Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ξέμειναν» από… ενέργεια-Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται ο εμπορικός κόσμος για το υπέρογκο κόστος του ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος που έχει οδηγήσει ήδη πολλές επιχειρήσεις σε «λουκέτο» σχεδόν μονοπώλησε τις εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα.

Μάλιστα στο τέλος των εργασιών η συνέλευση εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Βαγενά να εισηγηθεί, αλλά και να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ για δυναμικές κινητοποιήσεις με μοναδικό θέμα την ενέργεια.
Στη διάρκεια της συνέλευσης, επαναδιατυπώθηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και τις εμπορικές επιχειρήσεις και κυρίως, τις μικρομεσαίες. Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π., Γιώργος Βαγενάς επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις, μετά από περίπου 10 χρόνια μνημονίων και 2 χρόνια πανδημίας του κορωνοϊού, καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμα χτύπημα, της ορμητικής πορείας της ενεργειακής κρίσης.

Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές που θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους και η συσσώρευση νέων χρεών είναι παραπάνω από ορατός. Είναι προφανές, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να απορροφήσουν τη ραγδαία αύξηση των τιμολογίων ενέργειας και σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις στις αγορές των εμπορευμάτων, απειλείται η βιωσιμότητά τους, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρές συνέπειες στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Επίσης, έγινε συζήτηση, για τους πλειστηριασμούς μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που βάζει «φρένο» στις διαταγές πληρωμής και των πλειστηριασμών που διενεργούνται από εταιρείες διαχείρισης (servicers). Ακόμη ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αδυναμία χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τα εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Όπως επισημάνθηκε βάσει πρόσφατης έρευνας μόλις το 6% των επιχειρήσεων μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τέλος, η συνέλευση ενέκρινε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, καθώς και τον προϋπολογισμό.
Φ. ΖΑΪΜΗΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στη συνέλευση απηύθυνε μεταξύ άλλων χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης, Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος αφού επεσήμανε πως τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολλά, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα.

Καταλήγοντας μίλησε για την προώθηση της ιδέας του χρηματοδοτικού φορέα εγγυήσεων και μόχλευσης ευρωπαϊκών πιστώσεων με βασικό στυλοβάτη τις Περιφέρειες. «Ας δούμε τα επιτυχημένα παραδείγματα εταίρων μας στην Ε.Ε. και ας τα τροποποιήσουμε στην ελληνική αγορά με στόχο την εξυπηρέτηση όλων αυτών των εταιρειών που για μια σειρά από λόγους το τραπεζικό μας σύστημα και ο Τειρεσίας (πάνω από το 90% των μικρομεσαίων) δεν τους δανειοδοτεί, δεν τους εγγυείται άνευ ισότιμου ανταλλάγματος σε ρευστό. Έχει γίνει ένα μικρό βηματάκι με τις μικροπιστώσεις αλλά πραγματικά πρέπει αυτό να ενισχυθεί και ποιοτικά και ποσοτικά», τόνισε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement