Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ψηφιακό σύστημα για την ανάπτυξη του ελαιώνα της Άμφισσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεστ ταχείας ανίχνευσης ασθενειών στην περίπτωση που ο καλλιεργητής ανησυχήσει για τα λιόδεντρά του και εάν είναι… θετικό, χρήση μόνο βιολογικών φαρμάκων. Ψηφιακές εφαρμογές για να είναι άμεσα ενήμερος ο αγρότης για τις ανάγκες των δένδρων, όπως πότε πρέπει να ποτιστούν. Παρακολούθηση του διάσημου προϊόντος από τη συλλογή μέχρι να καταλήξει στον καταναλωτή και πιστοποίηση των χαρακτηριστικών του. Πρόκειται για ορισμένες από τις πτυχές της ολιστικής, εν πολλοίς ψηφιακής αναγέννησης του παραδοσιακού ελαιώνα της Αμφισσας, στον οποίο ευδοκιμεί η ομώνυμη μεγαλόκαρπη, επιτραπέζια, ελληνική ποικιλία ελιάς.

Τον περασμένο Ιούλιο η φωτιά έκαψε μέρος του μεγαλύτερου και ενός από τους παλαιότερους –ηλικίας τριών χιλιετιών– ελαιώνες της χώρας, αυτού της Αμφισσας, ο οποίος βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του δελφικού τοπίου. Υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 3.000 στρέμματα της προστατευμένης ζώνης του δελφικού τοπίου.

Ολιστικό σχέδιο

Σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση, ανάπτυξη και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα, στην οποία θα συμβάλει ενεργά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος, Σπύρος Κίντζιος, η συνεισφορά του ιδρύματος θα υλοποιηθεί σε έξι βασικούς άξονες. Αρχικά θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αισθητήρων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας για την έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων και μυκοτοξινών στα ελαιόδενδρα και στον καρπό τους. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο ίδρυμα, Δημήτρης Τσιτσιγιάννης, οι μυκοτοξίνες είναι καρκινογόνες ουσίες και το γεωπονικό θα συμβάλει στη γρήγορη ανίχνευσή τους –μέσω ενός «σελφ τεστ», ένας όρος που έχει μπει στη ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού– από τον καλλιεργητή. Να σημειωθεί ότι ο καρπός της ελιάς Αμφίσσης προσβάλλεται εύκολα από τον δάκο, ενώ το δένδρο δείχνει μεγάλη ευπάθεια στο βερτιτσίλιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδρυμα θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της εφαρμογής βιολογικών μέτρων καταπολέμησης των ασθενειών που πλήττουν τα ελαιόδενδρα.

Υποστήριξη των αγροτών

Ο τρίτος άξονας θα αφορά την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης της παραγωγής του ελαιώνα με χρήση τεχνολογιών ψηφιακής αγροτικής παραγωγής, καθώς και την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, ο αγρότης θα μπορεί να έχει στο κινητό του τηλέφωνο και στον υπολογιστή του δεδομένα για την ανάπτυξη των δένδρων όπως, για παράδειγμα, πότε χρειάζεται να τα ποτίσει ή να τα ψεκάσει. «Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της καλλιέργειας», προσθέτει ο κ. Τσιτσιγιάννης. Ταυτόχρονα, για τη βελτίωση της ανάπτυξης, της θρεπτικής κατάστασης, της παραγωγικότητας των ελαιόδενδρων, θα χρησιμοποιηθούν βιοδιεγερτικά εκχυλίσματα και όχι λιπάσματα ή άλλες χημικές ουσίες. Τα βιοδιεγερτικά, όπως τα ονομάζουν οι επιστήμονες, θα δημιουργηθούν από ελληνικά είδη μικρο- και μακροφυκών.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο πλαίσιο θα εγκατασταθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας της παραγωγής του ελαιώνα με χρήση ψηφιακών/ έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής στρατηγικής διοίκησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Τριβέλλας, θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν το προϊόν σε όλα τα στάδιά του, από το χωράφι έως τον καταναλωτή, με εστίαση σε αυτό το στάδιο στην επεξεργασία και στη συντήρηση του προϊόντος ώστε να μπορεί να αποθηκευθεί.

Μεταποίηση

Ο τελευταίος άξονας στον οποίο θα συνδράμει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αφορά την εφαρμογή τεχνολογικών βελτιώσεων στη μεταποιητική διαδικασία της φυσικής μαύρης ΠΟΠ Κονσερβολιάς Αμφίσσης, με στόχο την ανάδειξη της διατροφικής της αξίας και των ιδιαίτερων οργανοληπτικών της χαρακτηριστικών μέσω της δημιουργίας ομάδας γευστικών δοκιμών. Ο κ. Τριβέλλας παρατηρεί ότι το ίδρυμα θα βάζει τη σφραγίδα του για την αυθεντικότητα του προϊόντος, στοιχείο που έχει αποτύπωμα οικονομικό και πολιτισμικό για την περιοχή καθώς και για την αειφορία του, δηλαδή ότι στην παραγωγή του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται θεσμικά από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Δελφών, ενώ στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν, πέραν του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι φορείς. Οσον αφορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα συμμετέχοντα μέλη είναι –πέραν του πρύτανη Σπύρου Κίντζιου, και των καθηγητών Δημήτρη Τσιτσιγιάννη και Παναγιώτη Τριβέλλα–, οι καθηγητές Εμμανουήλ Φλεμετάκης και Ευστάθιος Πανάγου, ο αναπληρωτής καθηγητής Θωμάς Μπαρτζάνας και η επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Μαυρίκου. Οπως παρατηρεί ο κ. Κίντζιος, «η ομάδα έργου πρόκειται σύντομα να διευρυνθεί και με άλλα μέλη ΔΕΠ, τονίζοντας την κεντρική εμπλοκή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην εμβληματική αυτή δράση».

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το «καλάθι του νονού»-Πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου με επέκταση και στα μικρά καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και ειδών δώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «καλάθι του νονού» παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και θα κάνει πρεμιέρα, εν όψει του Πάσχα, την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου. «Είναι το ανάλογο της πρωτοβουλίας που είχαμε πάρει κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με το καλάθι του Άη – Βασίλη. Για την εορταστική περίοδο του Πάσχα το αντίστοιχο θα είναι από την άλλη βδομάδα το “Καλάθι των Νονών”, το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά παιχνιδιών σε πραγματικά καλύτερες τιμές, αλλά και τα βασικά που στη δική μας παράδοση συνήθως οι νονοί, για αυτό το ονομάζουμε έτσι, κάνουν ως δώρα την εποχή αυτή» σημείωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε ότι το «καλάθι του νονού» θα περιλαμβάνει 12 κατηγορίες προϊόντων». Σε αυτά συγκαταλέγονται «οι Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, που είναι το πιο βασικό κομμάτι που θα απασχολήσει την αγορά παιχνιδιών τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους όσοι έχουν ανίψια, βαφτιστήρια και ούτω καθ’ εξής προκειμένου να βρούνε σε φθηνότερες τιμές, όσο είναι αυτό δυνατό, αυτού του είδους τα προϊόντα, επιτραπέζια παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα καταστήματα που πωλούν πρωτίστως ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα, μουσικά παιχνίδια και σοκολατένια αυγά ή αντίστοιχα».
Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου και σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν υποχρεωτικά επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «κάθε κατάστημα μπορεί να προσφέρει μία η περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες. Εδώ δεν έχουμε την κλασική λειτουργία του καλαθιού του νοικοκυριού που είναι υποχρεωμένοι να βάλουν όλες τις κατηγορίες, αλλά μπορούν να βάλουν όσες έχουν. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι επειδή μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν και πολύ μικρά καταστήματα παιχνιδιών τα οποία έχουν τοπικό ενδιαφέρον».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δούλεψε πολύ καλά ως Καλάθι του Άη- Βασίλη τα Χριστούγεννα και προσδοκούμε ότι θα δουλέψει το ίδιο καλά και καλύτερα τώρα, εφόσον και ο γενικός πληθωρισμός έχει πάει αρκετά χαμηλότερα απ’ ότι τότε μέσα στο Πάσχα.».
Η έρευνα του ΕΚΠΑ
Σε ο,τι αφορά το “καλάθι του νοικοκυριού” παρουσιάστηκε χθες ανεξάρτητη έρευνα που εκπόνησε το ΕΚΠΑ το οποίο δείχνει ότι πέτυχε την αποστολή του καθώς, στο σύνολο των 12 Σούπερ Μάρκετ με φυσικά καταστήματα, κατάφεραν να μειώσουν τη συνολική αξία του καλαθιού τους από 3,34% ως 22,18%.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ανατροπή με τους λογαριασμούς ρεύματος, τι θα ισχύσει τελικά με τις επιδοτήσεις για τον Απρίλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο θα ανακοινωθούν τελικά οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Απρίλιο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, παρότι χθες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δοθούν τελικά επιδοτήσεις αυτόν τον μήνα.
Αύριο το πρωί θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Απριλίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο οι κρατικές επιδοτήσεις ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε πως “όσο τα νοικοκυριά μας έχουν ανάγκη θα συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε” ενώ πρόσθεσε πως αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως χθες κ. Σκρέκας είχε πει στο 4ο Power & Gas Forum πως μπορεί να μην υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. «Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους» είχε επισημάνει.

Οι χρεώσεις
Σημειώνεται πως οι πάροχοι ανακοίνωσαν τις τιμές για τους λογαριασμούς ρεύματος Απριλίου.

Αναλυτικά οι χρεώσεις για τον Απρίλιο (ενδεικτικά εμπορικά προγράμματα ανά προμηθευτή) είναι:

ΔΕΗ:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,5 τον Μάρτιο)
Για υψηλότερη κατανάλωση, 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 20,7)
Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,4)

Protergia:

14 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Ήρων Protect:

18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison Economy:

12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση
και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο)

NRG:

16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Watt&Volt:

στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Volterra:

18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Zenith:

11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Power Home now)
Volton:

16,40 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Volton Home) & 13,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Energy Control).

Περισσότερα

Ελλάδα

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις και καρδιακά, από αυτά τα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ με ανακοίνωση του, έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιακών συμβάντων αλλά και λοιμώξεων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη θεραπεία με αναστολείς JAK.

Ο ΕΟΦ έδωσε επικαιροποιημένες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κακοήθειας, των μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, των σοβαρών λοιμώξεων, της φλεβικής θρομβοεμβολής και της θνησιμότητας με τη χρήση των αναστολέων των κινασών Janus (JAKi) και συγκεκριμένα πρόκειται για τα cibinqo (αμπροσιτινίμπη), Jyseleca (φιλγκοτινίμπη), Olumiant (μπαρισιτινίμπη), Rinvoq (ουπαντασιτινίμπη) και Xeljanz (τοφασιτινίμπη).

Όπως επισημαίνεται έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, σοβαρών λοιμώξεων, φλεβικής θρομβοεμβολής και θνησιμότητας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου κατά τη χρήση θεραπείας με αναστολείς JAK σε σύγκριση με τους αναστολείς του TNFa.

Αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται ότι αφορούν όλα τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας και ότι σχετίζονται με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις των αναστολέων JAK στις φλεγμονώδεις, δερματικές νόσους.

Αυτοί οι αναστολείς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπως επισημαίνεται, μόνο αν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες σε ασθενείς ηλικίας 65 και πάνω, οι οποίοι είναι νυν ή πρώην μακροχρόνιοι καπνιστές, με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα