Πάτρα - Δ. Ελλάδα
H Άννα Σπηλιωτακάρα μιλά στην «Γ» για τους σταθμούς της προσφοράς αίματος
Καταλυτική η συμβολή της, ως η πρώτη ιατρός – αιματολόγος και επί σειρά ετών διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας»
Δημοσιεύθηκε
5 μήνες πρνστις

«Το αίμα του ανθρώπου είναι το οξυγόνο του, είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό της ζωής. Είναι το πολυτιμότερο δώρο διότι το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατα», είναι τα λόγια μιας γυναίκας η οποία αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην επιστήμη της, την αιματολογία και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο.
Η Άννα Σπηλιωτακάρα, δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο της είναι γνωστό σε όλους και η προσφορά της σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο ανεκτίμητη.
Η ιατρός – αιματολόγος, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και από τους πρωτοπόρους στην διάδοση της αξίας της εθελοντικής προσφοράς αίματος, καταθέτει για μια ακόμη φορά την αγάπη της για τον άνθρωπο και ιδίως τον πάσχοντα που χρειάζεται μια φιάλη αίματος, μια φιάλη «οξυγόνου» για να ζήσει.
Οι ελλείψεις ακόμα και σήμερα τεράστιες, οι εκκλήσεις για αίμα συνεχείς από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, των Κέντρων Αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, του ΠΓΝΠ και του «Αγ. Ανδρέα» αλλά και από τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη επάρκεια.
Η κα Σπηλιωτακάρα επαναφέρει μέσω άρθρου της στην «Γ» πολύ σημαντικά στοιχεία που σηματοδοτούν την σπουδαιότητα της πράξης της δωρεάς αίματος, μέσα από την πολυετή εμπειρία της.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
«H μετάγγιση αίματος είναι τόσο παλαιά όσο και η Ιατρική. Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι στη θέα του αίματος που έτρεχε είχαν μεγάλο φόβο και δέος, το ταύτιζαν με την απώλεια της ζωής. Στους επόμενους αιώνες το υγρό αυτό στοιχείο – το αίμα- θεωρείτο ότι περιείχε την ψυχή και τις μεγάλες αρετές του ανθρώπου. Είναι γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι συνιστούσαν το λουτρό με αίμα ζώου σε διάσημα άτομα, ασθενείς, κουρασμένους και υπερήλικες. Οι Ρωμαίοι που παρακολουθούσαν στις αρένες τον αλληλοσκοτωμό των μονομάχων, καραδοκούσαν τον θάνατό τους για να πιουν το αίμα του
ς. Μετέπειτα το 1492 ο Πάπας VIIΙ άρρωστος και υπερήλικας κατόπιν συμβουλής των ιατρών του ήπιε το αίμα τριών νεαρών. Μερικές ημέρες αργότερα ο ασθενής απέθανε συμπαρασύροντας και τους τρεις νεαρούς.
Στη Γαλλία το 1615 επί Λουδοβίκου XII υποστήριξε την μετάγγιση αίματος σε άνθρωπο και περιέγραψε με λεπτομέρεια τον καθετηριασμό της αρτηρίας με σωλήνες από άργυρο. Η κυκλοφορία του αίματος ανακαλύφθηκε το 1628. Το 1652 έγινε η πρώτη μετάγγιση από κοτόπουλο σε άλλο κοτόπουλο. Μετέπειτα με ίδια τεχνική έγινε μετάγγιση αίματος σε σκύλο. Το 1657 ιατρός φιλόσοφος είναι ο πρώτος που χορήγησε φάρμακα δια της ενδοφλέβιας οδού. Αναφέρεται ότι ιατρός ενήργησε την μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Ο Jean Denis, ιατρός του Λουδοβίκου XIV το 1667 έχοντας αποτυχίες σε πειράματα μεταγγίσεων ανάγκασε το κοινοβούλιο των Παρισίων να απαγορεύσει τη μετάγγιση. Ακολούθησε και το Κοινοβούλιο της Αγγλίας.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1930 ο Λαντστάινερ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την προσφορά του στην αναγνώριση των ομάδων αίματος, εργασία την οποία είχε δημοσιεύσει το 1901 ενώ ο γονότυπος ΑΒ ανακαλύφθηκε το 1902. Η ανακάλυψη του Landsteiner αργοπόρησε να εφαρμοστεί λόγω των περιπετειών της ονοματολογίας ΑΒΟ. Το 1928 η Κοινωνία των Εθνών υιοθετεί την ονοματολογία ΑΒΟ.
Από την οργάνωση της αιμοδοσίας ευεργετήθηκε ταυτόχρονα και η μεταμόσχευση οργάνων με τη χρησιμοποίηση συντηρημένου αίματος.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας της Αιμοδοσίας, τονίζοντας πως πρωτοπόροι στην ιστορία των πλήρων μεταγγίσεων αίματος στον τόπο μας υπήρξαν οι Μαθιός Μακκάς και Μικές Παΐδούσης.
«Το 1952 το κράτος ανέλαβε την οργάνωση της αιμοδοσίας σε Εθνική Κλίμακα με την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας στο Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνοντας τέσσερα περιφερειακά κέντρα αιμοδοσίας με πρώτο το Ιπποκράτειο και ακολούθησαν το Λαϊκό, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Η ποιοτική εξέλιξη της Αιμοδοσίας στη χώρας μας οφείλεται αναμφίβολα στον αείμνηστο ιατρό Ηλία Πολίτη, ο οποίος συντάσσει λεπτομερές πρόγραμμα για Κέντρο Αιμοδοσίας και παρασκευής παραγώγων αίματος. Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το έργο του, καθιέρωσε κάθε χρόνο ημέρα αιμοδοσίας Ηλία Πολίτη στις 8-9 Απριλίου. Σημαντικό βήμα για την εθελοντική αιμοδοσία ήταν η απόφαση του Υπουργού Υγείας Σ. Δοξιάδη να απαγορευτεί η επί πληρωμή προσφοράς αίματος», συνεχίζει η ίδια.
Και προσθέτει: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει διαμορφώσει ενιαίους κανονισμούς για την Αιμοδοσία, τα παράγωγά του αίματος και τις μεταγγίσεις. Οι εθνικές υπηρεσίες υγείας έχουν την ευθύνη της διακίνησης του αίματος στην Ε.Ε. Η Ελβετία είναι η χώρα της επάρκειας σε αίμα. Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα εισάγεται ακόμα ένα μικρό ποσοστό αίματος από την Ελβετία και καλύπτεται ένα μέρος των αναγκών μας σε παράγωγα πλάσματος. Η Ευρώπη σήμερα έχει επάρκεια αίματος, ιδιαίτερα ορισμένες χώρες όπως Ελβετία, Δανία, Σουηδία, Κύπρος. Η Κύπρος κατέχει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και του κόσμου ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών».
Επάρκεια αίματος, ένας διαρκής αγώνας…
Ορόσημο για την Πάτρα και την Αχαΐα το 1969

Woman making blood donation at hospital, closeup
Χρονιά – σταθμός για το νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στην Πάτρα υπήρξε από το 1969. Όπως μας αναφέρει η κα Σπηλιωτακάρα, τότε ιδρύθηκε ο Σταθμός Αιμοδοσίας στο Κρατικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Εκείνη τη χρονιά, διορίστηκε η ίδια διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας εκτός κέντρου. Ήταν η πρώτη αιματολόγος που στελέχωσε αιμοδοσία εκτός Αθηνών.
Πρώτιστο μέλημά της ήταν να οργανώσει άμεσα την πρώτη μονάδα μεταγγίσεως στο Νοσοκομείο για παιδιά που έπασχαν από μεσογειακή αναιμία. Ιδιαιτέρως εστίασε στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Οργάνωσε την πρώτη συστηματική μονάδα μεταγγίσεων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία κατά φαινότυπο με φίλτρα υψηλής λευκαφαίρεσης. Αλλά και το πρώτο αιματολογικό εργαστήριο εντός του χώρου της Αιμοδοσίας για τη διάγνωση προβλημάτων των ασθενών, οι οποίοι μέχρι τότε διακομίζονταν στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Το 1979 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών με πρώτο τον «Αιμοδότη» με πρόεδρο τον Γ. Σιμιγιάτο προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης αίματος.
Ο Σύλλογος επισημοποιήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 680/10 -6-80 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών. Η κα Σπηλιωτακάρα συνεργάζετο με τον αείμνηστο Γ. Σιμιγιάτο με τον οποίο οργάνωσε Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε επάρκεια αίματος.
Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ
Η αιμοδοσία επεκτάθηκε. Ο σταθμός αιμοδοσίας αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Αιμοδοσίας το 1990 συνεχίζοντας το πολύτιμο έργο του. Οι εκάστοτε Υπουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών συνέχαιραν την πρωτοπορία του Κέντρου Αιμοδοσίας. Οι εθελοντές αιμοδότες πολλαπλασιάστηκαν στα χρόνια που πέρασαν καθώς και ο αριθμός Συλλόγων και ομάδων παρ’ ότι ξεκίνησε με 250 μέλη. Ο Γιώργος Σιμιγιάτος κατόρθωσε να εδραιώσει τον εθελοντισμό με την άδεια του Νοσοκομείου και του Υπουργείου εγκρίνοντας τον Αιμοδότη.
Η κα Σπηλιωτακάρα, ως η πρώτη αιματολόγος και η «ψυχή» του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» προσέθεσε τις μοριακές τεχνικές στο Νοσοκομείο για τον έλεγχο της Ηπατίτιδας Β και C, oι οποίες εφαρμόστηκαν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Πρωτοστάτησε στην αποστολή δειγμάτων αίματος εθελοντών σε κέντρα της Αθήνας με σκοπό την ιστοσυμβατότητα δοτών μυελού των οστών παρακολουθώντας τις νέες μεθόδους.
ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ
Εργάστηκε ακούραστα σε επιστημονικό, εθελοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Συνέγραψε το επιστημονικό βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία της Αιμοδοσίας» το οποίο και διδάσκετο στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ. Επίσης, με τη συνεργάτιδά της συνέγραψε το ενημερωτικό βιβλίο «Αιμοδοσία η ανθρώπινη σχέση».
Επί των ημερών της, ως διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» πραγματοποίησε δύο Παγκόσμια Συνέδρια στην Πάτρα, το 1997 και το 1999 με μεγάλη επιτυχία. Η σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Υπουργείο Υγείας, τον Δήμο Πατρέων, την τότε Νομαρχία Αχαΐας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέα».
«Η Πάτρα υπήρξε το κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Μάλιστα, το Κέντρο Αιμοδοσίας του «Αγ. Ανδρέα» βραβεύτηκε δύο φορές από την Παγκόσμια Οργάνωση Εθελοντών Αιμοδοτών στο Λουξεμβούργο και στην Τυνησία γιατί είχε τα υψηλότερα ποσοστά εθελοντισμού πανελληνίως που κυμαίνονταν στο 60% από το 1996, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των αιμοδοτών. Παρά ταύτα έως και τα τελευταία χρόνια η ποθητή επάρκεια αίματος ποτέ δεν έφθασε στο 100% με αποτέλεσμα την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία, δωρεάν, πληρώντας την μεταφορά, έχοντας ανάγκη για 25.000 φιάλες. Εδώ και 14 χρόνια συστάθηκε στους Θρακομακεδόνες Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με καλή υποδομή και το σχέδιο ήταν και παραμένει, να γίνεται εκεί ο έλεγχος του διαθέσιμου αίματος. Η αναγκαία επάρκεια αίματος είναι το κίνητρο για τις ποσότητες αίματος και την Αιμοδοσία», σημειώνει η ίδια.
Ωστόσο, υπογραμμίζει εμφατικά πως το έργο του Κέντρου Αιμοδοσίας είναι δημιούργημα της συλλογικής δουλειάς όλου του προσωπικού του ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέα» συγχρόνως με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Μεταξύ αυτών, συνεργάτιδά της σε αυτήν την τόσο πολύτιμη προσφορά ήταν η κα Παρθενοπη Τσέλιου, προερχόμενη από την Αθήνα, η οποία σήμερα είναι η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας».
«ΤΟ 70% ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»
«Στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην πόλη μας, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίον και το Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», οργανώνουν εξωτερικές αιμοληψίες σε συνεργασία με Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, κοινότητες, ΕΕΣ, Εκκλησία, Πανεπιστήμια, Χώρους Εργασίας, κλπ. Η Πάτρα και ο νομός Αχαΐας ως καταλύτης για την επιτυχία της αιμοδοσίας χρησιμοποίησε την προσωπική επαφή με τους υποψήφιους αιμοδότες, συναντήσεις σε κέντρα εργαζομένων, ενημέρωση, διδασκαλία, φιλικές συγκεντρώσεις και ανέβασε το ποσοστό αίματος στο 70%», επισημαίνει η κα Σπηλιωτακάρα.
Κλείνοντας, απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι είναι υγιείς να απλώσουν το χέρι τους και να προσφέρουν ανιδιοτελώς ένα δώρο ζωής στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο, γιατί όπως αναφέρει «η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Η αιμοδοσία είναι ζωή!».
Σχετικά θέματα
-
Συνελήφθησαν διακινητές ναρκωτικών στην Πάτρα
-
«Δε ζητάμε ελεημοσύνη…»-«Κραυγή» αγωνίας από τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς και επίθεση της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή
-
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)
-
«Σφύριξε» μετ’ εμποδίων
-
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Η Πάτρα στο έλεος των βανδάλων
Πάτρα - Δ. Ελλάδα
«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» -«Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»-Εντάσσονται τα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα
Δημοσιεύθηκε
4 ώρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 15:30
Δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη 22/3/3023 τροποποίηση της πρόσκλησης της δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» αλλά και δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και για τα «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55). Σύμφωνα με την τροποποίηση, και στις δύο δράσεις εντάσσονται
@ ως κύρια καταλύματα εντάσσονται ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και άνω με δυναμικότητα 12 κλίνες και άνω, τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979, οργανωμένα camping, κατηγορία τριών αστέρων και άνω και ξενώνες φιλοξενίας νέων.
@ Στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εντάσσονται αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό τριών κατοικιών και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα με κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω και ελάχιστη δυναμικότητα 12) κλίνες.
Στις Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών δεν είναι επιλέξιμη η αγορά νέου πλοίου ή σκάφους κάθε είδους αναψυχής που είναι μικρότερο των 7 μέτρων.
Επιπλέον, ειδικά και μόνο για επενδυτικά σχέδια σε δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων-λεωφορείων, είναι επιλέξιμη η προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών με τις εξής προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι καινούργιο, αμεταχείριστο και στην κυριότητα της επιχείρησης, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πελάτες της επιχείρησης.
Η τροποποίηση των σχετικών προσκλήσεων περιλαμβάνει επίσης και αλλαγές αναφορικά με τα Δικαιολογητικά Υποβολής, τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των δικαιούχων κ.ά.
Και για τις δύο δράσεις «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης ξεκίνησε προχθές Τετάρτη 22/03/2023.
Ενδιάμεσος Φορέας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 έχει ορισθεί ο ΕΦΕΠΑΕ και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων.
Προχθές Πέμπτη στα γραφεία της Διαχειριστικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο στα γραφεία του φορέα. Τα στελέχη της Διαχειριστικής είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον κ.Σάλκο για την πορεία υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών, να μοιραστούν προβληματισμούς και να συμφωνήσουν στην αξία της επίσπευσης των διαδικασιών προς όφελος των επενδύσεων.
Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Αντικειμενικές αξίες: Επέκταση σε 2.167 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – Οι περιοχές στην Αχαϊα
Δημοσιεύθηκε
4 ώρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 15:15
Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.
Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων οι οποίες θα δρομολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν:
Αντικειμενικές αξίες παντού. Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές-ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Σύμφωνα με τα Νέα, στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).
Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων και μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023. Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος) και πολλοί δήμοι από την υπόλοιπη χώρα (Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.
Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο
Δημοσιεύθηκε
5 ώρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 14:30
Εντός του Ιουνίου ξεκινάει στη χώρα μας το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας που είναι ενταγμένο στον σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Αναφερόμενη στον στόχο του προγράμματος, σημειώνει: «Είναι να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παχυσαρκίας αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεσογειακή διατροφή που αποδειγμένα εξασφαλίζει υγεία και μακροβιότητα. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε ανησυχητικούς δείκτες παχυσαρκίας. Ειδικά δε στα παιδιά και κυρίως στα αγόρια. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα πολλά χρόνια.
Τώρα ήρθε η ώρα της λήψης μέτρων».
Η κ. Μαστοράκου υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εως το 2035, τέσσερις στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.
Το πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων εκπόνησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά για τα εξής:
α) Εχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,
β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,
γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού, θα υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό που θα έχει όλο το ιστορικό του πάσχοντος να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα και να εκδίδει το παραπεμπτικό για το δωρεάν ραντεβού.
Ροή ειδήσεων
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
Παπαφλέσσας: Ο κληρικός ήρωας της Επανάστασης
Πάτρα: Ημερίδα από το “Φωτεινό Αστέρι” με θέμα την «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία»
ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Ψαλιδίζουμε» βασικές ανάγκες – Κάνουμε μπάνιο λιγότερες φορές και δεν χρησιμοποιούμε φούρνο
«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» -«Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»-Εντάσσονται τα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα
Αντικειμενικές αξίες: Επέκταση σε 2.167 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – Οι περιοχές στην Αχαϊα
Να απαγορευτεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Ρωσία προτείνει ο πρόεδρος της Δούμας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Διδάσκαλοι του Γένους στη Δυτική Ελλάδα, κατά την Τουρκοκρατία
Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο
Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τα «ευάλωτα» εισοδήματα
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Υγεία3 ώρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη