Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ανεβαίνουν «Γολγοθά» στο Ενεργειακό-Νέα σύσκεψη φορέων αύριο, η 2η μέσα σε λίγες μέρες, με αντικείμενο το ενεργειακό

Παραγωγικοί-επιστημονικοί φορείς διεκδικούν λύσεις για την πρωτοφανή ενεργειακή κρίσης –Νέα συνάντηση αύριο στον Εμπορικό

Published

on

Νέα σύσκεψη φορέων, τη 2η μέσα σε λίγες μέρες, με αντικείμενο το ενεργειακό, συγκαλεί αύριο Δευτέρα ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας αναμένοντας από τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους για δράσεις, με άξονα την ανακούφιση των μικρών και μεσαίων από το βάρος του κόστους ενέργειας που αποτελεί πλέον βραχνά για χιλιάδες επαγγελματίες.

Πρόκειται για 20 περίπου τοπικούς φορείς, όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα της περασμένης εβδομάδας και όσους πρόκειται να βρεθούν αύριο για πρώτη φορά στο πάνελ. Το βάρος πέφτει κυρίως σε επιστημονικούς συλλόγους που καλούνται τα τεκμηριώσουν τα όσα ιεραρχήθηκαν ως βασικούς άξονες δράσεις, προκειμένου να προκύψει και το διεκδικητικό πλαίσιο.

Μεταξύ των προτάσεων που πέφτουν στο τραπέζι είναι η αφαίρεση τελών και έμμεσων φόρων που εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς και η επαναφορά της κρατικής επιδότηση στις επιχειρήσεις, χωρίς πλαφόν, ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.
Επίσης προτείνεται να παγώσουν οι διακοπές ρευματοδότησης και νέα 24μηνη ρύθμιση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της εβδομάδας που μας πέρασε οι φορείς υπέγραψαν ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα για μείωση έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ που βαρύνουν ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης και την άμεση αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων για μερική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Επίσης στο πεδίο της πρόληψης προβλημάτων που έπονται μέσα στο χειμώνα, το ψήφισμα περιλαμβάνει προτάσεις για ενημέρωση των επαγγελματιών για νέες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, νέα χρηματοδοτικά εργαλείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς που μετέχουν στο συντονιστικό (ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΓΕΩΤΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστήμιο Πατρών), αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο πληρωμών και ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία – Ταμεία.

Το ψήφισμα εκτός από Ε&ΕΣΠ και ΟΕΕΣΠ και τους επιστημονικούς φορείς, προσυπέγραψαν ακόμη Επιμελητήριο Αχαΐας, ΟΕΒΕΣ Αχαΐας, Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, ΣΚΕΑΝ Αχαΐας, Εμπορικός Σύλλογος Δύμης, Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Αχαΐας, Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Δυτικής Ελλάδος, Ένωση Συνταξιούχων Εμπόρων Αχαΐας και Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας «ο BATT» .

«ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ»
«Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, εκ μέρους του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη από όλους τους κλάδους που παρευρέθηκαν στην πρώτη συνάντηση, καθώς και οι εκπρόσωποι από τους επιστημονικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο και τα Επιμελητήρια, συζητήσαμε για την παρούσα κατάσταση στην αγορά, λόγω του ενεργειακού κόστους. Ήδη συμφωνήσαμε για πλαίσιο ενεργειών, όπου με τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις ως επιστημονικοί φορείς, θα συνεισφέρουμε σημαντικά στην πρόληψη περεταίρω δυσμενών καταστάσεων και, σταδιακά, στην αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρει ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος στο 10o Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

ΑΙΒΑΛΗΣ:«ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ»
«Η τεράστια αύξηση των τιμών σε κάθε μορφή ενέργειας έχει φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας παύει πια να είναι επιλογή και γίνεται ανάγκη και σε μια τέτοια περίοδο ενεργειακής κρίσης και ένδειας η προστασία των ηλεκτρικών καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι υποχρέωση της πολιτείας» αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και συμπληρώνει: «Κάτω από αυτές τις υπερβολικά δύσκολες συνθήκες το σύνολο του επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της περιοχής της πόλης μας αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί κάθεταιγύρω από ένα τραπέζι και αποφασίζει: Α) Να προβεί σε ενέργειες και δράσεις γνωστοποιώντας στο σύνολο των συμπολιτών μας μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, Β) Να διεκδικήσει μέτρα για την μη διακοπή ηλεκτροδότησης σε κανέναν καταναλωτή, Γ) Να γνωρίσει τρόπους βραχυπρόθεσμης μερικής απεξάρτησης από τα ενεργειακά δίκτυα μέσω της ιδιοπαραγωγής ενέργειας και Δ) Να προβεί σε κινηματικές δράσης διεκδίκησης».
Το να βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των επιστημονικών και παραγωγικών Φορέων της πόλης γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνεί ομόφωνα σε μία προσπάθεια διεκδίκησης μέτρων για την προστασία των ηλεκτρικών καταναλωτών και ταυτόχρονα ενημέρωσης του συνόλου των συμπολιτών μας για μεθόδους εξοικονόμησης δεν το λές και μικρό πράγμα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement