Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ελάχιστες ακόμη οι παραγγελίες στην Πάτρα

Published

on

Μεθαύριο Δευτέρα, από το μεσημέρι και μετά, αναμένονται οι πρώτες παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης στην Πάτρα με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η τιμή θα κινηθεί μεταξύ 1,4-1,5 ευρώ/λίτρο.

Αυξημένο κατά 0,3 λεπτά σε σχέση με την έναρξη της διανομής κατά την περσινή περίοδο αλλά σίγουρά κάτω από το κλείσιμο της τιμής μετά την χειμερινή περίοδο (σ.σ. είχε κλείσει στο 1,6 ευρώ/λίτρο την περασμένη άνοιξη).

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουτρουμπάνο, υπεύθυνο της Achaia Oil στην Πάτρα, παρά το γεγονός ότι τα πρατήρια δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσουν τελική τιμή, από χθες Παρασκευή ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες καθώς το καταναλωτικό κοινό είχε τηρήσει μια στάση αναμονής μέχρι πρόσφατα καθώς η περυσινή τελική τιμή είχε αποθαρρύνει πολλούς από το να γεμίσουν έγκαιρα τις δεξαμενές στις πολυκατοικίες.

Η κίνηση των ΕΛΠΕ (Όμιλος HELLENiQ ENERGY) να ανακοινώσει αργά το βράδυ της Πέμπτης μια έξτρα έκπτωση της τάξης των 0,075 ευρώ το λίτρο στην διυλιστηριακή τιμή πώλησης, επιπλέον της κρατικής επιδότησης η οποία καθορίστηκε προχθές στα 0,25 ευρώ/λίτρο (τελική τιμή με ΦΠΑ) «έσπρωξε» το πετρέλαιο της ΕΚΟ στο 1,312 ευρώ το λίτρο.

«Τα πρατήρια ΕΚΟ αναμένεται να δώσουν τιμή για τον καταναλωτή λίγο πάνω από το 1,4 ευρώ, σίγουρα όμως κάτω από το 1,45 – 1,5 ευρώ το λίτρο τιμή την οποία γνωρίζαμε μέχρι χθες» αναφέρει ο πρατηριούχος της εταιρείας, στα Καλάβρυτα Θύμιος Τζόβολος.

Η ΕΚΟ ανακοίνωσε μάλιστα και ειδική προσφορά για τους καταναλωτές που επιλέγουν να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας από την εταιρία με έκπτωση 5% στη τελική τιμή (η προσφορά ισχύει έως 21 Νοεμβρίου 2022), δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης με, έως και,12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες για όλη την περίοδο της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης

«Επειδή η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις διεθνείς τιμές ενδέχεται να διαφοροποιηθεί από τη Δευτέρα το μεσημέρι, ωστόσο οι εκπτώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ» σχολιάζει ο κ. Τζόβολος.

Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς για την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνεται και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα δοθεί σε περισσότερους πολίτες, με διευρυμένα κριτήρια, προσαυξημένο για τα ορεινά.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών στην Πάτρα εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η κίνηση στην οποία προχώρησε ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί, κυρίως στη περιοχή της Αττικής, εξ αιτίας του γεγονότος ότι το αέριο θέρμανσης, παρά τις διεθνείς ανατιμήσεις, κυμαινόταν έως πρόσφατα σε μια 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Μετά την κίνηση των ΕΛΠΕ, το αέριο θέρμανσης, χωρίς τον ΦΠΑ, κινείται στην περιοχή του πετρελαίου θέρμανσης (τελική τιμή με ΦΠΑ).

Ροή ειδήσεων

Advertisement