Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Από 500 έως 1.200 ευρώ επίδομα στα ορεινά της Αχαΐας-Οριακά πάνω από το 1,4 ευρώ/λίτρο το diesel θέρμανσης χθες στην Πάτρα, σε πρατήριο που προμηθεύεται από τα ΕΛΠΕ

Published

on

Σε τιμή αρκετά καλύτερη από το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς (είχε φτάσει πανελλαδικά στο 1,605 ευρώ/λίτρο την περίοδο Μάρτιος – Απρίλιος 2022) ξεκίνησε και τυπικά από χθες στην Πάτρα η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης με την κυβέρνηση να σπεύδει να ανακοινώσει νέα αύξηση της επιδότησης για τα νοικοκυριά με άξονα το διπλασιασμό του ποσού που θα λάβουν νέοι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, χθες Δευτέρα το πρωί στην Πάτρα το diesel θέρμανσης τιμολογείτο στην χαμηλότερη τιμή των 1,381 ευρώ το λίτρο (πρατήριο EKO)ενώ η ανώτερη ήταν 1,45 ευρώ το λίτρο (BP).

Η διαφορά τιμής οφείλεται στην ειδική έκπτωση 0,07 ευρώ / λίτρο στην τιμή την οποία προμηθεύονται φέτος πετρέλαιο θέρμανσης τα πρατήρια από τα ΕΛΠΕ ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί και η κρατική επιδότηση 0,25 στην αντλία.

Με μόλις δύο πρατήρια να έχουν ξεκινήσει τη διανομή, στο Αίγιο οι τιμές ήσαν από 1,39-1,4 ευρώ το λίτρο ενώ το μοναδικό πρατήριο που ξεκίνησε χθες στα Καλάβρυτα ξεκίνησε στο 1,398 ευρώ/λίτρο.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής αν και όπως αναφέρεται η διαφορά της τιμής σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής την περασμένη άνοιξη (0,2 ευρώ το λίτρο χαμηλότερα) άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες παραγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η τιμή ξεκίνησε χθες η διανομή είναι, αυξημένη κατά 0,3 ευρώ/λίτρο ή περίπου 280 ευρώ στον τόνο σε σχέση με το 2021 (στις 17/10/2021 το καύσιμο τιμολογείτο στα 1,161 ευρώ/λίτρο).

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Γι αυτό και η κυβέρνηση, μετά την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση του επιδόματος σε ειδικές ζώνες στα ορεινά, προχώρησε χθες σε νέες ανακοινώσεις για επίδομα θέρμανσης το οποίο θα φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ φέτος!
Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα που κυμαίνεται φέτος από 100 έως και (περίπου) τα 800 ευρώ σε ορεινές ζώνες της Αχαΐας, διπλασιάζεται για νέους δικαιούχους αλλά και όσους γυρίσουν την πλάτη στη χρήση κλιματιστικών και φυσικού αερίου!
Συγκεκριμένα, για το επίδομα θέρμανσης συζητείται νέα διεύρυνση των δικαιούχων μέσω της αύξηση του περιουσιακού κριτηρίου στις 200.000 ευρώ (σήμερα είναι για τον άγαμο στις 180.000 ευρώ).
Στα εισοδηματικά κριτήρια, το όριο για τους νέους δικαιούχους, παραμένει χωρίς αύξηση στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ για τον άγαμο και των 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για τους παλαιούς δικαιούχους το εισοδηματικό όριο αυξάνεται αντίστοιχα σε 16.000 και 24.000 ευρώ ενώ στα επιδοτούμενα καύσιμα μπαίνει και η μπλε κηροζίνη η οποία χρησιμοποιείται σε σόμπες.
Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλίδες.
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Εν αναμονή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, οι φετινές τρεις κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής:
-Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.
Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.
Και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕ… ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ
Όσοι υποβάλουν αίτηση για επιδότηση για πρώτη φορά, θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) και θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.
@ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Δικαιούχος του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Καλαβρύτων και σε χωριό, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 1,7, το επίδομα που προκύπτει είναι: 350€ Χ 1,07= 374,5€. Αν είναι νέοι χρήστες που έκαιγαν ρεύμα το 2021 θα λάβουν 749 ευρώ!
@ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Δικαιούχος του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Καλαβρύτων και σε χωριό, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350€ Χ 0,71= 248,5€. Αν είναι νέοι χρήστες θα λάβουν 496 ευρώ!
Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%. Σε οικογένειες με τρία παιδία, σε ορισμένους οικισμούς στα Καλάβρυτα με υψηλό συντελεστή, το επίδομα πλησιάζει τα 600 ευρώ και αυξάνεται στα 1.200 ευρώ για νέους χρήστες!

Ροή ειδήσεων

Advertisement