Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Η αιματοχυσία της Πατρών – Πύργου-73 ζωές έσβησαν στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης από το 2016 μέχρι σήμερα σε 61 συνολικά θανατηφόρα δυστυχήματα

 22 σοβαρά και 205 ελαφριά τραυματίες είναι ο απολογισμός της Τροχαίας στην εθνική μας καρμανιόλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ο πιο αιματοβαμμένος δρόμος της Ελλάδας και ο πλέον επικίνδυνος σε όλη την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα η Πατρών – Πύργου. Μέσα σε σχεδόν έξι χρόνια 73 ζωές ξεψύχησαν στην άσφαλτο! Ο αριθμός κόβει την ανάσα.

Τόσες ψυχές έγιναν θυσία στον βωμό της ασφάλτου… Ο πόνος τεράστιος για τόσες οικογένειες που θρηνούν για τον άδικο χαμό ανθρώπων κάθε ηλικίας που έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα «στοιχειωμένα» χιλιόμετρα της εθνικής καρμανιόλας της Αχαΐας και της Ηλείας.
Δύο νομοί που δυστυχώς βλέπουν τον «μαύρο» κατάλογο των θυμάτων να μακραίνει. Τελευταία θύματα της εθνικής μας λαιμητόμου, το ζευγάρι από την Αμαλιάδα Ηλείας που ξεψύχησε δύο εβδομάδες πριν στο 14 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Ενός δρόμου που στερείται εδώ και χρόνια μέτρων ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Υποδομών μετά από αίτημα της Περιφερειακής Αρχής έχει παρέμβει τοποθετώντας κορύνες στην Πατρών – Πύργου, από το ύψος της Κάτω Αχαΐας, οι οποίες θα φθάσουν σύντομα μέχρι τον Πύργο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το έργο της κατασκευής ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης 36 μήνες μετά.
Ωστόσο, στο τμήμα από το Μιντιλόγλι έως τον Αλισσό, μήκους περίπου 17 χιλιομέτρων δεν υπάρχει κανένα μέτρο. Ιδίως, στην επικίνδυνη στροφή στο ύψος των Τσουκαλεϊκων, εκεί που έχουν συμβεί αρκετές διπλές τραγωδίες, μετά το πρόσφατο δυστύχημα, το Υπουργείο Υποδομών δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσία των τοπικών αρχών και των κατοίκων της περιοχής έγινε σύσκεψη, τέθηκε η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για να μην θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα. Οι τοπικοί φορείς περιμένουν εντός των ημερών από το Υπουργείο ενημέρωση για το εάν θα είναι εφικτή η λήψη μέτρων ασφαλείας παράλληλα με τις εργασίες διαπλάτυνσης δεδομένου ότι τα έργα για τον νέο αυτοκινητόδρομο θα εκτελούνται επί της ίδιας χάραξης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσουκαλεΐκων, Χρήστος Παπαντωνόπουλος ζήτησε και από τον υπεύθυνο της ΑΒΑΞ ως εργολάβος που έχει το τμήμα Μιντιλόγλι – Καρέϊκα υπό την ευθύνη του να τοποθετηθούν κορύνες στη θανατηφόρα στροφή των Τσουκαλεΐκων, σε μήκος περίπου 300 μέτρων, όπως και τη βελτίωση του οδοστρώματος με αντιολισθητική άσφαλτο, καθώς και στα υπόλοιπα σημεία που είναι επικίνδυνα μέχρι τα φανάρια του Αλισσού.

Επαγγελματίες οδηγοί επισημαίνουν στην «Γ» πως ενόψει και του χειμώνα το κρίσιμο σημείο είναι η μέριμνα για αντικατάσταση του ήδη φθαρμένου ασφαλτοτάπητα για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες επιβάλλεται μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για τον λόγο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ζητά να αυξηθεί η αστυνόμευση γιατί προέχει η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ

Σε διαρκή ετοιμότητα για την οδική ασφάλεια βρίσκεται η Τροχαία σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην «Γ» η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
«Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο», επισημαίνεται. Παράλληλα, σημειώνει πως «η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».

Σοκάρουν οι αριθμοί

Οι τραγωδίες που έχουν συμβεί σε αυτό τον δρόμο αποκαλύπτονται και από τους αριθμούς σχετικά με τα θανατηφόρα που έχουν συμβεί σε αυτό τον δρόμο από το 2016 μέχρι και το τελευταίο 8μηνο του 2022.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Γ» έχουν συμβεί 61 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και έχουν χάσει την ζωή τους 71 άνθρωποι.
Μέσα στο 2022 (από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου) θρηνήσαμε τέσσερις νεκρούς σε αντίστοιχα θανατηφόρα, ενώ τον 9ο μήνα προστέθηκαν δύο ακόμα ανθρωποθυσίες σε ένα δυστύχημα.
ΤΟ 2017 ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 19 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ
Η πιο «μαύρη» χρονιά ήταν το 2017, όπου σκοτώθηκαν 19 συνάνθρωποί μας σε σύνολο 15 θανατηφόρων δυστυχημάτων, ακολούθησαν το 2016 και το 2018 όπου είχαμε έντεκα δυστυχήματα με 12 νεκρούς και τις δύο χρονιές. Ακολούθησε το 2020 με 12 ανθρωποθυσίες σε σύνολο 9 δυστυχημάτων. Το 2019 και το 2021 οι νεκροί μειώθηκαν σε 6 ενώ το 2022 μέχρι και τον Αύγουστο ήταν 4 όμως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά δύο φθάνοντας στα επίπεδα του 2021 και του 2019.
22 ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ 205 ΕΛΑΦΡΑ
Την ίδια ώρα, στον οδικό άξονα της Πατρών – Πύργου, από το 2016 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 έχουν καταγραφεί 17 σοβαρά τροχαία με 22 σοβαρά τραυματίες και 103 ελαφρά ατυχήματα με 205 ελαφρά τραυματίες.
Το παρήγορο είναι ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό τροχαίο, ενώ από τα 8 ελαφρά ατυχήματα 13 άτομα τραυματίστηκαν. Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2016 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα σοβαρά (έξι ατυχήματα με επτά τραυματίες) και ελαφρά τροχαία (26 ατυχήματα με 45 τραυματίες).
Επίσης, το 2018 δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό τροχαίο, ενώ η χρονιά με τα λιγότερα ελαφρά ατυχήματα ήταν το 2020 (έξι τροχαία με 19 τραυματίες).
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
• Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
• Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
• Παραβίαση προτεραιότητας
• Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς
• Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

Χωρίς κατηγορία

Καιρός: Τα τρία «πρόσωπα» μέσα στην εβδομάδα – Πότε αναμένονται πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καιρός των επόμενων επτά ημερών μπορεί να χαρακτηριστεί από τρεις διακριτές προγνωστικές φάσεις, σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο αναλυτικά:

– Η πρώτη φάση, η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 30/01 έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, της νότιας κυρίως χώρας.

– Η δεύτερη φάση, η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.

– Τέλος, η τρίτη φάση, η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

kairos3
Προγνωστικό διάγραμμα της θερμοκρασίας αέρα στα ~1500m πάνω από την Αττική (μαύρη γραμμή) και της σχετικής προγνωστικής αβεβαιότητας (απόσταση μεταξύ της κόκκινης και μπλέ γραμμής) για τις επόμενες 7 ημέρες. Η διακεκομμένη γραμμή δείχνει τη μέση κλιματική τιμή, με περίοδο αναφοράς 1991-2020

Ο καιρός την Τρίτη σύμφωνα με την ΕΜΥ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη (31/1). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 06 με 09 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στη κεντρική Μακεδονία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα των ηπειρωτικών περιοχών προβλέπονται και σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται βελτίωση.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στις Σποράδες 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στην Κρήτη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις και από τις μεσημβρινές τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ πρόσκαιρα από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Ανάρτηση που συγκλονίζει από τον Πατρινό ηθοποιό Γιώργο Παπαπαύλου για τη μάχη του με τον κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου περιγράφει όσα βίωσε με την υγεία του, από το ξεκίνημα του έτους, όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, ο ίδιος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, μετά τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός στο ανοσοποιητικό του.

Γιώργος Παπαπαύλου – Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΈΞΟΔΟΣ….Σήμερα μετά απο 2 εβδομάδες νοσηλείας επιτέλους επιστρέφω στη ζωή μου. Την Πρωτοχρονιά πέρασα covid, αρκετά ελαφρά και την 5η ημέρα ήμουν αρνητικός. Λίγες μέρες όμως αργότερα άρχισα να έχω δέκατα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Τα δέκατα δεν υποχωρούσαν και ξαφνικά κατα τη διάρκεια της παράστασης που παίζω είχα ρίγη!

Ήρθα στα επείγοντα του νοσοκομείου και άρχισε ο Γολγοθάς. Ατέλειωτες εξετάσεις για κάθε είδους νόσημα, αγωνία, προτεινόμενο εμπύρετο, απελπισία. Βαθιά απελπισία. Οι μέρες περνούσαν και οι γιατροί δεν έβρισκαν τι προκάλεσε τη φλεγμονή στο αναπνευστικό. Η απάντηση ήρθε προχθές και η αιτία όλου αυτού του κακού είναι covid, ο οποίος πυροδότησε μια άτσαλη απόκριση του ανοσοποιητικού μου.

Ένας απόλυτα υγιής οργανισμός, χωρίς υποκείμενο νόσημα, τριπλά εμβολιασμένος, καθηλώθηκε 14 μέρες στο νοσοκομείο. Δεν είναι μια απλή γριπούλα ο covid, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ, το πίστευα απο την αρχή τώρα το έχω εμπειραθεί. Μην ακούτε όλα αυτά τα επικίνδυνα που κυκλοφορούν! Ακούτε τους επιστήμονες, να συμβουλεύεστε μόνο (σοβαρούς) γιατρούς», έγραψε ο Γιώργος Παπαπαύλου, ευχαριστώντας στη συνέχεια το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Σε ποιες περιοχές ήχησε το 112 για την κακοκαιρία – Προσοχή και στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 αναμένεται να σταλούν στους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας λόγω της κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των περιοχών της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αναμένεται να εκδοθεί και δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Αργότερα θα ακολουθήσει και τρίτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπου αναμένονται ισχυρότατες χιονοπτώσεις.

Στην Αττική, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο το απόγευμα.

«Συστήνουμε περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες. Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο», σημείωσε.

Παράλληλα, νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας.

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας

Επιπλέον όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Έχετε πάντα υπ’ όψιν σας σε περιπτώσεις εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μην διασχίσετε για κανένα λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα».

Αναφορικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου επηρεάζοντας τη χώρα μας με διαδοχικά κύματα. Εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν, όπως τόνισε, στην Π.Ε Πέλλας τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ έλαβε 115 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 36 περιπτώσεις.

Χθες, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ το οποίο επικαιροποιήθηκε σήμερα και όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός από σήμερα το απόγευμα έως την Παρασκευή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων καθώς και χιονοπτώσεις.

«Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια και βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειανατολικά της χώρας. Γι αυτό το λόγο σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι Η ΕΜΥ θα επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ανά 12 ώρες και θα είναι δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα