Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα ποσά και τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για το τελευταίο δίμηνο του έτους εξετάζει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες ενώ για το επίδομα θέρμανσης αποφασίστηκε η αύξηση του ανώτατου ποσού στα 800 ευρώ από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, η αύξηση στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ του ορίου της περιουσίας για τον άγαμο ενώ καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια δυο ταχυτήτων. Για τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά όρια ενώ όσοι γυρίσουν την πλάτη στο ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ αλλά με βάση τα χαμηλότερα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, η ΚΥΑ θα προβλέπει:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ από 100 έως 750 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.
  • Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια 16.000 ευρώ για τον έγγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για το άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.
  • Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για το άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Πετρέλαιο κίνησης

Στο μέτωπο του πετρελαίου κίνησης, από την 1η Νοεμβρίου θα επανέλθει η επιδότηση στην αντλία εάν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει δραστική αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής. Στην αντλία οι τιμές του πετρελαίου κίνησης συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα 2 ευρώ ανά λίτρο και είναι υψηλότερες από αυτές της βενζίνης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι οι αποφάσεις για το θέμα της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία θα ληφθούν εντός των ημερών σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις τιμές.


Ροή ειδήσεων

Advertisement