Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Η Alpha Bank άντλησε 400 εκατ. από τις αγορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα 400 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των κεφαλαίων που άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης ομολόγου senior preferred με κουπόνι 7% και απόδοση 7,25%. Η τιμολόγηση θεωρείται ικανοποιητική, καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών στις αγορές, που έχει εκτινάξει το κόστος έκδοσης ομολογιακών τίτλων για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί και το τελικό ποσό που η τράπεζα άντλησε από το αρχικό εκτιμώμενο, που ήταν κατ’ ελάχιστο τα 200 εκατ. ευρώ έως 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, «με τη συναλλαγή αυτή και παρά τις προκλήσεις στις αγορές χρέους παγκοσμίως, ο όμιλος επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών στο στρατηγικό του σχέδιο, θωρακίζει επιπλέον την κεφαλαιακή του βάση και ανταποκρίνεται στη δέσμευσή του για ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα των εποπτικών απαιτήσεων», δηλαδή την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL.

Η χθεσινή είναι η τρίτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύστερα από δύο εκδόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές είναι ότι η έκδοση senior preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμολογήθηκε με επιτόκιο 2,5% και σήμερα τιμολογείται κοντά στο 8,5%. Συνολικά, την τελευταία τριετία η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε εκδόσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος, «η σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε, τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Alpha Bank στις κεφαλαιαγορές, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών πλαισιώθηκε με τιμολόγηση συμβατή με το σημερινό επιτοκιακό περιβάλλον και σε επίπεδα συγκρίσιμα αντίστοιχων εκδόσεων από τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου». Ταυτόχρονα η ευρεία αποδοχή της έκδοσης αντανακλά, παρά τη συγκυρία, τα ενισχυμένα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας και την πορεία βελτίωσης της κερδοφορίας του ομίλου. H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ ουσιαστική ήταν η κάλυψη από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

 

Το νέο ομόλογο της Alpha Bank είναι η δεύτερη έκδοση που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα το 2022, καθώς το σύνολο των τραπεζών «πάγωσε» τον σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την άνοδο των spreads, τόσο για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου όσο και τους τραπεζικούς τίτλους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντίστοιχη έκδοση πραγματοποίησε η Eurobank στις αρχές του χρόνου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων τα επόμενα έτη ύψους περί 10-12 δισ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη, έως τα τέλη του 2025, των στόχων MREL που απαιτεί ο SRB.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement