Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Ριγκατόνι με κιμά στον φούρνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ριγκατόνι, βρασμένα

Για τον κιμά:

40 ml ε.π. ελαιόλαδο

400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

150 γρ. μανιτάρια καφέ, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, χοντροτριμμένο

1 μικρό κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο

40 ml κονιάκ ή μπράντι

1 δαφνόφυλλο

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο

250 γρ. σάλτσα τομάτας

100 ml ζεστό ζωμό κρέατος

αλάτι, πιπέρι

Για το ψήσιμο:

400 ml κρέμα γάλακτος

2 αυγά

200 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο

200 γρ. κίτρινο τυρί

200 γρ. γλυκιά γραβιέρα, χοντροτριμμένη

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1/4 κουτ. γλυκού λευκό ή μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά. Προσθέτετε  τα λαχανικά και σοτάρετε για περίπου 5΄. Σβήνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, το δαφνόφυλλο, σάλτσα τομάτας, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι. Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρετε. Περιχύνετε τα ριγκατόνι με τον κιμά, πασπαλίζετε με τη μισή γραβιέρα, ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Σε ένα μπολ βάζετε την κρέμα γάλακτος, προσθέτετε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη. Ανακατεύετε τα τριμμένα τυριά, τα απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Ψήνετε στον φούρνο για 25΄ στους 80°C ή μέχρι να αποκτήσουν τα τυριά χρυσή κρούστα

Μαγειρική

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, με πράσο και φέτα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 πράσα

3 αυγά

200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

50 ml ελαιόλαδο

πιπέρι

άνηθο-δυόσμο

10 γρ μπέικιν πάουντερ

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1 κιλό σπανάκια

200-300 γρ φέτα

σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε καθαρίζοντας και πλένοντας όλα τα χορταρικά. Στη συνέχεια, τα στραγγίετε και τα ψιλοκόβετε. Έπειτα, τσιγαρίζετε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα πράσα. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα αυγά με το γιαούρτι και το λάδι. Προσθέτετε πιπέρι, άνηθο, δυόσμο, το μπέικιν και το αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε να γίνει χυλός και βάζετε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σπανάκι και την σπασμένη φέτα. Συνεχίζετε παίρνοντας το μεγάλο ταψί της κουζίνας το οποίο λαδώνετε. Πασπαλίζετε με σιμιγδάλι την βάση του και απλώνετε στη συνέχεια το μείγμα. Τέλος, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.

Περισσότερα

Μαγειρική

  Τσίζκεικ σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 12 άτομα)

Για τη βάση

150 γρ. μπισκότα της αρεσκείας σας

100 γρ. βούτυρο

75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ. αλεύρι

15 γρ. κακάο

30 γρ. νερό

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

Για τη γέμιση

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

800 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά

150 γρ. κουβερτούρα 55%

6 κρόκους αυγών + 2 μικρά αυγά

Για τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

230 γρ. φιστίκια κομμένα στα 2

120 γρ. ζάχαρη

50 γρ. νερό

8 γρ. ανθό αλατιού

Εκτέλεση:

Αλέθετε τα μπισκότα σε σκόνη, τα ανακατεύετε με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο και το νερό και φτιάχνετε μια λεία ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. πιέζοντάς τη με την παλάμη σας για να δημιουργήσετε μία βάση χωρίς κενά. Σκορπίζετε τα φιστίκια και πιέζετε. Στο μίξερ χτυπάτε το φρέσκο τυρί κρέμα με τη ζάχαρη. Προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και τα αυγά. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει τη ρίχνετε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε πολύ καλά και προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα. Αδειάζετε λίγη ποσότητα να καλύψετε τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10΄. Αδειάζετε έπειτα και την υπόλοιπη γέμιση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για άλλα 70΄. Σερβίρετε με καραμελωμένα φιστίκια. Ζεσταίνετε ελαφρώς τα φιστίκια σε τηγάνι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό στους 115°C, ρίχνετε τα φιστίκια και καραμελώνετε. Ρίχνετε και το αλάτι, ανακατεύετε και αποσύρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό με δαμάσκηνα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

140 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κιλό χοιρινό µπούτι ή σπάλα, σε κύβους

1 κρεμμύδι, σε κύβους

1 καρότο, σε κύβους

1 κλωνάρι σέλερι, σε κύβους

1 πράσο, το άσπρο µέρος, σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, σε φετες

1 φύλλο δάφνης

1 ξύλο κανέλας

3 γαρίφαλα

3 κόκκους µπαχάρι

250 ml λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας συµπυκνωµένο χυµό τοµάτας

100 γρ. βούτυρο

2 κυδώνια χωρίς κουκούτσια, σε φέτες

12 δαµάσκηνα ξερά

1 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο

1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό

ανθό αλατιού

µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση:

Σε µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και θωρακίζετε το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας µε σπάτουλα να µαραθούν και να καραµελώσουν. Προσθέτετε τα µπαχαρικά και σβήνετε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί προσθέτετε τον χυµό της τοµάτας, λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε, κλείνετε µε το καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να µαλακώσει για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό. Ταυτόχρονα, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις φέτες κυδωνιών στο βούτυρο, τα δαµάσκηνα, το µέλι και σβήνετε µε το ξίδι. Μαγειρεύετε µέχρι να γλασαριστούν. Δοκιµάζετε το κρέας και, όταν είναι σχεδόν έτοιµο, αραδιάζετε τα φρούτα στην κατσαρόλα. Δίνετε µια βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να µαγειρευτούν µαζί για 15΄ µέχρι να µελώσει ωραία το φαγητό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα