Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

UNHCR για τους γυμνούς μετανάστες: Σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση

Δημοσιεύθηκε

στις

Την «βαθιά ανησυχία της» για τον εντοπισμό 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο εξέφρασε μέσω tweet της την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει το blame game με την Ελλάδα και μιλάει ανοιχτά για fake news από πλευράς της χώρας μας.

«Η UNHCR είναι βαθιά ανήσυχη για τις σοκαριστικές αναφορές και την εικόνα των 92 ανθρώπων, που αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς τα ρούχα τους» έγραψε η υπηρεσία.

Και συνέχισε:

«Καταδικάζουμε αυτή τη σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση και ζητάμε διεξοδική έρευνα για το περιστατικό».

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Αθήνα, το περιστατικό έχει επιβεβαιώσει και η Frontex, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η Paulina Bukola, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επιβεβαίωσε την άφιξη της εν λόγω ομάδας και υπογράμμισε πως «αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα».

Ο Αλτούν κατηγορεί την Αθήνα για fake news

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, με μηνύματα στο Twitter γραμμένα (και) στα ελληνικά επιτέθηκε χθες στον υπουργό Μετανάστευσης και ΑσύλουΝότη Μηταράκη, όπως και στην κυβέρνηση συνολικά για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα προχώρησε σε διεθνοποίηση της τουρκικής ωμότητας.

«Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία… Μπερδεύοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη», έγραψε αρχικά ο Αλτούν.

«Η Ελλάδα με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, ενώ δημοσίευσε τις φωτογραφίες των προσφύγων που έχει απελάσει ιδιοποιούμενη τα προσωπικά τους αντικείμενα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη χώρα αλλά και τη Frontex. «Οι ελληνικές αρχές συνεργαζόμενες με τη Frontex, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έγιναν αιτία να πνιγούν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που έγδυσαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Έβρο».

Τέλος, ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε και σε… νουθεσίες σε βάρος της Ελλάδας.

«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό, να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και να επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

Διεθνοποίηση της τουρκικής ωμότητας

Σημειώνεται πως με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,Ίλβα Γιόχανσον επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και την ενημέρωσε λεπτομερώς για το περιστατικό των 92 γυμνών μεταναστών που ώθησαν στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για την απάνθρωπη στάση των Τούρκων αλλά και τη σκληρή εικόνα που αντίκρισαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες όταν εντόπισαν τους 92 παράτυπους μετανάστες, ενώ για μία ακόμη φορά της ανέφερε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται τη Δευτέρα να ενημερώσει και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το περιστατικό, κατά την πάγια τακτική της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Μας απειλούσαν με όπλα»

Αποκαλυπτικά για τη σκληρότητα και την απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων είναι τα όσα περιέγραψαν στους Έλληνες συνοριοφύλακες οι 92 παράτυποι μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο.

Πρόκειται για ΑφγανούςΣύρους και Πακιστανούς, οι οποίοι περιέγραψαν πώς έζησαν σκηνές τρόμου στα χέρια των Τούρκων, που δεν δίσταζαν να τους δείχνουν ότι έχουν όπλα και να τους απειλούν για να επιβιβαστούν στις πέντε πλαστικές λέμβους, ώστε να τους πιέσουν να φτάσουν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιοι, οι Τούρκοι σε επιχείρηση «σκούπα» στα παράλια του Έβρου από την τουρκική πλευρά, σε διαφορετικά σημεία, εντόπισαν και συνέλαβαν περίπου 100 άτομα, τα οποία ήταν διάσπαρτα σε μικρές ομάδες, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να περάσουν το ποτάμι.

Αφού τους συγκέντρωσαν σε ένα σημείο, άρχισαν να τους εξυβρίζουν, να τους απειλούν και αμέσως μετά τους ξεγύμνωσαν, κράτησαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και απειλώντας τους, τούς πίεσαν να μπουν στις λέμβους.

Μάλιστα, οι παράτυποι μετανάστες είπαν ότι είχαν φτάσει αρχικά με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας στην Κωνσταντινούπολη, αφού δεν γνωρίζονταν, κυρίως χρησιμοποιώντας κυκλώματα παράνομων διακινητών.

Στη συνέχεια, με τα πόδια έφτασαν στα σύνορα και έψαχναν τρόπο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.


Ροή ειδήσεων

Advertisement