Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ψηφιακό σύστημα για την ανάπτυξη του ελαιώνα της Άμφισσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεστ ταχείας ανίχνευσης ασθενειών στην περίπτωση που ο καλλιεργητής ανησυχήσει για τα λιόδεντρά του και εάν είναι… θετικό, χρήση μόνο βιολογικών φαρμάκων. Ψηφιακές εφαρμογές για να είναι άμεσα ενήμερος ο αγρότης για τις ανάγκες των δένδρων, όπως πότε πρέπει να ποτιστούν. Παρακολούθηση του διάσημου προϊόντος από τη συλλογή μέχρι να καταλήξει στον καταναλωτή και πιστοποίηση των χαρακτηριστικών του. Πρόκειται για ορισμένες από τις πτυχές της ολιστικής, εν πολλοίς ψηφιακής αναγέννησης του παραδοσιακού ελαιώνα της Αμφισσας, στον οποίο ευδοκιμεί η ομώνυμη μεγαλόκαρπη, επιτραπέζια, ελληνική ποικιλία ελιάς.

Τον περασμένο Ιούλιο η φωτιά έκαψε μέρος του μεγαλύτερου και ενός από τους παλαιότερους –ηλικίας τριών χιλιετιών– ελαιώνες της χώρας, αυτού της Αμφισσας, ο οποίος βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του δελφικού τοπίου. Υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 3.000 στρέμματα της προστατευμένης ζώνης του δελφικού τοπίου.

Ολιστικό σχέδιο

Σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση, ανάπτυξη και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα, στην οποία θα συμβάλει ενεργά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος, Σπύρος Κίντζιος, η συνεισφορά του ιδρύματος θα υλοποιηθεί σε έξι βασικούς άξονες. Αρχικά θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αισθητήρων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας για την έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων και μυκοτοξινών στα ελαιόδενδρα και στον καρπό τους. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο ίδρυμα, Δημήτρης Τσιτσιγιάννης, οι μυκοτοξίνες είναι καρκινογόνες ουσίες και το γεωπονικό θα συμβάλει στη γρήγορη ανίχνευσή τους –μέσω ενός «σελφ τεστ», ένας όρος που έχει μπει στη ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού– από τον καλλιεργητή. Να σημειωθεί ότι ο καρπός της ελιάς Αμφίσσης προσβάλλεται εύκολα από τον δάκο, ενώ το δένδρο δείχνει μεγάλη ευπάθεια στο βερτιτσίλιο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement