Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Προσπάθεια για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας
Την ανάγκη να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, ει δυνατόν σε επίπεδο ηγετών, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικά χαρακτηριστικά η όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο επιτελείο του κ. Παναγιωτόπουλου υπάρχει, βεβαίως, μια κάποια αυτοσυγκράτηση, καθώς οι συναντήσεις και οι επαφές με τον κ. Ακάρ πάνε πάντα καλά, δίχως ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε μείωση των τόνων.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συζήτηση που είχε χθες με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες είπε ότι στα 40 λεπτά της συνάντησης ο ίδιος και ο κ. Ακάρ συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρήσουν τις μεταξύ τους επαφές αφενός προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση, αφετέρου διότι άπαντες στο ΝΑΤΟ επιθυμούν μια τέτοια συνεργασία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στους ανταποκριτές, είπε στον κ. Ακάρ ότι προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ή να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές, διερωτώμενος πώς θα προχωρήσουν αυτά αν εκτοξεύονται απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ακάρ φέρεται να συμφώνησε ότι οι σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν, να γίνουν καλύτερες, σημειώνοντας πάντως ότι υφίστανται διαφορές, οι οποίες πρέπει να συζητούνται. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε μιλήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ακάρ τον περασμένο Απρίλιο, όταν καταγράφηκαν οι συγκεντρωμένες και επιθετικές υπερπτήσεις, αλλά και μετά εκ του σύνεγγυς τον Ιούνιο, πάλι στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διατηρήσουν πιο τακτική επικοινωνία και εξέφρασε την ελπίδα όταν λειτουργήσει το παράθυρο αποκατάστασης διαλόγου να ανοίξει ο δρόμος και για συνάντηση μεταξύ των ηγετών. Ο κ. Ακάρ φέρεται να σχολίασε και την καλή προσωπική σχέση που είχε ως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τους τότε ομολόγους του Μιχάλη Κωσταράκο και Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντηση που είχαν προχθές για πρώτη φορά, αποδέχθηκε ότι είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας.
Το ραντεβού που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έκλεισε τη νύχτα της Τετάρτης, όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Ακάρ να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στη συζήτηση των δύο υπουργών υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Από την τουρκική πλευρά αναφέρθηκε ότι η συνάντηση εστιάστηκε στα ζητήματα και στους τρόπους της μείωσης της έντασης, ενώ πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι υπάρχει ικανοποίηση, ωστόσο αυτό θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας.