα της Παναχαϊκής θα πρέπει να ξεχωρίζεις. Όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο, εμείς δουλεύουμε στο να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή τους.

 

«Γ»: Οι ΠΑΕ πιστεύεις ότι ενδιαφέρονται για τα τμήματα υποδομής ή απλά τα έχουν για φιγούρα;

«Χ.Ρ.»: Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλες ΠΑΕ. Μπορώ όμως να μιλήσω για τη Παναχαϊκή.

Η Παναχαϊκή επενδύει πάνω σε αυτό και δεν το έχει αφήσει στην τύχη του. Η επιλογή του προέδρου κ. Σταθάκη να συνεργαστεί σε αυτό το κομμάτι με τον κ. Ρούσσο το αποδεικνύει.  Σε όλα αυτά παίζει μεγάλο ρόλο η υγεία που υπάρχει στον σύλλογο, υγεία που πηγάζει από τη διοικητική σταθερότητα.

 

«Γ»: Δηλαδή πόσα από αυτά τα ταλέντα που έχεις ξεχωρίσει πιστεύεις ότι θα κάνουν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους;

«Χ.Ρ.»: Αυτή τη στιγμή η δουλειά μου έχει να κάνει με την προετοιμασία των παιδιών ώστε αρχικά να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προπονήσεων της ανδρικής ομάδας, αν κάποια στιγμή χρειαστεί κάποιον ή κάποιους ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις.

«Γ»: Βλέπουμε στα μεγάλα πρωταθλήματα και κυρίως στην SL1 πολλούς παίκτες από το εξωτερικό. Πού είναι όλοι αυτοί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές με το πλούσιο ταλέντο τους; Πιστεύεις ότι χάθηκαν… στο δρόμο;

«Χ.Ρ.»: Σε όλες τις ομάδες και σε όλα τα πρωταθλήματα συμβαίνει αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένας κόφτης σχετικά με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών από άλλες χώρες σε όλα τα πρωταθλήματα, πιστεύω πως θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα επαναφέρει το στοιχείο της έκπληξης που τείνει να εξαφανιστεί από το ποδόσφαιρο.

 

«Γ»: Βλέπουμε ότι το στοίχημα έχει μπει ακόμα και στα πρωταθλήματα υποδομών στην SL1. Θεωρείς ότι αυτό το γεγονός επηρεάζει τις αναπτυξιακές ομάδες;

«Χ.Ρ.»: Δεν ασχολούμαι καθόλου με τυχερά παιχνίδια, ειδικά με το στοίχημα. Πιστεύω ότι όσο πιο μακριά είναι κάποιος απ’ αυτό τόσο πιο ωφελημένος βγαίνει στο τέλος.

 

«Γ»: Πόσο κακό κάνει στα ταλέντα όλης της Ελλάδος η «καραντίνα» που έχει μπει και φέτος στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα λόγω του μητρώου;

«Χ.Ρ.»: Κάνει κακό γενικά στο ποδόσφαιρο. Τα πρωταθλήματα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Οι σύλλογοι ήξεραν εδώ και τρία χρόνια ότι έπρεπε να έχουν κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Στην Ελλάδα όμως την πληρώνουν πάντα αυτοί που κάνουν προγραμματισμό.

 

«Γ»: Πολιτική και αθλητισμός μπορούν να συνυπάρξουν;

«Χ.Ρ.»: Το ποδόσφαιρο συναρπάζει. Μαζεύει κόσμο. Είναι μια κοινωνική εκδήλωση. Είναι ουτοπικό να πούμε ότι δεν συνυπάρχουν. Τώρα αν αυτό είναι υγειές είναι μια άλλη κουβέντα.

 

«Γ»: Τι σημαίνει για εσένα η Παναχαϊκή;

«Χ.Ρ.»: Είναι η ομάδα που υποστηρίζω από μικρό παιδί, είναι μεγάλη τιμή να είμαι σε αυτό τον σύλλογο και να αποτελώ μέρος της λειτουργίας του. Στο κομμάτι της δουλειάς μου όμως δίνω το 100% όπως θα έκανα και αν δούλευα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

 

«Γ»: Η Παναχαϊκή θα καταφέρει φέτος να επιστρέψει στα σαλόνια της SL1;

«Χ.Ρ.»: Είναι ιδανικό για τον σύλλογο να επιστρέψει στην Α’ Εθνική. Σε όλα τα επίπεδα. Έχει τα εχέγγυα να τα καταφέρει φέτος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement