Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της Γιώτας Παρθενίου, με τίτλο «Και εις το μαυροφορούν φέγγει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε ένα πολύ ζεστό συνάμα και άκρως ατμοσφαιρικό κλίμα, με συνοδεία κιθάρας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, στον κήπο του Πολύεδρου η παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής τής βραβευμένης δωδωναίας ποιήτριας, Γιώτας Παρθενίου, με τίτλο «Και εις το μαυροφορούν φέγγει» (Εκδόσεις Γκοβόστη).

Ηπειρώτες, άνθρωποι του πνεύματος και της λογοτεχνίας, φοιτητές, καθώς, επίσης, φίλοι της καλής ποίησης τίμησαν με την παρουσία τους την ποιήτρια.

Αρχικώς για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος – ποιήτρια, Ειρήνη Μπόμπολη η οποία ανέλυσε πολυπρισματικά τα ποιήματα της συλλογής, αναδεικνύοντας τη σχέση τους με τον γενέθλιο τόπο της ποιήτριας, τα βιώματά της και τη μεταφυσική σήμανση αυτών.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο φιλόλογος – ποιητής, Ανδρέας Λάζαρης, ο οποίος εμβάθυνε τόσο στην ανάλυση του τίτλου της ποιητικής συλλογής όσο και στους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται και δομεί τη γραφή της η ποιήτρια, φέρνοντας, παράλληλα, στην επιφάνεια και μια σολωμική σύνδεση στην ποίηση της Γιώτας Παρθενίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, φιλόλογος, Χάιδας Αλέξανδρος, ο οποίος στάθηκε στους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν επί πολλά έτη την ποιήτρια με την πόλη της Πάτρας και ειδικότερα τον Πανηπειρωτικό Σύλλογος Πατρών. Κλασική μουσική απέδωσε ο κιθαρίστας και μαθητής Λυκείου, Γκότσης Άγγελος, ο οποίος μάγεψε το κοινό.

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση των εκδόσεων Γκοβόστη, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και του βιβλιοπωλείου «Πολύεδρο». Σημειώνεται ότι η Γιώτα Παρθενίου είναι η δημιουργός του “Ύμνου εις το Ιερό και Μαντείο Διός Ναΐου και Διώνης”, ύμνος που παρουσιάστηκε στις 16-7-2022 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement