Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Μετάλλαξη ΒQ.1: «Καμπανάκι» των ειδικών από την ταχύτατη εμφάνιση στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεκαπέντε (15) κρούσματα των υποπαραλλαγών της Όμικρον 5, BQ.1 και ΒQ.1.1 εντόπισε το αρμόδιο Δίκτυο Επιτήρησης του ΕΟΔΥ σε Αττική και Κρήτη, σχεδόν τρεις μέρες μετά τη σχετική προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ΕCDC). «Η ταχύτητα αυτής της παραλλαγής είναι πραγματικά γρήγορη», λένε στο iatropedia.gr, oι Καθηγητές Γιώργος Σουρβίνος και Νίκος Τζανάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μια εβδομάδα από την περασμένη Παρασκευή (21/10), οπότε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την πιθανότητα επικράτησης της υποπαραλλάγής της Όμικρον 5, ΒQ.1 (και της συγγενικής της BQ.1.1) στην Ευρώπη, με κρούσματα που αναμένεται να φτάσουν σε ποσοστό άνω του 50% έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, χθες Τρίτη (25/10) ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ πως απομονώθηκαν ήδη 15 κρούσματα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίστηκε στην Αττική και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν 10 κρούσματα BQ.1 και 5 κρούσματα ΒQ.1.1 (υπο-παραλλαγές και οι δύο της ΒΑ.5).

Ταυτόχρονα εντοπίστηκε απότομη αύξηση της παραλλαγής «Κένταυρος» (BA.2.75), που αποτελεί υποπαραλλαγή της BA.2. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 35 κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής στα 66.

Ανήσυχος εμφανίζεται ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ο επιστήμονας, που με τη βοήθεια της ομάδας του ταυτοποιεί έγκαιρα τις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, διευκολύνοντας την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού:

“Προσωπικά με εξέπληξε, επειδή την Παρασκευή εξέδωσε οδηγία το ECDC για την ΒQ.1 και αυτήν την εβδομάδα τη βρήκαμε στη χώρα μας. Ενώ συνήθως η ανίχνευση τέτοιων παραλλαγών, έχει μια καθυστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανακοινώσεις του ECDC. Που σημαίνει πως η ταχύτητα αυτής της παραλλαγής είναι πραγματικά πολύ γρήγορη”, σημειώνει.

Παρόμοιους προβληματισμούς διατυπώνει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. 

Βρήκαμε στην Ελλάδα, όπως λέει, σχεδόν όλες τις υποπαραλλαγές που περιελάμβανε στις προειδοποιήσεις του το ECDC: “Τις βλέπουμε πλέον να αναπτύσσονται στην Ελλάδα, μέσα στην εβδομάδα αυτή. Αυτές οι καινούργιες, μάλιστα, (σ.σ. BQ.1 και BQ.1.1) φαίνεται να εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα. Και αυτό συνιστά ένα προβληματισμό”, σημειώνει.

«Στο 50% των κρουσμάτων ίσως και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο»

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πιθανότητα η νέα παραλλαγή BQ.1 (και το παρακλάδι της BQ.1.1, με το οποίο εμφανίζει μικρές διαφορές) να είναι υπερ-μεταδοτικές και εξαιρετικά επιθετικές ως προς τη διασπορά, δεν υπάρχουν σημάδια μεγαλύτερης νοσηρότητας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κυριαρχήσουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουμε. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, ωστόσο, δεν θα υπάρχει ο ίδιος ρυθμός διασποράς σε όλες τις χώρες:

“Θα επικρατήσουν, αλλά εξαρτάται από χώρα σε χώρα. Η γνώμη μου είναι πως μπορεί να επικρατήσουν και γρηγορότερα από τον Δεκέμβριο, που λέει το ECDC. Μπορεί να δούμε ποσοστά 30-40-50% επικράτησης αυτών των παραλλαγών στον πληθυσμό, πολύ σύντομα”.

Ο Καθηγητής Σουρβίνος αναφέρει πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές:

“Θα δούμε αν θα κυριαρχήσει ή όχι κάποια από αυτές. Η πρόβλεψη του ECDC αναφέρει την υποπαραλλαγή BQ.1 και την BQ.1.1. Αυτό είναι μοντέλο. Θα το δούμε που θα πάει. Φαίνεται, όμως, να έχει πολύ μεγάλη βάση και πιθανόν να το δούμε αυτό και στη χώρα μας. Πρέπει, όμως, να περιμένουμε δύο με τρεις εβδομάδες να δούμε στις επόμενες αναλύσεις του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης εάν θα επιβεβαιωθεί η διασπορά και αν η ταχύτητα μεταδοτικότητας θα παραμένει υψηλή”, τονίζει.

Θα έχουμε πολλές επαναμολύνσεις BQ.1 και BQ.1.1

Ως προς τη βαρύτητα νόσου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τις νέες παραλλαγές λένε πως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Ωστόσο, η μεγάλη διαφυγή από την ανοσία αναμένεται να φέρει πολλές μολύνσεις και ακόμη περισσότερες επαναμολύνσεις:

“Το μεγάλο πρόβλημα με όλες αυτές τις μεταλλάξεις είναι ότι ξεφεύγουν από την μέχρι τώρα επικρατούσα ανοσία. Έτσι μετά τη νόσηση, που νομίζεις για δύο, τρεις μήνες ακόμη και τέσσερις πως δεν κινδυνεύεις να κολλήσεις, με αυτές τις μεταλλάξεις μπορείς να ξαναμολυνθείς. Ακόμα και με τα εμβόλια, που λες εμβολιάστηκα και για δύο ή τρεις μήνες «την έχω καθαρή», φαίνεται όλα αυτά να μην ισχύουν και αναμένεται να έχουμε πολλές αναμολύνσεις, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τονίζει τη σημασία να εμβολιαστούν άμεσα, οι ομάδες πολιτών στους οποίους έχει συσταθεί ο εμβολιασμός.

Ένας άλλος άμεσος κίνδυνος είναι, η υψηλή διαφυγή από την ανοσία στις συγκεκριμένες παραλλαγές. Κάτι που ενδέχεται να πλήξει ευθέως τις προληπτικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, προσθέτει ο Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος:

“Υπάρχουν δύο μελέτες που λένε ότι οι νέες υποπαραλλαγές μπορεί να εξουδετερώνουν τη δράση των μονοκλωνικών. Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αυτό θα είναι πολύ άσχημο γιατί θα θέσει εκτός, ένα πολύ σημαντικό όπλο. Χάνουμε όπλα έτσι στη μάχη κατά της πανδημίας”, σημειώνει.

Ωστόσο, τα αντιιικά φάρμακα, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ισχυρά!

«Πολλές παραλλαγές αναπτύσσονται ταυτόχρονα»

Οι επιστήμονες είναι, όμως, διπλά προβληματισμένοι και για έναν ακόμη λόγο. Εντοπίζεται ταχύτατη εξέλιξη και πρόοδος πολλών υποπαραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 ταυτόχρονα.

Έτσι δεν αποκλείεται να μην επικρατήσει εύκολα μία από αυτές έναντι των άλλων, αλλά να κυκλοφορούν πολλές ταυτόχρονα, περιπλέκοντας τη δυνατότητα εύστοχων προβλέψεων και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Ο κ. Σουρβίνος, εξηγεί: “Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση διασποράς, όχι μόνο μιας υποπαραλλαγής, αλλά αρκετών ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Ο ρυθμός μεταλλαξογένεσης του ιού έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Και ο στόχος του πλέον είναι ξεκάθαρος: Είναι η διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι περιγράφηκαν πολλές νέες υποπαραλλαγές: η BQ.1, BQ.1.1, BF.7, XBB”, τονίζει ο επιστήμονας.

Ο Νίκος Τζανάκης, σημειώνει πως ο ιός αντιδρά έτσι γιατί είναι εξαιρετικά “πιεσμένος” από το τείχος ανοσίας του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης.

Έτσι, δημιουργεί γρήγορα και πολλές μεταλλάξεις για να διαφύγει, να επιβιώσει και να διασπαρεί.

“Όμως, δεν δίνει μία μετάλλαξη, που να κάνει πολύ μεγάλη επιδημιολογική διαφορά στη μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το ποτ πουρί από στελέχη ταυτόχρονα. Φαίνεται ότι όλες αυτές οι μεταλλάξεις δείχνουν τη δυναμικότητα του ιού να προσπαθήσει να ξεφύγει. Αλλά τα στελέχη που εντέλει διαμορφώνονται, δεν έχουν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το ένα έναντι του άλλου στο να κυριαρχήσουν. Γι’ αυτό βλέπουμε αυτό το παζλ, το μωσαϊκό των διαφόρων στελεχών, καταλήγει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

iatropedia.gr

Υγεία

Σουβενίρ της εξέλιξης: Τα (περίπου) άχρηστα όργανα του ανθρώπινου σώματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αρχή έγινε όταν ο Κάρολος Δαρβίνος εξέφρασε την υποψία ότι η ανθρώπινη σκωληκοειδής απόφυση είναι εξελικτικό κατάλοιπο από την εποχή που οι πρόγονοί μας ήταν φυτοφάγοι.

Ο Δαρβίνος μπορεί τελικά να μην είχε δίκιο, είναι όμως αλήθεια ότι η σκωληκοειδής απόφυση, ένας μικρός σάκος που εξέχει από το παχύ έντερο, δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Υπάρχουν εξάλλου κι άλλα όργανα που θεωρούνται «υπολειμματικά» και άχρηστα, αν και το θέμα δεν έχει απαντηθεί οριστικά.

Πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος που αρχικά θεωρήθηκαν άχρηστα αποδείχθηκε αργότερα ότι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες και σήμερα.

Τη δεκαετία του 1890, σημειώνει το Livescience.com, ο ανατόμος Ρόμπερτ Βίντερσαϊμ δημοσίευσε λίστα με 86 «υπολειμματικά» όργανα.

Έκτοτε η λίστα έχει μικρύνει. Διαφωνίες μεν παραμένουν, υπάρχουν όμως δέκα τμήματα του ανθρώπινου σώματος που δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη χρησιμότητα.

1. Ανδρικές θηλές

NatureLifePhoto / CC BY-NC-ND 2.0

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έμβρυα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο μέχρι την 7η εβδομάδα της κύησης και μετά αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Σε αυτό το στάδιο ενεργοποιείται στα αρσενικά έμβρυα το γονίδιο SRY που ενεργοποιεί την ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι θηλές σχηματίζονται πριν αρχίσει να εκφράζεται το SRY, κάτι που σημαίνει ότι και τα δύο φύλα διαθέτουν θηλές.

Οι άνδρες δεν μπορούν βέβαια να θηλάσουν τα μωρά τους, για ορισμένους όμως οι θηλές είναι ερωτογενής ζώνη και επομένως δεν είναι άχρηστες.

2. Φρονιμίτες

Οι τρίτοι γομφίοι, τα δόντια στο πίσω μέρος του σώματος, απουσιάζουν από ορισμένους ανθρώπους, ενώ σε άλλους αναπτύσσονται στραβά και αφαιρούνται χωρίς συνέπειες.

Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή τα σαγόνια των σημερινών ανθρώπων είναι υπερβολικά μικρά για να χωρέσουν τόσα δόντια. Έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό οφείλεται στα μαλακά τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά, τα οποία δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αρκετά μεγάλων σιαγόνων.

Με άλλα λόγια, η σύγχρονη διατροφή ίσως είναι αυτό που κατέστησε «άχρηστους» τους φρονιμίτες.

3. Όργανο του Τζέικομπσον

Henry Vandyke Carter / Henry Gray

Πρόκειται για μια δομή που βρίσκεται στη ρινική κοιλότητα πολλών θηλαστικών και άλλων ζώων και ανιχνεύει τις φερομόνες, ουσίες που χρησιμεύουν ως χημικά σινιάλα και εμπλέκονται στην εύρεση συντρόφου.

Το όργανο του Τζέικομπσον υπάρχει και σε ορισμένους ανθρώπους, χωρίς να είναι γνωστό αν παραμένει λειτουργικό.

Μέχρι σήμερα παραμένει εξάλλου ασαφές το κατά πόσο οι φερομόνες παίζουν ρόλο στον άνθρωπο.

4. Μακρύς παλαμικός μυς

Wikimedia Commons / (CC BY-SA 3.0

Πρόκειται για μυ που εκτείνεται από το κάτω άκρο του βραχιόνιου οστού μέχρι τους συνδετικούς ιστούς της παλάμης.

Συμμετέχει στο κάμψιμο του καρπού και το σφίξιμο της γροθιάς, περιέργως όμως δεν υπάρχει στους ανθρώπους. Και η απουσία του δεν δείχνει να προκαλεί προβλήματα στην κίνηση των άνω άκρων.

Πιθανώς πρόκειται για κληρονομιά των προγόνων μας που το χρειάζονταν για να κρέμονται από τα δέντρα.

5. Πυραμιδικοί μύες

Henry Vandyke Carter / Henry Gray

Οι δύο πυραμιδικοί μύες βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα της κοιλιάς και εκτείνονται από την ηβική σύμφυση (την περιοχή όπου ενώνονται τα δύο μεγάλα οστά της λεκάνης) μέχρι τη λευκή γραμμή που διασχίζει κάθετα την κοιλιά. Η σύσπασή τους τεντώνει την λευκή γραμμή.

Δύο στους δέκα ανθρώπους δεν διαθέτουν αυτούς τους μυς χωρίς σημαντικές συνέπειες.

6. Δαρβίνειο φύμα

Δεν πρόκειται για όργανο αλλά για ένα μικρό εξόγκωμα στο πτερύγιο του αφτιού. Υπάρχει σε σχετικά λίγους ανθρώπους και θεωρείται υπόλειμμα μιας δομής που επέτρεπε στα πτερύγια να γυρίζουν προς τα εμπρός, πιθανώς για καλύτερη ακοή.

7. Μύες του έξω ωτός

Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Οι μύες που προσφύονται στο πτερύγιο του αφτιού επιτρέπουν σε ορισμένα ζώα να τεντώνουν τα αφτιά τους προς τα εμπρός για να ακούν καλύτερα.

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν σήμερα να κινούν τα αφτιά τους, σε άλλους όμως οι μύες του έξω ωτός έχουν χάσει τη λειτουργικότητά τους.

8. Κόκκυγας

DBCLS / CC BY-SA 2.1 JP

Οι μακρινοί πρόγονοί μας είχαν ουρά που κρεμόταν από το κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης.

Σήμερα όμως που δεν έχουμε ουρά οι τελευταίοι σπόνδυλοι έχουν εκφυλιστεί. Έχουν συγχωνευτεί σε ένα ενιαίο οστό, στο οποίο συνδέονται μύες και τένοντες.

Ο κόκκυγας παραμένει επομένως χρήσιμος, πλέον όμως δεν είναι πραγματική ουρά.

9. Σκωληκοειδής απόφυση

Ίσως η πιο διάσημη «υπολειμματική» δομή στο ανθρώπινο σώμα.

Σε φυτοφάγα θηλαστικά, η σκωληκοειδής απόφυση φιλοξενεί βακτήρια που διασπούν τις δύσπεπτες φυτικές ίνες. Στον άνθρωπο είναι φαινομενικά άχρηστη, αφού μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς επιπτώσεις.

Σύμφωνα όμως με σχετικά πρόσφατες μελέτες, η σκωληκοειδής απόφυση παραμένει χρήσιμη και ίσως βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοικειώνονται με τα καλά μικρόβια του εντέρου.

10. Τρίτο βλέφαρο

Σκαρδαμυκτική μεμβράνη πτηνού. Λειτουργεί ως τρίτο βλέφαρο (Toby Hudson)

Τα πτηνά, τα ερπετά και κάποια θηλαστικά όπως οι γάτες διαθέτουν ένα τρίτο βλέφαρο που κλείνει οριζόντια, από την μέσα άκρη του ματιού προς την έξω.

Το βλέφαρο αυτό, γνωστό ως σκαρδαμυκτική μεμβράνη, δεν υπάρχει στον άνθρωπο, διατηρείται όμως σε υπολειμματική μορφή ως μικρό εξόγκωμα στη μέσα άκρη του ματιού, γνωστό με τον λατινικό όρο plica semilunaris.

Μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, φαίνεται όμως ότι βοηθά στην περιστροφή των ματιών και την απορροή των δακρύων.

Περισσότερα

Υγεία

Το γάλα στον καφέ κρύβει αντιφλεγμονώδη οφέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελικά τι ισχύει για τον καφέ με γάλα; Ο συνδυασμός αυτός βλάπτει τον οργανισμό ή τον ωφελεί; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα απλό «ναι» ή «όχι», καθώς εκείνοι που προτιμούν το αγαπημένο τους ρόφημα «μαύρο» ή «latte» φαίνεται πως κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν…

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας – δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» – αποτελούν καλά νέα για τους λάτρεις του ζεστού ή κρύου καφέ με γάλα. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται, με κάθε γουλιά δεν απολαμβάνουν μόνο την αγαπημένη τους γεύση αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση του δημοφιλούς αυτού συνδυασμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και ποτά, όπως για παράδειγμα στον καφέ, το τσάι, το κρασί και την μπίρα. Παρόλα αυτά, το σώμα δεν απορροφά εύκολα τις πολυφαινόλες.

Προηγούμενες μελέτες από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες του γάλακτος, του κρέατος και της μπίρας. Ακόμα όμως και έπειτα από αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι εάν αυτή η δεσμευτική δράση ωφελούσε τον οργανισμό.

 

Η έρευνα.

Ετσι, σχεδίασαν την επόμενη μελέτη τους. Στο πλαίσιο αυτής, οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές από ανοσοποιητικά κύτταρα στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, εξέθεσαν μια ομάδα κυττάρων με πολυφαινόλες που είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα και μια άλλη ομάδα μόνο με πολυφαινόλες. Επιπλέον, διατήρησαν μια τρίτη ομάδα κυττάρων ως έχει.

Τι διαπίστωσαν; Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εξετέθησαν στον συνδυασμό πολυφαινολών – αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Μετά μάλιστα τις παρατηρήσεις αυτές, οι συγγραφείς της μελέτης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, η έρευνα θα περάσει στους ανθρώπους.

 

Ο καφές. Επειδή οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και το γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μία ακόμα μελέτη εξέτασε εάν οι πολυφαινόλες συνδέονται με τα μόρια πρωτεΐνης όταν προσθέτει κανείς γάλα στον καφέ.

Σύμφωνα λοιπόν με την καθηγήτρια Χημείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Marianne Nissen Lund, η δεσμευτική αυτή δράση (σύμπλοκα) εντοπίστηκε και στον συγκεκριμένο δημοφιλή συνδυασμό. «Μπορώ να φανταστώ ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα πιάτο με κρέας και λαχανικά ή ένα smoothie αν φροντίσετε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη όπως γάλα ή γιαούρτι» σημείωσε η δρ Lund.

Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σύμπλοκα δεν εντοπίστηκαν εξίσου σε ροφήματα που περιείχαν κακάο και γάλα, ενώ παράλληλα δεν έχουν διαπιστωθεί ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες ώστε ο οργανισμός να ωφελείται όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φορά που εμείς απολαμβάνουμε μία κούπα καφέ με γάλα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί κατά το παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας. Ολα ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκε η αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην απορρόφηση του ασβεστίου και συνεπακόλουθα στα οστά. Κάπως έτσι θεωρήθηκε πως τα οφέλη του γάλακτος… χάνονται σε μία κούπα καφέ.

Παρόλα αυτά, νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η συσχέτιση αυτή δεν τεκμηριώνεται από τη μέτρια κατανάλωση καφέ. Οι ειδικοί, δε, επιμένουν πως «κλειδί» για την διατήρηση της υγείας των οστών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από διαφορετικές πηγές, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και τα σκληρά τυριά.

Είναι όμως γεγονός πως αν και από τον καφέ και το γάλα προκύπτει ένας νόστιμος συνδυασμός, για ορισμένους η απόλαυση αυτή καταλήγει με φούσκωμα στο στομάχι ή, ακόμα χειρότερα, με στομαχόπονο ή στομαχικές διαταραχές. Επίσης για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ο «μαύρος» καφές κρίνεται καλύτερη επιλογή, κυρίως επειδή… ξυπνά τον μεταβολισμό.

 

Περισσότερα

Υγεία

Πέντε συνήθειες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά – Πώς θα τις κόψετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέλετε να φορέστε το αγαπημένο σας παντελόνι μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν κουμπώνει στη μέση. Αυτή η κοιλιά χαλάει όλη σας τη γραμμή. Και όχι μόνο τη σιλουέτα σας θα προσθέσουμε εμείς. Επιβαρύνει και την υγεία σας καθώς η κεντρικού τύπου παχυσαρκία – δηλαδή η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά – θεωρείται πιο επικίνδυνη για την υγεία συγκριτικά με την ομοιόμορφη κατανομή του περιττού βάρους στο σώμα ή με την παχυσαρκία όπου το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συσσωρεύεται στην περιφέρεια των γλουτών.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι επτά συνήθειες της καθημερινής ζωής μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αντιαισθητική κοιλιά. Οι διαιτολόγοι μας τις παρουσιάζουν και μας συμβουλεύουν να πράξουμε το ακριβώς αντίθετο αν θέλουμε να μην αποκτήσουμε κοιλίτσα.

Πίνετε συχνά ανθρακούχα αναψυκτικά

Δεν αντέχετε χωρίς να πιείτε μια μέρα το αγαπημένο σας αναψυκτικό; Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ενός με δύο κουτάκια αναψυκτικού ημερησίως πενταπλασιάζει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η περιμετρος της μέσης συγκριτικά με την ελάχιστη εβδομαδιαία κατανάλωση αναψυκτικών. Εκτιμάται ότι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης στα αναψυκτικά οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και συνακόλουθη αύξηση του βάρους.

Ένοχα είναι και τα αναψυκτικά διαίτης με την κατανάλωσή τους να σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος και σάκχαρο στο αίμα, αμφότερα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε φυσικούς φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αν ο σκοπός σας είναι να ξεδιψάσετε, προτιμήστε το καλύτερο όλων, το νερό.

Τρώτε σε μεγάλο πιάτο 

Το μέγεθος που έχουν τα πιάτα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μεγάλα πιάτα το φαγητό φαίνεται λιγότερο. Έρευνα μάλιστα έδειξε πώς όσοι χρησιμοποιούσαν μεγάλο πιάτο έτρωγαν κατά 77% περισσότερα μακαρόνια από εκείνους που χρησιμοποιούσαν ένα πιάτο μεσαίου μεγέθους.

Στα πλεονεκτήματα της επιλογής μικρότερου σερβίτσιου να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τις έρευνες τρώγοντας από ένα μικρό πιάτο παρατηρείται μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.

Γευματίζετε αργά το βράδυ

Αν και οι έρευνες στον τομέα της χρονοδιατροφής συνεχίζονται και συχνά τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα, εντούτοις φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος στη διαπίστωση ότι η   κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, ιδιαίτερα μετά τις 8 μ.μ., φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά διάφορες μεταβολικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από εργαζόμενους σε βραδινές και νυχτερινές βάρδιες. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνονται το βράδυ είναι συνήθως υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με αυτά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τρώγοντας περισσότερο προς το κλείσιμο της ημέρας και κυρίως τη νύχτα παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Προσπαθείστε να αντιστρέψετε την κατανομή της ποσότητας των γευμάτων με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχουν καταναλωθεί πριν τις 7 μ.μ. Επίσης φροντίστε να έχουν περάσει τρεις ώρες απο το τελευταία σας γεύμα πριν την κατάκλιση.

Τρώτε όταν είστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή αναστατωμένοι

Ο θυμός, η ταραχή, η απογοήτευση αλλά και η πλήξη και η στεναχώρια σας ωθούν στο ψυγείο; Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε η πείνα σας είναι «συναισθηματική». Με άλλα λόγια τρώτε ως αντίδραση στη συναισθηματική κατάσταση την οποία βρίσκεστε. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι σε σχετικά ερωτηματολόγια οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους συγκεντρώνουν χαμηλό σκορ όσον αφορά την συναισθηματική πείνα, ενώ οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι συνήθως σκοράρουν υψηλά που σημαίνει ότι καταφεύγουν συχνά στο «παρηγορητικό φαγητό».

Εάν θέλετε να χάσετε την κοιλίτσα και το βάρος σας να ισορροπήσει, είναι καιρός να αναζητήσετε τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο καταφεύγετε στο φαγητό και να αναζητήσετε άλλες διεξόδους για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνετε. Διαβάστε εδώ ένα ωραίο κόλπο για να μην στραφείτε στο βάζο με τα γλυκά όταν είστε στεναχωρημένοι και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να διορθώσετε τη σχέση σας με το φαγητό.

Κοιμάστε λίγο

Μια ώρα λιγότερη ύπνου το βράδυ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη της Κλινικής Mayo.

Πλέον πληθαίνουν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το διαρκές έλλειμμα ύπνου του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι απειλεί το βάρος όχι μόνο όσων δουλεύουν σε βάρδιες, αλλά των περισσότερων από εμάς. Οι λόγοι για αυτό σχετίζονται με την ορμονική απορρύθμιση που προκαλούν τα ξενύχτια στον οργανισμό. Πέρα από την ορμονική απορρύθμιση, τα ξενύχτια επηρεάζουν και την ομαλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Επιπρόσθετα ο ανεπαρκής ύπνος  αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης) γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Εάν ονειρεύεστε μια επίπεδη κοιλιά ο δρόμος για να πετύχετε περνάει από το κρεβάτι σας.

ygeiamou.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα