Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Σταϊκούρας: Αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική οικονομία παρά τις κρίσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολυ-επίπεδες εξωγενείς κρίσεις, αναλύει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τις συναντήσεις που έχει στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης (Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale).

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζει τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, εστιάζοντας στη θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 2021 το 40% του ΑΕΠ – ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σύγκριση με το 2010 – και στο 7μηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν ήδη το 75% του περυσινού επιπέδου, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν το 80% του συνόλου του περασμένου έτους.

Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών τον Ιούνιο του 2022, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, και τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται – με το πρωτογενές έλλειμμα να αναμένεται να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και, τον περασμένο Αύγουστο, εξήλθε από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, έντονη αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και επιτάσσουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνει, δε, ότι, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό βήμα, αλλά, από μόνο του, δεν αρκεί για να επιτευχθεί δραστική αλλαγή των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Συνεπώς, όπως σημειώνει, απαιτείται σημαντική ενίσχυση του βαθμού συντονισμού των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει την προσήλωση της Κυβέρνησης στη συνέχιση της εφαρμογής συνετών, φιλοαναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών στο οικονομικό πεδίο, οι οποίες βασίζονται σε έξι άξονες:

1ον. Εφαρμογή στοχευμένων, προσωρινών μέτρων στήριξης, ιδίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική αυτή δεν διακυβεύει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δυναμική του δημοσίου χρέους.

2ον. Αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζεται κυρίως στην οικονομική μεγέθυνση, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, που ενισχύονται από φιλοαναπτυξιακές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Εφαρμογή μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής.

4ον. Τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, της ανάπτυξης του σκέλους των δανείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.

5ον. Διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων.

6ον. Επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη φάση εφαρμογής του οποίου έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, 372 έργα και υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.

Ελλάδα

Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο φαινόμενο αν συνέβαινε στην Ελλάδα.

Μετά τις προβλέψεις του κ. Συνολάκη, ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, κλήθηκε για να μιλήσει για όσα ισχύουν για τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

«Έίμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακρυά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Σεισμολογίας.

Εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες: Το επίκεντρο, εξήγησε, είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο. Και συνέχισε: «Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

«Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις»
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει σεισμός τέτοιους μεγέθους στην Ελλάδα, απάντησε: «Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών παλαιότερα, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει».

Σε ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού είπε: «Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόεμνο εκτονώνεται».

Ο κ. Χουλιάρας κατέληξε: «Τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά».

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Ελληνική αποστολή διάσωσης στην Τουρκία: Αναζητούμε και το παραμικρό ίχνος ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανείπωτο πόνο, μεγάλες καταστροφές και το δίλημμα ποιον θα σώσουν πρώτο, αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που έχει μεταβεί στη σεισμόπληκτη Τουρκία.

Ο Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέφερε τις μαρτυρίες των συναδέλφων του που βρίσκονται στον τόπο που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Εμφανώς συγκινημένος, κυρίως ότι αναφέρθηκε στους συναδέλφους του κ.κ Νίκα και Αθανασόπουλο
Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανασόπουλος είναι ο πυροσβέστης που ανέσυρε ζωντανό παιδάκι με την φωτογραφική κάμερα να απαθανατίζει να κλαίει.

«Δυόμισι μέρες είμαστε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο . Αυτό δείχνει τη κλίμακα της καταστροφής. Είναι τεράστια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας προσθέτοντας πως «το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι 5 ζωντανοί άνθρωποι που έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια κι άλλοι 5 νεκροί».

Περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής ο υποστράτηγος ανέφερε πως « Δυστυχώς έχουμε αφήσει και κάποια νεκρά άτομα στα σημεία που υπάρχουν συντρίμμια» διευκρινίζοντας πως με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορείς σε μια τέτοια καταστροφή να χάνεις χρόνο όταν δίπλα σου έχεις φωνές που σε καλούν για βοήθεια.
«Υπήρχαν φορές που αναγκαστήκαμε να ανασύρουμε νεκρούς επειδή γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Πηγή: skai.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτή τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα