Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Συμμετοχή καταναλωτών στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον δρόμο για τη συμμετοχή και των καταναλωτών (βιομηχανία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της παραγωγής από αποθήκευση ανοίγει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες αργά στη Βουλή και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία της Ε.Ε. για τους κανόνες λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω ενός φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) θα μπορούν να συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά υποβάλλοντας προσφορές για περικοπές φορτίων έναντι αμοιβής. Η συμμετοχή των καταναλωτών (απόκριση ζήτησης) στις χονδρεμπορικές αγορές θα παρέχει ευελιξία στους διαχειριστές για τη διαχείριση της ζήτησης και μεγαλύτερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μια σειρά από ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια των λογαριασμών ρεύματος, υποχρεώνοντας τους προμηθευτές να εκδίδουν σαφέστερους και περισσότερο κατανοητούς λογαριασμούς, αλλά και ρυθμίσεις για την εισαγωγή ευφυών συστημάτων μέτρησης.

Ρυθμίζει επίσης ζητήματα που συνδέονται με την αλλαγή προμηθευτή αλλά και το δικαίωμα των καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς και τις πληροφορίες τιμολόγησης καθώς και την υποχρέωση γνωστοποίησης σε καταναλωτικές οργανώσεις της διενέργειας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του κώδικα προμήθειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με τον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και τις δυνατότητες αλλαγής προμηθευτή, αναδείχθηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση και έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από τη ΡΑΕ με προτάσεις που έλαβαν υπόψη την οδηγία την οποία ενσωματώνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ. Μεταξύ άλλων περνάει υπό την εποπτεία της η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ καθίσταται αρμόδια για την αξιολόγηση των επιδόσεων των διαχειριστών μεταφοράς και διανομής για την ανάπτυξη έξυπνου δικτύου, στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής απόδοσης και της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ. Η ΡΑΕ επίσης, στο πλαίσιο παρακολούθησης της ασφάλειας εφοδιασμού, θα περιλαμβάνει στο δυναμικό παραγωγής και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης θα συνεργάζεται με τις λοιπές αρμόδιες αρχές για την από κοινού εποπτεία των εκτιμήσεων επάρκειας σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.Το νομοσχέδιο εναρμονίζεται και με τα προβλεπόμενα στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασφάλιση του διασυνοριακού εμπορίου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής από τους διαχειριστές. Στο ίδιο πνεύμα, άλλη διάταξη ορίζει ότι ρητή ή σιωπηρή απόφαση της ΡΑΕ για χορήγηση πιστοποίησης στον ΑΔΜΗΕ παράγει αποτελέσματα μόνο μετά τη σχετική κοινοποίησή της στην Ε.Ε. Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση της κατάχρησης εμπορικώς ευαίσθητων πληροφοριών από τον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) κατά την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement