Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Αργεντινή: Δραματική αύξηση της φτώχειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με έναν πληθωρισμό που φέτος έφτασε στο 100%, οι πολίτες της Αργεντινής αγωνίζονται να επιβιώσουν και καταφεύγουν στην ανακύκλωση των απορριμμάτων ή επιδίδονται στο ανταλλακτικό εμπόριο, ανταλλάσσοντας προσωπικά τους είδη με άλλα που έχουν ανάγκη. Η χώρα, που πριν από έναν αιώνα ήταν από τις πλουσιότερες στον κόσμο, γνωρίζει φέτος τον υψηλότερο πληθωρισμό μετά την περίοδο του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1990. Αποτελεί, έτσι, ακραία περίπτωση ακόμη και στην παρούσα συγκυρία, που ολόκληρος ο κόσμος αγωνίζεται να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών.

Η χειμαζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής πηγαίνει τα τελευταία χρόνια από κρίση σε κρίση και τώρα αγωνίζεται να ανακόψει τον πληθωρισμό. Μόνον μέσα στον Σεπτέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,7%, ενώ η συνεχής επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 75%, με ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινήσεις. Τα επίπεδα της φτώχειας έχουν αυξηθεί δραματικά και μόνον μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασαν στο 36%, ενώ η ακραία φτώχεια έχει φτάσει στο 8,8% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι 2,6 εκατ. άνθρωποι είναι εξαθλιωμένοι. Τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης έχουν αποτρέψει την περαιτέρω εκτόξευσή της, αλλά και πάλι είναι πολλές οι εκκλήσεις για περαιτέρω στήριξη παρά τις περιορισμένες δυνατότητες του κράτους. Πολλοί Αργεντίνοι έχουν στραφεί στη Λέσχη Ανταλλακτικού Εμπορίου που ίδρυσε η Σάντρα Κοντρέρας το 2001, όταν η Αργεντινή βυθιζόταν στην οικονομική κρίση και οδηγήθηκε στην πτώχευση. Το εν λόγω κέντρο συγκεντρώνει και πάλι μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων που, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στη χώρα, καταλήγουν να δίνουν χρησιμοποιημένα ρούχα τους για να πάρουν ένα κιλό αλεύρι ή ζυμαρικά.

Οπως τονίζει η ίδια η Κοντρέρας, «καταφθάνουν εδώ πολλοί άνθρωποι απελπισμένοι, καθώς οι μισθοί τους δεν φτάνουν για να επιβιώσουν και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα». Πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά επί δύο ώρες προτού αρχίσει να λειτουργεί το ανταλλακτικό εμπόριο κάθε πρωί. Τουλάχιστον όμως εκεί οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς. Οι ρεπόρτερ του Reuters εντόπισαν γυναίκες και άνδρες που έψαχναν σε χωματερές για να βρουν χρησιμοποιημένα ρούχα, ενώ κάποιοι αναζητούσαν τρόφιμα μέσα σε ένα βουνό από απορρίμματα όπου οι αναθυμιάσεις από την αποσύνθεση προκαλούσαν ξαφνικές αναφλέξεις. Στην περιοχή κυκλοφορούσαν ποντίκια, άγρια σκυλιά, ακόμη και αρπακτικά πτηνά.


Ροή ειδήσεων

Advertisement