Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Πίτσα παζλ με αλλαντικά και λαχανικά          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 γρ. μαγιά ξερή

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

500 γρ. αλεύρι τύπου «00»

ε.π. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

300 γρ. τοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ

1 χούφτα φύλλα βασιλικού

1 μπάλα μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες

έ.π. ελαιόλαδο

Για τη γαρνιτούρα:

φέτες πεπερόνι

καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες

μαύρες ελιές, σε φέτες

κάππαρη

ψητές πιπεριές Φλωρίνης

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τη μαγιά με 250 ml ζεστό νερό και τη ζάχαρη, καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος 10′. Ρίχνετε το μισό αλεύρι σε μπολ και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας. Αφήνετε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 10΄ να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες. Σε μικρό σκεύος ζεσταίνετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε τις τομάτες και σιγοβράζετε να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Ανακατεύετε τον βασιλικό και αλατίζετε. Προσθέτετε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ομογενοποιείτε σε μπάλα. Την πλάθετε για 5΄. Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Ζυμώνετε για 3΄ σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει μαλακή αλλά όχι ελαστική. Την αφήνετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί για 10΄, καλυμμένη ελαφρώς με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο ταψί καλύπτοντας τη βάση. Κόβετε μια λεπτή λωρίδα ζύμης από τη μακριά πλευρά και 3 λεπτές λωρίδες ζύμης από τη μικρή πλευρά και τα στριφογυρίζετε σε κορδόνια. Τεντώνετε ξανά τη ζύμη -αν χρειαστεί- για να καλυφθεί πάλι η βάση. Τοποθετείτε τα κορδόνια στη ζύμη και δημιουργείτε ένα πλέγμα από 8 τετράγωνα. Απλώνετε λίγη σάλτσα στα τετράγωνα και μοιράζετε τη μοτσαρέλα. Καλύπτετε τα μισά με πεπερόνι και καυτερή πιπεριά και τα υπόλοιπα με ελιές, κάππαρη και ψητές πιπεριές. Ψήνετε μέχρι η ζύμη να ροδίσει.

Μαγειρική

Μοναστηριακό παστίτσιο με τόνο         

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ζυμαρικά πένες ή μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο, Νο 2

λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

Για τη σάλτσα τόνου

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

λίγο αλάτι

1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

100 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο

4 ώριμες τομάτες, τριμμένες

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη

4 κονσέρβες τόνου σε νερό ή λάδι, στραγγισμένες

Για την μπεσαμέλ

1.400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

9 κουτ. σούπας αλεύρι

1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

250 γρ. βούτυρο αγελάδας

4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε σε μπολ. Βάζετε τα κομμένα κρεμμύδια σε μπολ, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και σοτάρετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τον τόνο, αλατίζετε ελαφρά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Κομματιάζετε τον τόνο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε, πιέζοντας να θρυμματιστεί καλά. Μαγειρεύετε για 3 λεπτά ανακατεύοντας, να σωθούν εντελώς τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε μέτρια κατσαρόλα ανακατεύετε με το σύρμα το γάλα, το αλεύρι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να βράζετε, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε έντονα να δέσει η κρέμα. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε να λιώσει. Αποσύρετε και αδειάζετε τη μισή μπεσαμέλ στο μπολ με τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί. Στρώνετε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και από πάνω απλώνετε τη σάλτσα τόνου. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και καλύπτετε με την υπόλοιπη σκέτη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τυρί. Ψήνετε μόνο για 30 λεπτά, ώστε να ροδίσει η επιφάνειά του, αλλά να μείνει μελάτο.

Περισσότερα

Μαγειρική

     Χταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλα        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο, χωριστά τα πλοκάμια από την κουκούλα του

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

4 μεγάλα παντζάρια (μόνο οι βολβοί), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια

70 ml ξίδι

3 φύλλα δάφνης

1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

200 ml ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελάχιστο καυτερό μπούκοβο

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Προσθέτετε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το χταπόδι, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνετε με το ξίδι. Μαγειρεύετε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτετε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού. Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζετε το χταπόδι και τα μαγειρεύετε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο                

Δημοσιεύθηκε

στις

     

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μπούτια κοτόπουλου

400 ml ζωμό κοτόπουλο φρέσκο ή ψυγείου, καυτό

1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

10 ροδέλες λεμονιού

3 κλωνάρια δεντρολίβανο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρη γάστρα βάζετε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτετε τον ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια. Απλώνετε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στη βάση της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Καλύπτετε τη γάστρα με μεμβράνη και τη βάζετε για 6 ώρες στο ψυγείο, να μαριναριστεί το κοτόπουλο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λίγο πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο, σε μικρό σκεύος βάζετε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνετε τόσο νερό ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρετε τα πράσα στη γάστρα με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε τις ροδέλες λεμονιού, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνετε με το καπάκι της. Ψήνετε για 40 λεπτά. Βγάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζετε το ψήσιμο 30΄ επιπλέον, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα