Μαγειρική
Ριγκατόνι με κιμά στον φούρνο
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. ριγκατόνι, βρασμένα
Για τον κιμά:
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
150 γρ. μανιτάρια καφέ, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο, χοντροτριμμένο
1 μικρό κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
40 ml κονιάκ ή μπράντι
1 δαφνόφυλλο
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
250 γρ. σάλτσα τομάτας
100 ml ζεστό ζωμό κρέατος
αλάτι, πιπέρι
Για το ψήσιμο:
400 ml κρέμα γάλακτος
2 αυγά
200 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
200 γρ. κίτρινο τυρί
200 γρ. γλυκιά γραβιέρα, χοντροτριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού λευκό ή μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά. Προσθέτετε τα λαχανικά και σοτάρετε για περίπου 5΄. Σβήνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, το δαφνόφυλλο, σάλτσα τομάτας, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι. Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρετε. Περιχύνετε τα ριγκατόνι με τον κιμά, πασπαλίζετε με τη μισή γραβιέρα, ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Σε ένα μπολ βάζετε την κρέμα γάλακτος, προσθέτετε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη. Ανακατεύετε τα τριμμένα τυριά, τα απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Ψήνετε στον φούρνο για 25΄ στους 80°C ή μέχρι να αποκτήσουν τα τυριά χρυσή κρούστα