Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ταξίδι

Στο top – 5 των χειμερινών προορισμών τα Καλάβρυτα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο top – 5 των χειμερινών προορισμών για την 28η Οκτωβρίου βρίσκονται τα Καλάβρυτα σε ότι αφορά τη ζήτηση που υπάρχει από όσους αποφασίσουν να πάνε για τριήμερο.

Ήδη οι κρατήσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Καλάβρυτα έχουν φτάσει το 90%, ενώ στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων οι κρατήσεις για το συγκεκριμένο τριήμερο είναι στο 75% με μία αυξητική τάση.

Όπως όλα δείχνουν η χειμερινή σεζόν για τα Καλάβρυτα θα ξεκινήσει με εντυπωσιακό τρόπο, έχοντας πληρότητα που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100% τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα καταλύματα του Airbnb.

Πάντως, το φθινόπωρο είναι μία εποχή που φέρνει κόσμο στα Καλάβρυτα αν όχι για διαμονή, τουλάχιστον στην αγορά, με την επισκεψιμότητα να έχει ανέβει τις αρχές του Οκτωβρίου, ύστερα από ένα καλό Αύγουστο και ένα χαμηλό Σεπτέμβριο.

Ρόλο σε αυτό εξακολουθεί και παίζει το τρένο του Οδοντωτού που φέρνει κόσμο (κυρίως ξένους) στην αγορά των Καλαβρύτων ακόμα και το φθινόπωρο. Ζητούμενο βέβαια είναι να αυξήσει τα δρομολόγια του η εταιρεία, η Hellenic Train, κάτι που παρά τις εκκλήσεις της αγοράς, δεν έχει γίνει μέχρι ώρας.

Ταξίδι

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα

Δημοσιεύθηκε

στις

1. Συρράκο Ιωαννίνων: Το χωριό των παραμυθιών

Ο τόπος: Μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από χαοτικές χαράδρες και κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα, το Περιστέρι σε φέρνει στο Συρράκο. Απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Άρτα: η αλήθεια είναι ότι για να φτάσεις έως εδώ πρέπει να το θέλεις πολύ. Χωριό σαν το Συρράκο (και το «αδελφό» χωριό Καλαρρύτες, απέναντι) δεν υπάρχει άλλο. Νερά τρέχουν από παντού, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι.

Τι να κάνω: Περπατήστε στα καλντερίμια χαζεύοντας τα αρχοντόσπιτα με τις τοξωτές εισόδους, πιείτε παγωμένο νερό από τις πέτρινες βρύσες (Κοντόλ, Δύο Βρύσες, Ψαλλίδα, Τσακίρη) και απ’ την πηγή Γκούρα με τον απίθανο θόλο, πλάι στην πλατεία. Φτάστε στην παραδοσιακή είσοδο του χωριού από το καλντερίμι με τα δύο γεφυράκια, την πηγή της Φαντανίτσας και τον αναστηλωμένο νερόμυλο. Ζητήστε να σας ανοίξουν τον ναό του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο Μετσοβιτών ταλιαδόρων, το πατρικό σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη και το όμορφο Λαογραφικό Μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου.

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-1
Συρράκο Ιωαννίνων (φωτογραφία: Shutterstock)

Ένα μυστικό: Ο διπλοκάγκελος και τριπλοκάγκελος χορός χορεύονται ακόμα, ενώ ο βοσκός και η γκλίτσα του χαίρουν σεβασμού από όλους.

Για φαγητό: Καθίστε στον Σάρικα (τηλ. 6977-034517) και, βέβαια, στην Άκανθο (τηλ. 26590-61518), το καφενείο-παντοπωλείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη στους Καλαρρύτες, για αυθεντικές γεύσεις και ανθρώπους. Αξίζει να φτάσετε μέχρι τα Πράμαντα για τα κρεατικά της ταβέρνας Μπούτζας (τηλ. 26590-61235).

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-2
Ζαρούχλα Αχαΐας (φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

2. Ζαρούχλα Αχαΐας: Στην καρδιά του δάσους

Ο τόπος: Δύο πλευρές και δύο όψεις έχει ο Χελμός. Από τη μια τα διάσημα Καλάβρυτα, ο οδοντωτός και το χιονοδρομικό κέντρο, από την άλλη, όμορφα χωριουδάκια που έχουν λίγα αλλά εκλεκτά να προσφέρουν. Ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό. Κουβέντες με τους ντόπιους. Περιπάτους στο ελατοδάσος και στη διάσημη, χάρη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, βρύση της Γκόλφως. Περιήγηση στη μαγευτική λίμνη Τσιβλού. Ανάμεσα στα χωριά, η Ζαρούχλα ξεχωρίζει.

Τι να κάνω: Τα πέτρινα σπίτια της είναι ο ζωντανός μάρτυρας της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου. Χαρακτηριστικότερο δείγμα ο «Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα», που σήμερα φιλοξενεί τον ξενώνα «Πύργος της Ζαρούχλας». Μη χάσετε την κίτρινη ταμπέλα με το σαξόφωνο που θα σας οδηγήσει στο Ρέμα, το μοναδικό ίσως καφέ-jazz bar της ορεινής Ελλάδας. Πάρτε το αυτοκίνητο (ή τα πόδια σας, αν το λέει η καρδιά σας) και ανακαλύψτε την ευρύτερη περιοχή.

Ένα μυστικό: Η θέα προς τις ορθοπλαγιές του βουνού θα σας κόψει την ανάσα. Ανάμεσα στα άγρια βράχια που λίγοι τολμούν να προσπελάσουν βρίσκονται τα θρυλικά Υδατα της Στυγός, όπου βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Θέτιδα για να γίνει άτρωτος. Εδώ θα δείτε και την κορυφή της Νεραϊδόραχης, μία από τις σκοτεινότερες περιοχές της Ευρώπης που φιλοξενεί το ψηλότερο αστεροσκοπείο των Βαλκανίων.

Φαγητό: Για σπιτικό φαγητό επιλέξτε τον Μαχαίρα (τηλ. 26920-33980) στη Ζαρούχλα και το Πέτρινο στη λίμνη Τσιβλού (τηλ. 26960-34190).

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-3
Στεμνίτσα Αρκαδίας (φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας)

3. Στεμνίτσα Αρκαδίας: Διακοπές δίπλα στο τζάκι

Ο τόπος: Καπνός απ’ τα τζάκια υψώνεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Λιθόστρωτα καλντερίμια, σπίτια με ξύλινα χαγιάτια και εντυπωσιακές πόρτες, ένα καφενείο γεμάτο κόσμο, με νέους που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα. Η Στεμνίτσα είναι από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά χωριά της Αρκαδίας. Απέχει μόλις 39 χλμ. από την Τρίπολη.

Τι να κάνω: Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας διατηρεί μια παράδοση αιώνων και βοηθάει το χωριό να παραμένει ζωντανό, λόγω των φοιτητών που έρχονται και σπουδάζουν εδώ. Το μεγάλο προσόν της Στεμνίτσας, ωστόσο, είναι η θέση της: αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα και το φαράγγι του Λούσιου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Ένα μυστικό: Ο Παντοκράτορας που κοσμεί τον τρούλο και αρκετές ακόμα τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας φιλοτεχνήθηκαν από έναν μεγάλο Έλληνα ζωγράφο (και λογοτέχνη), που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στην ελληνική εικαστική σκηνή του 20ού αιώνα: τον Φώτη Κόντογλου.

Φαγητό: Περάστε από την ταβέρνα Στεμνίτσα (τηλ. 27950-81371) για ψητά και μαγειρευτά και από το καφενείο Γερουσία (τηλ. 27950-81253) για τσίπουρο με μεζέ και σπιτικά γλυκά.

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-4
Νυμφαίο Φλώρινας (φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

4. Νυμφαίο Φλώρινας: Η γη της αρκούδας

Ο τόπος: Ένας παραδοσιακός οικισμός, σε υψόμετρο 1.350 μ., στο όρος Βίτσι. Περιβάλλεται από πυκνό δάσος οξιάς, έχει καλντερίμια και αναστηλωμένα αρχοντικά με στέγες από λαμαρίνες, οι οποίες αντικατέστησαν τις στέγες από σχιστόπλακες για να κυλάει πιο εύκολα το χιόνι. Για να φτάσετε στο Νυμφαίο, πρέπει να οδηγήσετε επί δεκαπέντε λεπτά σε ανηφορικό δρόμο όλο στροφές, προσέχοντας τα σαμαρωμένα ιπποειδή που διεκδικούν μέρος του οδοστρώματος.

Τι να κάνω: Βόλτα ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπίτια και τις μισοφορτωμένες κυδωνιές, ακούγοντας τα φωνακλάδικα σκυλιά που κυκλοφορούν στους δρόμους με κουδούνια στον λαιμό. Περάστε από τη Νίκειο Σχολή, ένα κτίσμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ στοιχεία, που φιλοξενεί το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα του Αρκτούρου. Εδώ, θα δείτε μια έκθεση με εξαιρετικές πληροφορίες για τη Μικρή και Μεγάλη Άρκτο, το αρχαίο έθιμο όπου νεαρές κοπέλες παρίσταναν τις αρκούδες στον ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, κ.ά. Αξίζει να περάσετε και από το Καταφύγιο της Αρκούδας, λίγο έξω από το Νυμφαίο, αλλά και από το Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αγραπιδιά. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε από κοντά τα ίδια τα προστατευόμενα ζώα.

Ένα μυστικό: Πεζοπορήστε απο το Καταφύγιο του Λύκου προς τη λίμνη Ζάζαρη, σε ένα τοπίο με κυκλάμινα, λεμονοθύμαρα, άγριους κρόκους, φλώμους και βελανιδιές όπου κρύβονται σκίουροι. Παρατηρήστε ένα μανιτάρι με μεγάλη διασπορά στο δάσος: έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, άρωμα αμυγδάλου και είναι γνωστό ως Μακρολεπιότα η ψηλή (Macrolepiota procera). Πληροφορίες για την πεζοπορία θα πάρετε στο κέντρο δραστηριοτήτων Άρτεμις, τηλ. 23860-31028.

Φαγητό: Στο καφέ-εστιατόριο Δίπορτο (τηλ. 23860-31069) θα δοκιμάσετε μοσχαρίσια μάγουλα, ζυγούρι στη γάστρα και τσουκνιδόσουπα, στον Μέγα Τίγρη (τηλ. 6946-287057) φασουλοσαλάτα, κεμπάπια και χωριάτικο λουκάνικο με ψητή φλωρινέλα. Στο καφέ Εντερνέ (τηλ. 23860-31230) σερβίρουν ζεστή σοκολάτα, τσάι και γλυκά.

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-5
Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας (φωτογραφία: Shutterstock)

5. Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: Στις πλαγιές της Καλιακούδας

Ο τόπος: Πέτρες, πηγές και δάσος. Αυτό είναι το απόσταγμα της φυσιογνωμίας ενός από τους πιο γνωστούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας, ενός πετρόχτιστου χωριού πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, σε υψόμετρο 720 μ. στο όρος Καλιακούδα. Παρά το όνομά του, το Μεγάλο Χωριό δεν είναι απαγορευτικά μεγάλο. Έχει έναν κεντρικό οδικό άξονα με τουριστικά μαγαζιά και περπατιέται εύκολα, σε ένα τέταρτο δηλαδή πας από το ένα άκρο του στο άλλο.

Τι να κάνω: Κάντε μια βόλτα για να δείτε τον Άγιο Γεράσιμο, την πλατεία με τον πλάτανο και το ψηλό Ρολόι, που έφεραν οι Μεγαλοχωρίτες της Πόλης το 1926 και το οποίο λαβώθηκε με σφαίρες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Περάστε από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και φιλοξενεί διάφορα εκθέματα με εθνογραφικό ενδιαφέρον, όπως λανάρια, ρόκες, κόπανους, κιούπια, μύλους του καφέ κ.ά. Ανακαλύψτε μια όμορφη διαδρομή με πηγές και ξύλινα γεφυράκια, ανάμεσα στο πάρκινγκ του Μεγάλου Χωριού (όπου θα δείτε την ταμπέλα «μονοπάτι Μυλοκάλανου») και τη θέση Κεφαλόβρυσο.

Ένα μυστικό: Αν αποφασίσετε να ξεμακρύνετε από το Μεγάλο Χωριό για να ανακαλύψετε την ευρύτερη περιοχή, αξίζει να φτάσετε ως τη θέση Τσαγκαράλωνα για να δείτε την απίστευτη θέα στη λίμνη Κρεμαστών, αλλά και στο πέτρινο χωριό Φιδάκια.

Φαγητό: Το ψητοπωλείο Θανάσης (τηλ. 22370-41213) έχει μια σκεπαστή αυλή και βγάζει πιάτα για εθισμένους κρεατοφάγους, παϊδάκια, καλαμάκια χοιρινού, μπιφτέκια. Το Εξοχικό Κέντρο Άγιος Αθανάσιος (τηλ. 22370-41250) σερβίρει κόκορα μεθυσμένο, μοσχαράκι στο πήλινο, σούβλες, πίτες, σούπες και γενικώς ζεστά χειμωνιάτικα πιάτα.

6 ελληνικά χωριά για τα φετινά Χριστούγεννα-6
Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας)

6. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: Χιόνι και χιονοδρόμοι

Ο τόπος: Χτισμένος σε πολύ υψηλό υψόμετρο (1.200 μ.), ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος τη δεκαετία του 1980 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, που μετοίκησαν στον Νέο Άγιο Αθανάσιο (700 μ.), προκειμένου να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητά τους τον χειμώνα. Σήμερα, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι κατά βάση ένα τουριστικό χωριό, που αποτελεί πόλο έλξης για εκδρομείς της Βόρειας Ελλάδας και για σκιέρ του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμάκτσαλαν.

Τι να κάνω: Μια βόλτα στο παγωμένο χωριό της Πέλλας, για να θαυμάσετε τα πέτρινα μακεδονίτικα σπίτια, το χιονισμένο πλακόστρωτο και τις κίτρινες στρογγυλές λάμπες, που δίνουν το θαμπό φως τους στις παγωμένες βραδιές των −15 βαθμών Κελσίου. Στην πλατεία, θα ακούσετε μουσικές από τα μπαράκια που βγάζουν ηχεία και στον δρόμο. Αξίζει να στηρίξετε την τοπική αγορά, ψωνίζοντας βότανα και ζυμαρικά.

Ένα μυστικό: Ακόμη κι αν δεν κάνετε σκι, ανηφορίστε μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν για να δείτε το σερβικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο στα 2.524 μ., απολαμβάνοντας τη θέα προς τον Όλυμπο, αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία.

Φαγητό: Στην ταβέρνα Καλύβα (τηλ. 6980-562222) θα δοκιμάσετε κρεατόσουπα, μπριζολοπανσέτα και χόρτα, στα Καλά της Αντωνίας (τηλ. 6932-419735) φάβα και μπαρλίβα, ένα πιάτο με πιπεράκια ποικιλίας Μπαχόβου γεμιστά με τυρί, φρέσκια ντομάτα και αυγό.

Περισσότερα

Οικονομία

Χειμερινός Τουρισμός: Όλα τα προγράμματα για οικονομικές διακοπές

Δημοσιεύθηκε

στις

Την δυνατότητα να κάνουν οικονομικές διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς κατά την χειμερινή περίοδο έχουν οι δικαιούχοι συνολικά τεσσάρων προγραμμάτων επιδοτούμενου τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τρία προγράμματα επιδότησης του «Κοινωνικού Τουρισμού» μπορούν να αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

3 συν 1 vouchers για οικονομικές διακοπές τον χειμώνα

  1. Κοινωνικός τουρισμός εξαήμερων διακοπών για 50.000 δικαιούχους. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Κοινωνικού Τουρισμού» είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους, όσον αφορά στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

2. Ιαματικός τουρισμός για 3.500 συνταξιούχους, με εξαήμερες διακοπές και πραγματοποίηση έως πέντε απλών λούσεων. Διάρκεια ισχύος για διαμονή σε κατάλυμα από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2022, από όλες τις περιοχές της χώρας, που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, δικαιούνται μέχρι 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις).

Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ιαματικού τουρισμού δικαιούνται παράλληλα με τις 10 διανυκτερεύσεις, δωρεάν πραγματοποίηση έως 10 απλών λούσεων σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας των ανωτέρω Δήμων της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

3. Τετραήμερες εκδρομές για 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Πώς θα κάνετε κράτηση διαμονής

Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται με τη χρήση της Επιταγής (Voucher), που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν την κράτηση τους ηλεκτρονικά (κλικ εδώ) στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ και να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Σημειώνεται πως απαγορεύεται η κράτηση μέσω άλλων επιχειρήσεων, γραφείων τουρισμού κ.λπ. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Πώς γίνονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

«Τουρισμός για Όλους» και τον χειμώνα

Επιπλέον 200.000 θέσεις για χειμερινές διακοπές ανακοινώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου και είναι πλέον διαθέσιμα, μέσα από την κλήρωση για τα voucher του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους».

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν κληρώθηκαν μέσω ψηφιακής εφαρμογής (κλικ εδώ), ενώ θα υπάρξει ενημέρωση μέσω μηνύματος sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η αξία της ψηφιακής επιταγής ανέρχεται σε 150 ευρώ  200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%) το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Δικαιούχοι είναι οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε παιδί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση των νέων voucher, είναι οι δικαιούχοι τους να μην έχουν λάβει επιταγή κοινωνικού τουρισμού ή άυλη ψηφιακή κάρτα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Περισσότερα

Ταξίδι

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ορεινή Αχαΐα είναι ένας τόπος που γεννά πάθη και φέρει μνήμες από πολλές ζωές. Σε γοητεύει με τα καταπράσινα βουνά και την ιστορία της, τα τρεχούμενα νερά, τα αρώματα της γης και των καρπών της. Σε παρασύρει σε έναν κόσμο αλλοτινό (αλλά και σύγχρονο), από τον οποίο δεν θέλεις να δραπετεύσεις. Επισκεφτήκαμε τα χωριά της περιοχής για να μαζέψουμε μανιτάρια στο δάσος και φύγαμε γεμάτοι συναρπαστικές εικόνες, νέες φιλίες και θετική ενέργεια.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-1
Τα παιδιά εξερευνούν το δάσος της Ζαρούχλας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία.  

ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Το φθινόπωρο είναι η εποχή για κυνήγι μανιταριών, μια και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε είδη. Ένας έμπειρος συλλέκτης, ωστόσο, τα εντοπίζει όλο τον χρόνο. Και ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να μαζεύει τα δικά του και να τα απολαμβάνει φρεσκοκομμένα στο πιάτο του; Στις δασικές περιοχές της ορεινής Αχαΐας υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία βρώσιμων μανιταριών, αλλά και πολύ σπάνια είδη, όπως το Pleurotus Nebrodensis, που προσελκύουν στην περιοχή ερασιτέχνες και επαγγελματίες τροφοσυλλέκτες. Οι πρώτοι είναι προτιμότερο να μην πηγαίνουν μόνοι τους, αφενός γιατί τα μανιτάρια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και πρέπει να προστατεύονται, αφετέρου γιατί είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια δεν είναι βρώσιμα. Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρουν οι επίδοξοι συλλέκτες είναι ότι μετά από μια καλή βροχή είναι απαραίτητο να αφήσουμε να περάσουν δυο τρεις ημέρες και μετά να μπούμε στο δάσος – ο χρόνος αυτός μπορεί να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, το είδος του εδάφους, την υγρασία, κ.λπ., καθορίζει όμως τον ρυθμό ανάπτυξης των μανιταριών.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-2
Ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος μας μυεί στον κόσμο της μανιταροσυγκομιδής.  

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Με αφορμή τη 2η Μανιταρογιορτή που διοργανώθηκε στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας Αιγιαλείας στις 2 και 3 Οκτωβρίου, ακολουθήσαμε δύο μανιταροεξορμήσεις με οδηγό τον Νεκτάριο Φιλιππόπουλο, ιδρυτή της ομάδας «Μανιταροεξορμήσεις – Mushroom Hunting» και της Fungi Hellas, της πρώτης εταιρείας που ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια να προμηθεύει τα εστιατόρια και την αγορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο με φρέσκα άγρια μανιτάρια όσο και με τυποποιημένα εγχώρια μανιταροπροϊόντα. Με την καθοδήγηση του Νεκτάριου, ο οποίος μεγάλωσε στην επαρχία της Αιγιαλείας και έμαθε τα μανιτάρια από τον πατέρα του, πήραμε και εμείς μια μικρή ιδέα για το πώς πρέπει να τα μαζεύουμε υπεύθυνα και με ασφάλεια.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-3

Μας συμβούλευσε ότι είναι καλύτερα να κρατάμε πλεκτό καλάθι κατά τη συλλογή, ώστε οι σπόροι από τα μανιτάρια να πέφτουν πάλι στο έδαφος. Αν δεν έχουμε καλάθι, να χρησιμοποιούμε χάρτινες σακούλες, σε καμία περίπτωση όμως πλαστικές, γιατί μέσα σε αυτές τα μανιτάρια μπορεί να καταστραφούν. Να συλλέγουμε μόνο τα μανιτάρια που μας ενδιαφέρουν, στριφογυρίζοντάς τα απαλά και κρατώντας το «καπέλο» τους ώστε να αποκοπούν από το μυκήλιο. Τέλος, να σκεπάζουμε το σημείο για να μην αφυδατωθεί. Να μαζεύουμε μόνο όσα δείχνουν υγιή και σε καλή κατάσταση, όχι τα παλιά ή όσα βλέπουμε ότι τρώγονται από έντομα. Μας είπε ακόμα ότι η συλλογή μανιταριών επιτρέπεται όλο τον χρόνο, αλλά μόνο έως τρία κιλά ανά συλλέκτη την ημέρα – εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια για εμπορία. Και ότι αρκεί ένα δηλητηριώδες μανιτάρι για να μολύνει όλα όσα έχουμε μέσα στο καλάθι, γι’ αυτόν τον λόγο είναι ασφαλέστερο να ακολουθήσουμε έναν έμπειρο μανιταροσυλλέκτη, ομάδα ή σύλλογο.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-4
Στη διαλογή των βρώσιμων μανιταριών, οι έμπειροι μανιταροσυλλέκτες Νεκτάριος Φιλιππόπουλος και Ανδρέας Αναγνωστάκης.

Μετά από αυτό το μίνι σεμινάριο, πεζοπορήσαμε στο δάσος πάνω από το χωριό Σόλος, όπου εντοπίσαμε κυρίως τα είδη Lactarius deliciosus, Lactarius sanguifluus, Suillus sp. (ένα κοινό μανιτάρι που μοιάζει με τον Βωλίτη και με το οποίο επιβίωσαν οι ντόπιοι στην Κατοχή), Chroogomphus rutilus, Amanita rubescens ή Κοκκινοπόδαρο (της οικογένειας των Αμανιτών, που περιλαμβάνει πολύ επικίνδυνα μανιτάρια, γι’ αυτό πρέπει να συλλέγεται από όσους έχουν μεγάλη εμπειρία· καταναλώνεται μόνο μαγειρεμένο, διότι περιέχει τοξίνες που καταστρέφονται στις υψηλές θερμοκρασίες), Lycoperdon ή Αλεπόπορδη (σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, όταν πιέζεται, πετάει τα σπόρια του σε μορφή σκόνης στον αέρα), Ramaria Botrytis, Oudemansiella melanotricha, Cortinarius (τοξικό γένος, με ένα χαρακτηριστικό πέπλο, σαν κουρτίνα, που κρέμεται σαν υπόλειμμα από τα ελάσματά του).

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-5
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις δημιουργίες των σεφ με βάση τα μανιτάρια στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας.

ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Οι πάγκοι με τα τοπικά προϊόντα (φασόλια, καρύδια, χυλοπίτες, μαρμελάδες, μέλι, τυριά κ.ά.) είχαν στηθεί στο δρομάκι της Αγίας Βαρβάρας από το Σάββατο και οι παραγωγοί περίμεναν τους επισκέπτες, που φέτος εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους εννιακόσιους. Το χωριό διοργάνωσε για πέμπτη χρονιά πεζοπορική εκδρομή και γιορτή στην πλατεία, ενώ από πέρυσι έχει προστεθεί στο πρόγραμμα η μανιταροεξόρμηση και το μαγείρεμα με προσκεκλημένους σεφ. «Στόχος της γιορτής είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την πλούσια φύση της Νωνάκριδας Αχαΐας. Να ζωντανέψουν τα χωριά μας και να ακουστεί η ιστορία τους. Να επισκεφτεί τις πανέμορφες εκκλησιές και τα ξεχωριστά τοπόσημα της περιοχής», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, Θανάσης Ξύγκας.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-6
Η εκκλησία στο κέντρο του λιθόστρωτου μονοπατιού της Ζαρούχλας.

Την Κυριακή το πρωί, οι σεφ πήραν θέση πίσω από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες τους και περίμεναν καρτερικά να επιστρέψουν από το βουνό οι πέντε ομάδες συλλεκτών (περί τα 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά!) που είχαν απλωθεί στο ελατόδασος της Ζαρούχλας. Μετά τη διαλογή στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας, τα μανιτάρια παραδόθηκαν για να ετοιμαστεί το φαγητό: ομελέτα με άγρια μανιτάρια και τρούφα, κριθαρότο με άγρια μανιτάρια και τριμμένη φρέσκια τρούφα από τον Νίκο Ζαφειρακόπουλο και μια νόστιμη μανιταρόσουπα με κουρκουμά, γλυκιά πάπρικα, τραχανά και βούτυρο από τον Ηλία Μαμαλάκη.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-7
Ομάδες πεζοπορικών συλλόγων διασχίζουν τη Ζαρούχλα, για να περπατήσουν στα μονοπάτια της. 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Με ορμητήριο την όμορφη Ζαρούχλα, περιηγηθήκαμε στα Κλουκινοχώρια ή Κλουκίνες, όπως ονομάζονταν επί Φραγκοκρατίας τα χωριά που είχαν δοθεί ως φέουδο στον Αντέλμο του Κλινί, πρώτο Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Πάτρας.

Χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Ζαρούχλα αποτέλεσε την πρώτη έδρα του νεοϊδρυθέντος δήμου Νωνάκριδος, που δημιουργήθηκε το 1835 και περιλάμβανε επίσης τα χωριά Αγία Βαρβάρα, Αγρίδι, Βουνάκι, Χαλκιάνικα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα.

Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από το πλούσιο καστανόδασος, ενώ η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού προετοιμάζει τον επισκέπτη για τις ομορφιές του παραδοσιακού οικισμού, δίπλα από τον οποίο περνάει ο ποταμός Κράθης. Δεξιά και αριστερά από το κεντρικό καλντερίμι απλώνονται τα σπίτια του χωριού και όλες οι άλλες δραστηριότητες – ξενώνες, ταβέρνες, καφέ, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-8
Αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου της Ζαρούχλας, το οποίο έχει γίνει Λαογραφικό Μουσείο.

Μια κυκλική περιήγηση θα σας αποκαλύψει τις δημιουργίες της φύσης και των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον τόπο. Τρεις μόνο από τους 12 πύργους που κάποτε δέσποζαν στο χωριό υπάρχουν σήμερα. Της οικογένειας Aσημάκη Φωτήλα (16ος-17ος αιώνας), που έχει μετατραπεί σε ξενώνα, διατηρεί ωστόσο όλα τα χαρακτηριστικά της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της εποχής με πολεμίστρες, ανακλινόμενη γέφυρα εισόδου, προμαχώνες, κ.λπ. Το σπίτι του Σωτήρη Χαραλάμπη, ενός από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Και το σπίτι Παπαδημητρόπουλου, που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο κτίριο, όλα δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής της ορεινής Πελοποννήσου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ψηλά στο βουνό στέκει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το μοναδικό σημείο με τόσο εύκολη πρόσβαση, που προσφέρει πανοραμική θέα στο χωριό, είτε το πρωί με το δάσος να τυλίγει το χωριό σαν κορδέλα είτε το απόγευμα, με τα χρώματα του δειλινού να πέφτουν πάνω στα πέτρινα σπίτια.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-9
Η Αγία Τριάδα στη σκιά του πλάτανου. 

Ανηφορίστε με τα πόδια προς την Αγία Τριάδα, μια εύκολη διαδρομή μισής ώρας είτε μπείτε στο δασικό μονοπάτι είτε ακολουθήσετε την άσφαλτο, για να δείτε μία από τις πιο παλιές και σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες της Πελοποννήσου, που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα. Μια εκδοχή λέει ότι ο ναός υπήρξε καθολικό ενός μοναστηριού που εγκαταλείφθηκε και μία άλλη ότι ήταν ιδιωτική εκκλησία της οικογένειας που έμενε στον διπλανό πύργο. Το εσωτερικό της κοσμούν όμορφες τοιχογραφίες ντόπιων αγιογράφων, ωστόσο σήμερα, εξαιτίας σοβαρών στατικών προβλημάτων, δεν είναι επισκέψιμο. Στον περιβάλλοντα χώρο, ένας τεράστιος πλάτανος σκεπάζει σχεδόν όλο το πλάτωμα, προσφέροντας δροσιά στον πεζοπόρο, ενώ σε ένα από τα κλαδιά του μια κούνια απλή, φτιαγμένη με σχοινί, θα ξυπνήσει την παιδική ανεμελιά σας.

Επιστρέφοντας στον οικισμό, σταματήστε οπωσδήποτε στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ζαρούχλας, που έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και διηγείται την ιστορία ολόκληρης της Νωνάκριδας.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-10
Βόλτα με τα άλογα στο δάσος. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πέρα από τις πεζοπορίες στα δάση, επικοινωνήστε με τον Τάσο Μαστροκούκο (τηλ. 6944-357291), για να κάνετε έναν μικρό περίπατο με άλογα συνοδεία οδηγού. Θα ακολουθήσετε ένα κυκλικό μονοπάτι που περνάει τον Κράθη, μέσα από πυκνή βλάστηση βγαίνει σε πλάτωμα, περνάει ξανά το ποτάμι και επιστρέφει στην αφετηρία της διαδρομής ‒ η εμπειρία απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν ξανακάνει ιππασία.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-11
Ταβέρνα Μαχαίρας

Στον Μαχαίρα ο Γιώργος και η Κατερίνα ετοιμάζουν καθημερινά μαγειρευτά, σαλάτες και κρεατικά που θα σας παρασύρουν σε… υπερβολές – οι ίδιοι πάντως θα σας προειδοποιήσουν. Δοκιμάσαμε τη «Ferrari» της Κατερίνας, τη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, παντζάρι, καρύδια και μια μυρωδάτη σάλτσα, λουκάνικο πρόβειο, φασολάδα, μπιφτέκια και γλυκό του κουταλιού μήλο. Όλα υπέροχα. Για καφέ και ποτό υπάρχουν δύο επιλογές, το jazz cafe-bar Στο Ρέμα (τηλ. 26960-34039), όπου θα πιείτε τσίπουρο ή καφέ ακούγοντας το νερό να κυλάει απέναντί σας, και η Αγορά (6986-867964) πάνω στο καλντερίμι που σερβίρει σπιτικά γλυκά, καφέ, κ.λπ. Εναλλακτικά, θα καθίσετε στον κήπο του ξενοδοχείου Στης Έλενας (τηλ. 26960-35083), κι αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μία από τις μουσικές βραδιές που διοργανώνουν ο Αντρέας και η Κατερίνα με μικρά σχήματα.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-12
Ο Θανάσης Ξύγκας, πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, μας ξενάγησε στο Μουσείο Πέτρας.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΧΤΙΣΤΑΔΩΝ

Ένα μόλις χιλιόμετρο από τη Ζαρούχλα απέχει η Αγία Βαρβάρα. Χωριό φημισμένων πετράδων, που μετακινούνταν σε μπουλούκια, τα έργα τους είχαν φτάσει έως τη Νέα Επίδαυρο και τον Πόρο. Σήμερα, το ήσυχο πετρόχτιστο χωριό με τα σωζόμενα πυργόσπιτα και τα όμορφα καλντερίμια αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της τέχνης τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο πύργος του οπλαρχηγού της Επανάστασης Θεοχαρόπουλου και δίπλα ακριβώς εκείνος της οικογένειας του γιατρού Χρήστου Αργυριάδη. Η κοινότητα έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός μουσείου, αφιερωμένου στις τέσσερις τυπολογίες χτισίματος της πέτρας (αρμοδεσιά, μωσαϊκό, πλεκτό, ξερολιθιά) στις οποίες επιδίδονταν οι Αγιοβαρβαρίτες  ισάξιοι πετράδες των Ηπειρωτών, των Λαγκαδινών και των Μανιατών. Ο χώρος εσωτερικά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ τα παραδοσιακά χτισίματα θα συμπληρώνουν τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι χτίστες και θα εκτίθενται στην αίθουσα (σ.σ. θα λειτουργήσει κανονικά το καλοκαίρι του 2023).

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-13
Η Παναγιά Καταφυγιώτισσα.

ΧΑΛΚΙΑΝΙΚΑ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

Διασχίζοντας το χωριό, συνεχίσαμε προς τα Χαλκιάνικα, του οποίου τα πέτρινα σπίτια είναι κυρίως νεότερες κατασκευές. Από εδώ ανηφορίσαμε στην Παναγιά Καταφυγιώτισσα (1638), για να θαυμάσουμε τη θέα στα απέναντι χωριά Περιστέρα, Μεσορρούγι και Σόλος. Τα βράχια πάνω από τον ναό είναι γεμάτα σπηλιές ‒ εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι για να ξεφύγουν πρώτα από τους πειρατές και μετά από τους Τούρκους. Ο Κολοκοτρώνης είχε μάλιστα δώσει εντολή στους στρατιώτες του να μην ενοχλεί κανείς τις οικογένειες που ζούσαν εκεί. Στα ίδια βράχια προστάτευσε και ο ίδιος την οικογένεια που απέκτησε με την καλόγρια της μονής, Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, μητέρα του μικρότερου γιου του, Παναγιώτη.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-14
Η Αριάδνη Χαντζή στο εργαστήριό της στα Χαλκιάνικα τρίβει τραχανά.  

Η γυναικεία φιγούρα που σπάει τα δεσμά της και ακολουθεί τον Γέρο του Μοριά, αλλά και τα ίδια τα γεγονότα της Επανάστασης, ενέπνευσαν τη συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου να γράψει το βιβλίο «Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα». Μας γλύκανε η ιστορία που μας διηγήθηκε η κυρία Ευσταθίου για τον μεγάλο έρωτα του κορυφαίου οπλαρχηγού και, προτού φύγουμε από τα Χαλκιάνικα, περάσαμε από το εργαστήριο της κυρίας Αριάδνης να πάρουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού που φτιάχνει η ίδια. Βλέποντάς τη να τρίβει τραχανά στο χέρι, κλείσαμε ραντεβού μαζί της την επομένη το πρωί στο μαγαζί της στην είσοδο της Ζαρούχλας (Αριάδνη, τηλ. 6976-883991), για να αγοράσουμε για το σπίτι ντόπια προϊόντα (τυριά, μέλι, βότανα, κ.ά.) μαζί με τα παραδοσιακά αλλά και τα πιο μοντέρνα ζυμαρικά της, όπως κριθαράκι με λαχανικά.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-15
Η πέτρινη βρύση της Γκόλφως, που έγινε διάσημη από το βουκολικό δράμα του Σπύρου Περεσιάδη.

ΣΟΛΟΣ, ΓΚΟΛΦΩ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

«Είναι η αγάπη θάλασσα, που αν τις ομορφιές της λιμπιστείς κι απλώσεις τα πανιά σου δεν είναι, μάνα, βολετό πίσω για να γυρίσεις. Είναι η αγάπη φονικό που ζωντανό σε αφήνει. Αγάπη είναι να αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει. Αγάπη είναι να μιλάς στα φύλλα και στα δέντρα, στις πέτρες, στα τριαντάφυλλα… Αχ, αυτή είναι η αγάπη…» μονολογούσε η προδομένη Γκόλφω τριγυρνώντας στα βουνά αφού έχασε την αγάπη του Τάσου. Η βρύση που περιγράφει στο έργο του «Γκόλφω» ο συγγραφέας Σπύρος Περεσιάδης βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σόλος και αποτελεί έως σήμερα ένα από τα πιο γνωστά τοπόσημα της περιοχής.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-16
Ο Πύργος του Σολιώτη με την κυκλική πολεμίστρα. 

Όμως, ο Σόλος δεν είναι μόνο η Βρύση της Γκόλφως, ούτε μόνο το ένδοξο Καστράκι, όπου έπεσαν 2.500 Έλληνες για να σταματήσουν τον Ιμπραήμ στις 5 Μαΐου του 1826. Μέσα στον ήσυχο οικισμό, που κάποτε μετρούσε 3.000 κατοίκους, πρωταγωνιστής είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στην εκκλησία, που χρονολογείται το 1806, μας ξεναγεί ο Γιώργος Ζιδρόπουλος, μόνιμος κάτοικος του χωριού. «Ευτυχώς, που έρχεται κόσμος το Σαββατοκύριακο και αλλάζουμε μια καλημέρα», μας λέει και ξεκινά να διηγείται: «Ο Νικολάος Χριστοδούλου (ή Σολιώτης, οπλαρχηγός και άρχοντας του χωριού) το 1806 έστειλε τη γυναίκα του με φλουριά στον Πασά του Αιγίου για να πάρει άδεια να χτιστεί ο ναός. Μάη ξεκινούσαν οι εργασίες, για να έχουν λιώσει τα χιόνια, καθώς έπρεπε να κουβαλήσουν τον πωρόλιθο πίσω από τον Χελμό. Γυναίκες και ζώα μετέφεραν όλη τη μέρα ζαλωμένοι τις πέτρες και οι άντρες τις πελεκούσαν και έχτιζαν. “Χαίρεται ο πεύκος τη δροσά, ο έρωτας τα χιόνια, χαίρεται κι ο Ξερόκαμπος τις Κλουκινοτοπούλες” τραγουδούσαν». Όπως εξηγεί ο κύριος Γιώργος, το σχέδιο της εκκλησίας είναι πολύ σπάνιο, με ολόκληρο τον ναό να βρίσκεται «κάτω από καμάρα». Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της έχει και αυτό τη δική του ιστορία: εφτά χρόνια το σκάλιζαν και στέκει μέχρι σήμερα πανέμορφο. Από τον Ιμπραήμ, ωστόσο, δεν γλίτωσαν οι εικόνες της Παναγίας και του Χριστού ‒ έκαψε το χωριό και, μπαίνοντας στον ναό, χαράκωσε με το σπαθί του τα πρόσωπά τους. Απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο δεσπόζει ο τετραώροφος πύργος του Σολιώτη με τις σιδερένιες πόρτες, τη θερμίστρα και τις πολεμίστρες για 16 καριοφίλια.

ΦΑΓΗΤΟ

Μετά τη βόλτα στον Σόλο δοκιμάσαμε την έξοχη κουζίνα της κυρίας Χριστίνας στην ταβέρνα Νηρηίδες (τηλ. 26960-33991). Εκτός από κρεατικά της ώρας, στο τραπέζι μας έφτασαν φρέσκα χόρτα, λεμονάτο με πατάτες, μανιτάρια που είχε μαζέψει από το βουνό ο γιος της ο Σπήλιος, ο οποίος μας πρότεινε να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με ξανθιά μπίρα Ora της Πατραϊκής Ζυθοποιίας. Κλείσαμε το γεύμα με γλυκό κουταλιού βατόμουρο, σερβιρισμένο με γιαούρτι.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-17
Η φιλοξενία στην ταβέρνα του Ντίνου στο Μεσορρούγι είναι πληθωρική και εγκάρδια. 

ΣΤΟ ΜΕΣΟΡΡΟΥΓΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ

Το χωριό, στις βορειοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, είναι η γενέτειρα του Σπύρου Περεσιάδη και υπάρχει ακόμη εδώ το πατρικό σπίτι του συγγραφέα. Σήμερα θα σας φέρουν εδώ ο Ντίνος και η Αδαμαντία (Ματούλα), με τα αξεπέραστα πιάτα που σερβίρουν στην ταβέρνα τους (Ντίνος, τηλ. 26960-33094). Οι δυο τους, με εμπειρία στην εστίαση σε γνωστό αθηναϊκό στέκι, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους όταν τα παιδιά τους ήταν ακόμη μικρά. Φασολάδα, λαχανοντολμάδες, κόκορας κοκκινιστός, τραχανάς, πίτες χειροποίητες, σαλάτες, όλα ήταν εξαιρετικά και σε γενναίες μερίδες.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-18

Η ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Με έκταση 83 στρέμματα και μέγιστο βάθος 75 μ., δημιουργήθηκε το 1913 από κατολίσθηση που παρέσυρε και εξαφάνισε το χωριό Συλίβαινα και πλάκωσε το χωριό Τσιβλός. Γύρω της αναπτύσσεται πλούσιο δάσος με χαλέπιο πεύκη, μαύρη πεύκη και κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ οι όχθες της περιβάλλονται από ιτιές, λεύκες και πλατάνια, που θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας για τη στατικότητά της. Απέχει 14 χλμ. από τη Ζαρούχλα και 25 χλμ. από την Ακράτα. Αποτελεί μέρος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO και ως σημαντικός υγροβιότοπος είναι προστατευόμενη περιοχή, γι’ αυτό επιτρέπονται μόνο οι ήπιας μορφής δραστηριότητες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-19

Τα ήρεμα νερά της προσφέρονται για κωπηλασία (Τrekking Ηellas Αchaea, τηλ. 6942-010853, κανό για δύο άτομα 25 ευρώ/ώρα). Μπορείτε επίσης να κάνετε τον γύρο της λίμνης περπατώντας, τρέχοντας ή με ποδήλατο. Κι ακόμα να επιδοθείτε στην τοξοβολία (10 ευρώ /30 λεπτά) ή να δοκιμάσετε την τύχη σας στο ψάρεμα, καθώς στη λίμνη διαβιούν κέφαλοι, κυπρίνοι, πέστροφες, καραβίδες κ.ά. Η περιοχή ενδείκνυται και για παρατήρηση πουλιών, με πιο συχνά είδη τις αλκυόνες, τους σταχτοτσικνιάδες, τα νανοβουτηχτάρια, τις παπαδίτσες, τους δρυοκολάπτες κ.ά.

Μετά τις δραστηριότητες, απολαύστε στην ταβέρνα Παράδεισος (τηλ. 6975-833582) κόκορα κοκκινιστό δικής τους εκτροφής με μακαρόνια, κεφτεδάκια, λεμονάτο με πατάτες, χοιρινά μπριζολάκια, χόρτα και γλυκό κουταλιού. Εναλλακτική ‒και εξαιρετική‒ επιλογή, η ταβέρνα Το Πέτρινο (τηλ. 26960-34190) για σπιτική κουζίνα με μαγειρευτά και ψητά της ώρας με ντόπια κρεατικά.

Κυνηγοί μανιταριών στην ορεινή Αχαΐα-20
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Ζαρούχλα απέχει από την Αθήνα 181 χλμ., απόσταση που θα διανύσετε σε δυόμισι ώρες λόγω του φιδωτού δρόμου από την Ακράτα και μετά. Υπολογίστε περίπου 50 ευρώ για καύσιμα και διόδια (απλή μετάβαση).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Timber Land Cabins (Ζαρούχλα, τηλ. 6981-403012, από 80 έως 140 ευρώ). Πέντε πέτρινα σπιτάκια των 50 τ.μ. το καθένα, δίπλα στη ρεματιά. Πλήρως εξοπλισμένα, έχουν αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και ιδιωτική αυλή.
Στης Έλενας (Ζαρούχλα, τηλ. 26960-35083, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Δίπλα στο κεντρικό καλντερίμι, έχει δέκα δωμάτια ευρύχωρα που διαθέτουν μίνι μπαρ και τηλεόραση και μπορούν να φιλοξενήσουν έως τέσσερα άτομα. Διαθέτει πάρκινγκ και μικρό κήπο με τζάκια, όπου σερβίρει καφέ ή ποτό και σε επισκέπτες εκτός ξενοδοχείου.
Styga Mountain Resort (Ζαρούχλα, τηλ. 26960-31431, από 125 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες υπηρεσίες. Διαθέτει 22 κομψά δωμάτια, εξωτερική πισίνα και προσφέρει πανοραμική θέα στο δάσος και στο χωριό.
Zarouchla Inn (Ζαρούχλα, τηλ. 6944-143943, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Βρίσκεται πάνω στο κεντρικό καλντερίμι, αλλά προς το τέλος του, λίγο πριν μπείτε στον χωματόδρομο που στα δεξιά οδηγεί στο δάσος της Ζαρούχλας. Διαθέτει κήπο, πάρκινγκ και 11 δωμάτια με μίνι μπαρ και τηλεόραση.
Νύμφες (Ζαρούχλα, τηλ. 26960-33383, από 120 ευρώ). Πέντε αυτόνομα ξύλινα σπιτάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα. Απέχουν περίπου 300 μ. από το χωριό και διαθέτουν χώρο για δραστηριότητες, παιδική χαρά και ζώα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα