Connect with us

Υγεία

Αλλεργίες: Η κλιματική αλλαγή τις επιδεινώνει

Published

on

Oι αλλεργίες δεν μας ταλαιπωρούν μόνο την άνοιξη. Ακόμη και το φθινόπωρο το συνάχι, το φτέρνισμα, ο κνησμός στα μάτια, συνιστούν τη δυσάρεστη καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι φθινοπωρινές αλλεργίες γίνονται συχνότερες και πιο έντονες.

Μία από τις βασικότερες αιτίες των αλλεργιών του φθινοπώρου είναι το φυτό αμβροσία αρτεμισίφυλλος, που αφθονεί στις πόλεις και την ύπαιθρο, εξηγεί η δρ Μισέλ Παμ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Eνα μόνο τέτοιο φυτό μπορεί να απελευθερώσει δισεκατομμύρια μόρια γύρης, που ερεθίζουν τα ιγμόρεια προκαλώντας τους φλεγμονή. Ανθίζει τον Αύγουστο, αλλά η ανθοφορία του μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο και απαντάται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Ενα ακόμη αίτιο φθινοπωρινής αλλεργίας είναι η μούχλα που δημιουργείται στα πεσμένα φύλλα των δένδρων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού Ιδρύματος Ασθματος και Αλλεργιών, Κένεθ Μεντέζ εξηγεί: «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι περίοδοι των αλλεργιών έχουν διπλασιαστεί σε διάρκεια και έχουν γίνει πολύ εντονότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάνουν τα φυτά να απελευθερώνουν υψηλότερες συγκεντρώσεις γύρης. Γι’ αυτόν τον λόγο οι αλλεργίες είναι πολύ βαρύτερες».

Οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η πρώτη παγωνιά κάνει την εμφάνισή της με διαρκώς μεγαλύτερη καθυστέρηση. Ετσι, φυτά όπως η αμβροσία αρτεμισίφυλλος, αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο και απελευθερώνουν γύρη επί μακρύτερα διαστήματα.

Εξαιτίας του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας, οι θερμοκρασίες στις πόλεις είναι υψηλότερες από αυτές της υπαίθρου. Τα κτίρια και οι υποδομές απορροφούν και συγκρατούν τη ζέστη για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία των αστικών κέντρων κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με περιοχές που δεν έχουν τόσο πυκνή δόμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει βαρύτερα αλλεργικά συμπτώματα για τους κατοίκους των πόλεων, όπου η υψηλότερη θερμοκρασία κάνει την αμβροσία αρτεμισίφυλλο να θεριεύει, τονίζει ο Μέντεζ.

Παρόμοια συμπτώματα

Tα συμπτώματα της φθινοπωρινής αλλεργίας διαφέρουν μεταξύ ασθενών, αλλά στους περισσότερους είναι παρόμοια με αυτά των ανοιξιάτικων, τονίζει η δρ Ανγιού Πίτερς, αλλεργιολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν στο Σικάγο. Τα συχνότερα είναι το συνάχι, η βουλωμένη μύτη, το φτέρνισμα και η κόπωση, συμπτώματα δηλαδή που μπορεί να προκληθούν και από το κοινό κρυολόγημα, αλλά και από την COVID-19.

Η δρ Πουρβί Παρίκ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο ΝΥU Langone, επισημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα συμπτώματά σας να οφείλονται σε COVID-19 είναι να υποβληθείτε σε τεστ. Ομως, οι αλλεργίες σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν πυρετό, πόνους στο σώμα και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως οι εποχικές λοιμώξεις. Οι αλλεργίες συνοδεύονται από κνησμό, ενώ τα φθινοπωρινά αλλεργιογόνα προκαλούν και δερματικό έκζεμα.

H παρακολούθηση των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι σημαντική, κυρίως επειδή μπορεί να προκαλέσουν άσθμα. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι καταλήγουν εξαιτίας του κάθε χρόνο. Την φθινοπωρινή περίοδο, άλλωστε, αυξάνονται οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι νοσηλείες λόγω άσθματος, υπογραμμίζει η δρ Παρίκ προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Για την αποτροπή αλλεργιών υπάρχουν «μυστικά» που μπορεί να βοηθήσουν: κλείστε τα παράθυρά σας, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες με δυνατό αέρα και βγάζετε τα υποδήματά σας στην είσοδο. Καλό θα είναι όταν μπαίνετε σπίτι να κάνετε ένα ντους και να αλλάζετε ρούχα, ενώ καλή ιδέα είναι και η τοποθέτηση φίλτρων ΗΕΡΑ που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Οταν βγαίνετε, βοηθάει να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αλλά και μάσκα.

Επίσης, αν έχετε σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα μπορείτε να ανακουφιστείτε με διάφορα φάρμακα (αντιισταμινικά κ.ά.) που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Aν, ωστόσο, είναι τόσο σοβαρά που σας εμποδίζουν στην καθημερινότητά σας, πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό, που έχει και άλλα όπλα στη φαρέτρα του για να σας βοηθήσει.

THE NEW YORK TIMES

Ροή ειδήσεων

Advertisement