Ελλάδα
Ρεύμα: Ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά – Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν για τον Νοέμβριο
Δημοσιεύθηκε
5 μήνες πρνστις

Μπορεί οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος να δίνουν για τον Νοέμβριο χαμηλότερες στο 1/3 τιμές στο ρεύμα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα δουν κάποιες ορατές διαφορές στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Και αυτό γιατί θα περιοριστεί ανάλογα και η κρατική επιδότηση με τον καταναλωτή τελικά να πληρώνει πάνω – κάτω τον ερχόμενο μήνα τα ίδια ποσά, ανάλογα βέβαια με την κατανάλωση, που πλήρωσε και μέσα στον Οκτώβριο.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Οι ίδιοι οι πάροχοι πάντως μάλλον βγαίνουν και «κερδισμένοι», καθώς άλλες τιμές, πολύ «αλμυρές», είχαν προϋπολογίσει πως θα πληρώσουν τον Οκτώβριο και άλλες τελικά, πολύ χαμηλότερες, τους προέκυψαν στην αγορά, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Ποιες επιδοτήσεις θα δοθούν για το ρεύμα
Πάντως ο καταναλωτής, προκειμένου να προσδιορίσει περίπου τι ποσά θα πληρώσει, μένει τα μάθει μέσα στις επόμενες ώρες, την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, οι επιδοτήσεις θα κινηθούν στα ακόλουθα επίπεδα:
- 0,288 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώνουν τη μια κιλοβατώρα προς 0,11 ευρώ.
- 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι, η τελική χρέωση θα φτάνει στα 0,159 ευρώ.
- Θα παραμείνει η μειωμένη κλιμακωτή επιδότηση για όσους καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες και πάνω από 1000 κιλοβατώρες αντίστοιχα. Έτσι, η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 500 θα κοστίζει 0,209 ευρώ και η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 1000 (αφορά σε ελάχιστα νοικοκυριά) θα ανέρχεται στα 0,259 ευρώ.
Φυσικά αυτές οι τελικές τιμές που προκύπτουν μετά την επιδότηση για τα νοικοκυριά, αφορούν αυστηρά στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.
Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει τόσο την πάγια χρέωση, στην οποία μπήκε «πλαφόν» στα 5 ευρώ, όσο και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων και τα δημοτικά τέλη.
Οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Νοέμβριο
Ποια είναι όμως τα τιμολόγια των εταιρειών για τον μήνα Νοέμβριο;
- ΔΕΗ:0,397 ευρώ η κιλοβατώρα για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ, ενώ το ο πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 33,30% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- Protergia:0,395 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 31,5% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- Elpedison:Από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ η κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καταναλωτή. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό ρεύμα. Φθηνότερη κατά 35,6% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- ΗΡΩΝ:0,439 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%. Φθηνότερη κατά 37,10% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- Watt + Volt:0,406 ευρώ η κιλοβατώρα. Φθηνότερη κατά 31% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- Ελίν:0,39 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ. Φθηνότερη κατά 35% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
- Volterra: 0,428 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,5 ευρώ.
- NRG:από 37,5 έως 41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα, αν και επιδέχεται έκπτωση κατά περίπτωση.
- Φυσικό Αέριο Ελλάδος: από 35 έως 36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με 5 ευρώ το μηνιαίο πάγιο.
- Zenith:38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.Το μηνιαίο πάγιο είναι μειούμενο έως 2,50 ευρώ.
Ποια είναι τα πραγματικά κόστη για τα νοικοκυριά
Οι τιμές αυτές φυσικά δεν θα είναι και οι τελικές τιμές για τα νοικοκυριά. Θα πρέπει να προστεθούν οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και ο ΦΠΑ. Έτσι, το πραγματικό κόστος, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που προαναφέρθηκαν για την επιδοματική πολιτική, θα διαμορφώνεται ως εξής:
- Νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, θα βλέπει τον λογαριασμό να φτάνει στα 75 ευρώ τελική τιμή παρά την κρατική επιδότηση των 71,4 ευρώ. Η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει 0,25 ευρώ. Μπορεί ενδεχομένως να επιλέξει μια λίγο φθηνότερη εταιρεία η οποία θα κατεβάζει την αρχική χρέωση στα 0,36 λεπτά αντί για 0,4 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν 63,3 ευρώ ή περίπου 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
- Νοικοκυριό που θα καταναλώνει 600 κιλοβατώρες θα πληρώνει από 130,5 ευρώ (τελική τιμή μετά την επιδότηση) μέχρι και 154 ευρώ με βάση το τιμολόγιο του ακριβότερο παρόχου (με τα δεδομένα του Νοεμβρίου). Άρα, η τελική χρέωση μιας κιλοβατώρας μετά και τις επιδοτήσεις, μπορεί να φτάνει στα 0,257 ευρώ
enikonomia.gr.
Σχετικά θέματα
-
Ρεύμα: Επιδότηση 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο
-
Ανατροπή με τους λογαριασμούς ρεύματος, τι θα ισχύσει τελικά με τις επιδοτήσεις για τον Απρίλιο
-
ΠΑΤΡΑ: Προς εκτόνωση ο “εφιάλτης” σε καφέ και εστιατόρια της πόλης
-
Ρεύμα: Οι χρεώσεις του Απριλίου ανά πάροχο – Πώς θα βρείτε τον φθηνότερο
-
Το ρεύμα «απειλεί» την άρδευση
-
Επιδοτήσεις ρεύματος για τον Μάρτιο-Από 16 ευρώ για τις χαμηλές καταναλώσεις, έως και 47 ευρώ, στις υψηλές χρεώσεις, η εξοικονόμηση
Ελλάδα
Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε
1 ώρα πρνστις
30 Μαρτίου 2023 11:00
Δε φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Χαιρέτισε την καλή συνεργασία της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και το συστηματικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έρευνες ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη.
Σχετικά με τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων, τόνισε πως ήταν αποκλειστικά οικονομικά.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πέραν των δύο Πακιστανών που έχουν συλληφθεί, έχουν ελεγχθεί και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους.
Στο ερώτημα εάν αναμένονται και νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά ούτε και να προκαταβάλει μια τέτοια εξέλιξη.
«Για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ»
Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κάνει λόγο για «τρομοκρατική οπερέτα», «τρύπες» και κενά στην υπόθεση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε πως είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με την Εθνική Ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας «για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι πολύ σημαντικοί, πως οι κατηγορούμενοι είχαν στόχο συγκεκριμένα σημεία εβραϊκού ισραηλινού ενδιαφέροντος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα.
Ελλάδα
Στις 3 Απριλίου επιστρέφουν τα δρομολόγια των τραίνων για Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Δημοσιεύθηκε
1 ώρα πρνστις
30 Μαρτίου 2023 10:48
Την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train με βάση τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του ΟΣΕ, που προβλέπει ένα ζεύγος δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.
Χθες 29 Μαρτίου, σχεδόν έναν μήνα μετά το οδυνηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Hellenic Train ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών στα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη προς Θριάσιο, αίροντας την πολυήμερη καραντίνα στις εμπορικές μεταφορές που προκάλεσε συνθήκες ασφυξίας για σχεδόν ένα μήνα. Για χθες ήταν προγραμματισμένες να εκκινήσουν και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που εξυπηρετούν την διακίνηση υλικού του ΝΑΤΟ στο τμήμα Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο.
Παρά τις αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και τηρώντας τις δεσμεύσεις για μεγιστοποίηση των κανόνων ασφαλείας, ο ΟΣΕ λαμβάνει πρόσθετα μέτρα με σκοπό τo σταδιακό restart των τρένων να γίνει σε συνθήκες που να πληρούν τις απαιτήσεις και των εργαζομένων.
Με ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών κ. Κώστας Γεννιδούνιας αναφέρεται σε επιστολή του Οργανισμού που εστάλη χθες στο σωματείο των μηχανοδηγών, με την οποία φαίνεται ότι υπάρχουν γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα.
Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), αναφέρεται σε μετάθεση της επαναλειτουργίας της γραμμής του Κιάτου (Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο) που ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει στις 27 Μαρτίου κατά 10 έως 15 μέρες ενώ επιβεβαιώνει την έναρξη της επιβατικής γραμμής προς Θεσσαλονίκη την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου από την 1 του μήνα που ήταν το αρχικό σχέδιο.
«Για τις επικοινωνίες εντός των σηράγγων θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα G-SMR (σύστημα επικοινωνίας μέσω GSM) για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όχι για λόγους κυκλοφορίας καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ» σημειώνει η διοίκηση του σωματείου.
Από την πλευρά του Οργανισμού, αρμόδιες πηγές δηλώνουν ότι υπάρχει πλήρη ετοιμότητα για την ανάταξη του σιδηροδρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις σήραγγες του τμήματος Τιθορέα-Δομικός και τους τμήματος Κιάτο Ροδοδάφνη και Αγίων Αναργύρων έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν πλήρως τα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας.
Επιπλέον στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός και τα συστήματα πυρόσβεσης, ανεμιστήρων (Jet funs) και GSM-R. Έχουν επίσης τοποθετηθεί στις εξόδους διαφυγής συστήματα παρακολούθησης και συναγερμοί ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός και των υπόλοιπων εργασιών αποκατάστασης εντός των σηράγγων.
Σύστημα GSM-R και κάμερες παρακολούθησης σε 24ωρη βάση έχουν εγκατασταθεί και στις 5 σήραγγες του τμήματος Άνω Λιόσια –Κιάτο με σκοπό την καταγραφή των συρμών από την είσοδο μέχρι την έξοδο.
Τις επόμενες 15 μέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των συστημάτων εντός των σηράγγων ενώ πριν το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του φωτισμού και αερισμού εξόδων. Για τα τέλη Απριλίου προσδιορίζεται η κάλυψη της ραδιοεπικοινωνίας VHF στις δύο σήραγγες της Κακιάς Σκάλας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΣΕ:
– Από το προσεχές Σάββατο 1 Απριλίου θα τεθούν σε λειτουργία οι αμαξοστοιχίες Aθήνα -Παλαιοφάρσαλο και θα γίνει παράλληλα και η δρομολόγηση των τοπικών αμαξοστοιχιών Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.
– Στις 5 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες Λειανοκλάδι –Στυλίδα και Αθήνα Λειανοκλάδι.
– Αντίστοιχα για τις 10 Απριλίου προγραμματίζονται τα δρομολόγια στον άξονα Λάρισα-Βόλος.
– Νωρίτερα, στις 3 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη Στρυμώνας-Προμαχώνα.
– Από χθες 29 Μαρτίου λειτουργούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που συνδέουν το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου με τον λιμένα του Ικονίου και οι αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.
Ελλάδα
Αναζητούν άλλους 8 υπόπτους για τρομοκρατία – Οικονομικά τα κίνητρα
Δημοσιεύθηκε
1 ώρα πρνστις
30 Μαρτίου 2023 10:36
Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει ακόμα οκτώ Πακιστανοί και εξετάζεται εάν ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, που μαζί με τους δύο Πακιστανούς 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν, φέρεται να ετοίμαζε αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο, στην περιοχή του Ψυρρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο, εκτός από τους δύο Πακιστανούς, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.
Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο στόχαστρο ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους που φέρονται ότι ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο.
Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.
Οι συνομιλίες
Παράλληλα, από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν, από τους ειδικούς αναλυτές της ΕΥΠ, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχει η Μοσάντ, έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης.
Όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται ότι ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο, και μετά ο 29χρονος Χουσεϊν, που συνελήφθη στην Σπάρτη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άτομα «άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα» ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν.
Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.
Συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή με τον 27χρονο Χαϊντέρ στην Ζάκυνθο, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι ο στόχος ήταν να υπάρξουν πολλοί νεκροί από το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο.
Μεταξύ αυτών που έλεγαν ήταν το πως θα χτυπήσουν. Στην αρχή έκαναν λόγο για εκρηκτικά, αλλά ο Χαϊντέρ είπε ότι δεν ήξερε από αυτά.
Ύστερα ανέφερε ότι θα μπορούσε να βρει πυροβόλα όπλα, αλλά φοβόταν.
– Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια, λέει ο Χαϊντέρ.
– Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς, του απαντάει ο καθοδηγητής.
Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πως θα τα μεταφέρω;
Καθοδηγητής: Πάρε 2-3, τότε και να μπείτε στην κουζίνα, να ανοίξετε τις φιάλες και να βάλετε φωτιά. Στείλε ένα πρώτα να κάνει κατόπτευση, να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες και να μου τις στείλεις.
Σημειώνεται ότι, όπως λένε οι αρχές, τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεϊν, είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους.
Ο καθοδηγητής ζητάει η επίθεση να γίνει σε κλειστό χώρο, ώστε να υπάρχουν πολλά θύματα, ενώ ο Χαϊντέρ λέει ότι πρέπει να είναι πολλοί οι νεκροί για να αξίζουν τα χρήματα που θα πάρουν.
Ο καθοδηγητής ζητάει επίσης μετά το χτύπημα να τραβήξουν βίντεο που να φαίνονται οι πληγές των θυμάτων καθαρά.
Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από την Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν. Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.
Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.
Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν.
Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.
Ο 27χρονος και ο 29χρονος είναι παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα φιλοξενούνταν σε δύο σπίτια ομοεθνών τους, από την ίδια περιοχή του Πακιστάν στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα
Πάντως όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δε φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες στη χώρα μας.
Χαιρέτισε την καλή συνεργασία της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και το συστηματικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έρευνες ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη.
Σχετικά με τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων, τόνισε πως ήταν αποκλειστικά οικονομικά.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πέραν των δύο Πακιστανών που έχουν συλληφθεί, έχουν ελεγχθεί και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους.
Στο ερώτημα εάν αναμένονται και νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά ούτε και να προκαταβάλει μια τέτοια εξέλιξη.
«Για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ»
Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κάνει λόγο για «τρομοκρατική οπερέτα», «τρύπες» και κενά στην υπόθεση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε πως είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με την Εθνική Ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας «για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι πολύ σημαντικοί, πως οι κατηγορούμενοι είχαν στόχο συγκεκριμένα σημεία εβραϊκού ισραηλινού ενδιαφέροντος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα.
Ροή ειδήσεων
Δώρο Πάσχα 2023: Ποιοι δεν θα το πάρουν ολόκληρο
Ευχέλαιο στο δημοτικό σχολείο Ροδοδάφνης από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο
Πότε αναμένεται η ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ
Με το βλέμμα στην Κρήτη- Αύριο λήγει η προθεσμία των τριών προσφυγών
Πρακτικές εκφοβισμού προς δανειολήπτες καταγγέλλουν Ηλείοι δικηγόροι
Εκλογές ανακοινώθηκαν αλλά οι Υπουργοί εργάζονται κανονικά
Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα
Στις 3 Απριλίου επιστρέφουν τα δρομολόγια των τραίνων για Αθήνα – Θεσσαλονίκη
“Εφυγε” από την ζωή ένας από τους πιο γνωστούς κρεοπώλες της Πάτρας
Αναζητούν άλλους 8 υπόπτους για τρομοκρατία – Οικονομικά τα κίνητρα
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία5 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Χωρίς κατηγορία2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Ελλάδα5 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη