Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ατομική επιλογή

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μία από τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον δημοσιογράφο και το μέσο ενημέρωσης, είναι ο σεβασμός. Σεβασμός στον άνθρωπο. Σεβασμός ακόμα και στον θύτη, πόσο μάλλον στο θύμα. Γιατί, ούτε ο δημοσιογράφος, ούτε το μέσο ενημέρωσης, μπορούν να παίξουν τον ρόλο του δικαστή. Γιατί, εάν η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία αποτελούν πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών, τότε πρέπει να σέβονται τους άλλους δημοκρατικούς θεσμούς και να τους ενισχύουν και όχι να προσπαθούν να φορέσουν άλλα «κοστούμια», παριστάνοντας άλλοτε τον αστυνομικό, άλλοτε τον εισαγγελέα, άλλοτε τον επιστήμονα και πάει λέγοντας…

Αρκετός θόρυβος σηκώνεται στις μέρες μας και πάλι – με αφορμή τις ανατριχιαστικές υποθέσεις βιασμών και παιδεραστών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας – σχετικά με τον ρόλο κάποιων μέσων ενημέρωσης, κυρίως τηλεοπτικών.

Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν πάλι γίνει… φέιγ βολάν και κάποιοι δημοσιογράφοι παραθέτουν λεπτομέρειες που σοκάρουν, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του (και το μέσο που δουλεύει) το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο τηλεθέασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι υποκριτικό να το… ανακαλύπτουν κάποιοι τώρα. Έχει συμβεί άπειρες φορές. Και φανταζόμαστε ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει. Όχι από όλους, ούτε καν από πολλούς. Συμβαίνει μόνο από… κάποιους! Και για να μην μιλάμε μόνο για τηλεόραση, πού να δείτε τι συμβαίνει και στα social media… Εκεί όπου ο καθένας, ακόμα και ανώνυμα, μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει!

«Μπορεί να μπει μία τάξη σε αυτό;» είναι το ερώτημα. Φοβούμαστε πως η απάντηση είναι αρνητική. Η δημοσιότητα έχει πολλές μορφές «έκφρασης» και σε έναν κόσμο γεμάτο με πληροφορίες κάθε είδους, μοιάζει με δονκιχωτισμό να πει κάποιος ότι μπορεί να ξεκαθαρίσει η «ήρα από το στάρι».

Γι’ αυτό η επιλογή είναι πάντοτε «ατομική». Αφορά τον ίδιο τον δημοσιογράφο και το ίδιο το μέσο ενημέρωσης.  Εδώ στη «Γ», έχουμε κάνει την επιλογή μας από την πρώτη μέρα. Απέναντι σε κάθε είδηση, προσπάθεια μέγιστης δυνατής διασταύρωσης. Απέναντι σε κάθε γεγονός, προσπάθεια απόλυτου σεβασμού προς όλες τις πλευρές. Ακόμα και αν αυτό είναι κάποιες φορές σε βάρος μας, προτιμούμε να στεκόμαστε μακριά και απέναντι από φαινόμενα «κανιβαλισμού» και «κλειδαρότρυπας», κάθε είδους…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement