Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Φινάλε με ακραία ένταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκαν χθες και τυπικά, εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς δηλαδή άρχισαν και εξελίχθηκαν κατά τη μηνιαία διάρκειά τους, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Αφορμή για τη νέα ένταση στάθηκε η επιλογή της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να χαρακτηριστεί το πόρισμα «απόρρητο» και με αυτό το χαρακτηριστικό να επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον σε ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με έναν πρώτο και όχι οριστικό προγραμματισμό, η συνεδρίαση αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί την άλλη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου – ημερομηνία η οποία αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανέκυψε ένα σοβαρό διαδικαστικό πρόβλημα: στον βαθμό που κατ’ αρχήν όλα τα κόμματα έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να είναι δημόσια μια τέτοια συνεδρίαση, στην οποία προφανώς θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, διατυπώνεται η απορία αναφορικά με το περιεχόμενο μιας δημόσιας συζήτησης στην Ολομέλεια επί ενός πορίσματος το περιεχόμενο του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως «απόρρητο». Υπενθυμίζεται ότι βάσει ειδικών διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, τέτοιου είδους συνεδριάσεις επί θεμάτων, όπως για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που είναι «εθνικά ευαίσθητα», υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, έχει πυροδοτήσει ως γνωστόν εκρηκτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τούτων δοθέντων, οι παρασκηνιακές πολιτικές και υπηρεσιακές εντός Κοινοβουλίου διεργασίες τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να βρεθεί λύση, αναμένονται πυρετώδεις και καθόλου ήρεμες. Τυπικώς, το κείμενο του πορίσματος δεν είναι –όπως αναμενόταν, άλλωστε– ενιαίο: το κύριο «σώμα» του αποτελείται από τις πορισματικές θέσεις της πλειοψηφίας, ενώ επισυνάπτονται σε αυτό και οι πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που το περιεχόμενό τους είναι εντελώς αντίθετο με εκείνο των «γαλάζιων» βουλευτών.

«Ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης», υποστηρίζει το μέλος της Εξεταστικής Δ. Μαρκόπουλος και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ολες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Φινάλε με ακραία ένταση-1
Σε ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας πρόκειται να συζητηθεί το πόρισμα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Το πόρισμα, που έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο», θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανότατα την επόμενη Παρασκευή.

Στον αντίποδα, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με τη διαδικασία της επίσημης επισύνδεσης, αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού Predator. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς γνώση, αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Ευαγγελία Λιακούλη και ο κ. Δ. Μπιάγκης δήλωσαν: «Η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει. Oι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ευθύνες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι «έμεινε στο απυρόβλητο και το θέμα των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, που όλα τα αστικά κόμματα είτε το πέρασαν “στα ψιλά” είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα, ως «απόρρητο», δεν διανεμήθηκε στους 300 βουλευτές, αλλά είναι προσβάσιμο σε αυτούς για ανάγνωση, σε ειδικό γραφείο του Κοινοβουλίου.

Ελλάδα

Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο φαινόμενο αν συνέβαινε στην Ελλάδα.

Μετά τις προβλέψεις του κ. Συνολάκη, ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, κλήθηκε για να μιλήσει για όσα ισχύουν για τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

«Έίμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακρυά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Σεισμολογίας.

Εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες: Το επίκεντρο, εξήγησε, είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο. Και συνέχισε: «Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

«Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις»
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει σεισμός τέτοιους μεγέθους στην Ελλάδα, απάντησε: «Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών παλαιότερα, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει».

Σε ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού είπε: «Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόεμνο εκτονώνεται».

Ο κ. Χουλιάρας κατέληξε: «Τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά».

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Ελληνική αποστολή διάσωσης στην Τουρκία: Αναζητούμε και το παραμικρό ίχνος ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανείπωτο πόνο, μεγάλες καταστροφές και το δίλημμα ποιον θα σώσουν πρώτο, αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που έχει μεταβεί στη σεισμόπληκτη Τουρκία.

Ο Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέφερε τις μαρτυρίες των συναδέλφων του που βρίσκονται στον τόπο που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Εμφανώς συγκινημένος, κυρίως ότι αναφέρθηκε στους συναδέλφους του κ.κ Νίκα και Αθανασόπουλο
Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανασόπουλος είναι ο πυροσβέστης που ανέσυρε ζωντανό παιδάκι με την φωτογραφική κάμερα να απαθανατίζει να κλαίει.

«Δυόμισι μέρες είμαστε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο . Αυτό δείχνει τη κλίμακα της καταστροφής. Είναι τεράστια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας προσθέτοντας πως «το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι 5 ζωντανοί άνθρωποι που έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια κι άλλοι 5 νεκροί».

Περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής ο υποστράτηγος ανέφερε πως « Δυστυχώς έχουμε αφήσει και κάποια νεκρά άτομα στα σημεία που υπάρχουν συντρίμμια» διευκρινίζοντας πως με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορείς σε μια τέτοια καταστροφή να χάνεις χρόνο όταν δίπλα σου έχεις φωνές που σε καλούν για βοήθεια.
«Υπήρχαν φορές που αναγκαστήκαμε να ανασύρουμε νεκρούς επειδή γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Πηγή: skai.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτή τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα