Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Φασολάδα φούρνου        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς

1 δαφνόφυλλο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες

1 πράσο, ψιλοκομμένο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά πατημένη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

200 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ

150 γρ. σάλτσα ντομάτας

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Για το σερβίρισμα:

2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Η συμβουλή του σεφ:

Μπορείτε να προσθέσετε στα φασόλια λουκάνικο ή σύγκλινο.

Εκτέλεση:

Βάζετε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε χύτρα ταχύτητος με αρκετό νερό και βράζετε να μαλακώσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο για 3΄, προσθέτετε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄. Σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή γάστρα βάζετε τα φασόλια, το σέλερι, το σκόρδο και την πάπρικα, τα τοματάκια και τη σάλτσα τομάτας. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό που κρατήσατε, τόσο ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 160°C. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά, προσθέτοντας πάντα ζεστό νερό αφού στο τέλος του ψησίματος η φασολάδα δεν πρέπει να έχει στεγνώσει. Σερβίρετε τη φασολάδα φούρνου με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

1 κουτ. σούπας κάρι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

100 γρ. γιαούρτι

½ λεμόνι, τον χυμό του

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τα φύλλα και κόβετε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζεε το κοτσάνι και το κόβετε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάτε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη. Βάζετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνετε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το σκόρδο και μαγειρεύετε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτετε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζετε τα υλικά μας για 20 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Παίρνετε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβετε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για το γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Αδειάζετε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτετε στο τέλος, αν θέλετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπερι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο με μπαχαρικά και τραγανά ρεβίθια      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα, στραγγισμένα

1½ κουτ. γλυκού κουρκουμά

1½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

3/4 κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι

600 γρ. στήθος κοτόπουλου, σε μικρούς κύβους

4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

160 γρ. baby σπανάκι

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού + μερικές φέτες

4 πίτες ολικής αλέσεως, φρυγανισμένες

Εκτέλεση:

Στεγνώνετε τα ρεβίθια με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια τα ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τον κουρκουμά, την πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύετε το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου. Μαγειρεύετε για 4΄ από κάθε πλευρά. Αποσύρετε με μία λαβίδα σιλικόνης το κοτόπουλο από το τηγάνι και προσθέτετε τα ρεβίθια στο τηγάνι με το λίπος του κοτόπουλου, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το υπόλοιπο λάδι. Μαγειρεύετε για 10΄, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ξεκινήσουν τα ρεβίθια να χρυσαφίζουν και να γίνονται τραγανά. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε για 2΄ ακόμη έως ότου μαραθεί το σπανάκι. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά. Τέλος, σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού. Απλώνετε το γιαούρτι σε τέσσερα πιάτα και προσθέτετε τα ρεβίθια με το σπανάκι και το κοτόπουλο. Σερβίρετε με τις πίτες ολικής αλέσεως και φέτες λεμονιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

    Marble cake με καφέ        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 12 μερίδες)

380 γρ. βούτυρο

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

200 γρ. αλεύρι

½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

10 γρ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη

170 γρ. αλεύρι

30 γρ. κακάο κοσκινισμένο

½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα ανακατεύοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτετε τα 200 γρ. αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε. Διαλύετε τον καφέ σε μία κουταλιά της σούπας ζεστό νερό και τον προσθέτετε στο μείγμα. Στο άλλο μισό προσθέτετε τα 170 γρ. αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Αδειάζετε τα μείγματα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ 30 x 12 εκ. εναλλάξ, δηλαδή μία το ένα μείγμα, μία το άλλο. Ψήνετε στους 160°C για 1 ώρα και δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι. Βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με κακάο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα