Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιδότηση ρεύματος στα ελαιοτριβεία

Επιστολή Φαρμάκη στους Υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ενέργειας για τη στήριξη του κλάδου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα ελαιοτριβεία εισηγείται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης υπερθεματίζοντας στο σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί από τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά στην οποία περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή και στους συνδεόμενους με αυτή κλάδους, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός κλάδος και μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Σας καλούμε να μεριμνήσετε και για ακόμη μια φορά και να βρεθείτε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και μεταποιητή όπως συστηματικά και με συνέπεια έχετε κάνει πολλάκις. Πιο συγκεκριμένα, υπερθεματίζουμε της πρότασης για εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με την περίπτωση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας άρτου για το σύνολο της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή από τον φετινό Οκτώβριο μέχρι και τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2023. Η Κρατική Επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604€/ KWh για τις επιχειρήσεις που έχουν στην δραστηριότητα τους είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302/ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ) ώστε η φετινή ελαιοκομική περίοδος να αποτελέσει μοχλό στήριξης τόσο του ελαιοκομικού κλάδου όσο και των εσόδων του κράτους».

Επιπροσθέτως, ο κ. Φαρμάκης θίγει και το ενδεχόμενο περιορισμών της κατανάλωσης σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, σημειώνοντας σχετικά: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον ελαιοκομικό κλάδο και το παραγόμενο προϊόν, αντιθέτως θα πρέπει να βρεθούμε αρωγοί στο πλάι του. Για αυτό το λόγο σε ένα ενδεχόμενο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για περιορισμό στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΡΑΕ θα πρέπει τα ελαιοτριβεία λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος και της φύσης του προϊόντος να τεθούν σε προτεραιότητα και να ενταχθούν στους κατά «Προτεραιότητα Τροφοδοτούμενους Καταναλωτές».

Παράλληλα, αφού ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Δυτική Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 22% και κατά 23% η αποκλειστική απασχόληση παραγωγών σε σχέση με το 2009, καταλήγει: «Η χώρα μας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική δύναμη στον κόσμο με πάνω από το 70% της συνολικής ελληνικής παραγωγής να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα στηρίζοντας την ελληνική οικονομία αλλά και βασικό διατροφικό είδος εγχώριας κατανάλωσης καθιστώντας το έτσι σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείτε με θετικό πρόσημο τις προτάσεις μας και περιμένουμε τις ενέργειές σας ώστε να στηριχθεί ο πολύπαθος κλάδος της ελαιοκομίας».

 

Επιμέλεια: Μαρία Ορφανού

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πτώση Phantom F-4: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρωί της Πέμπτης (2/2) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος τη Δευτέρα (30/1) βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom-F4 στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.

Ο χαμός του 29χρονου υποσμηναγού έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας.

Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του υποσμηναγού καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν αντέχει να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, σημειώνοντας πως θα πάει μόνο στην κηδεία και στον τάφο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιατρικός: Θλίψη για τον θάνατο του ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψήφισμα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών για την αιφνίδια αναγγελία του θανάτου του ιατρού – ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: “Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αιφνίδιας αναγγελίας θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 ενώ έλαβε τον τίτλο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το έτος 1983. Άσκησε από το 1984 και επί σειρά ετών το ελεύθερο επάγγελμα στο κέντρο της πόλης μας
διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο. Παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του ως ιατρός στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για ένα διάστημα ως επιμελητής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Ο εκλιπών υπηρέτησε την επιστήμη του με αφοσίωση και προσήλωση στους ασθενείς του.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του
2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας”

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συντριβή F4: Στις έρευνες και η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 10.30 το πρωί, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, πραγματοποιούν έρευνες στα παράλια του κυπαρισσιακού κόλπου προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο ίχνος που θα τους οδηγήσει στον σμηναγό που αγνοείται. Στις συμμετέχει και πεζοπόρο τμήμα, το οποίο θα περπατήσει κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί πτήσεις σε όλη την ακτογραμμή, από την Ανδραβίδα μέχρι νότια, κοντά στην Κυπαρισσία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα