Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ειδικό Δικαστήριο: Εντάσεις προκάλεσε η κατάθεση Ράικου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωρεία ερωτήσεων και από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δέχθηκε κατά την κατάθεσή της χθες ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου. Η εισαγγελέας απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, την πίεσε να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο της Novartis για πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: Εξηγήστε μας. Με ποια νοητική διαδικασία η φράση που σας είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, «έχεις και παραέχεις» (εννοώντας στοιχεία για πολιτικούς στη Novartis), ερμηνεύθηκε από εσάς ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;

Ελένη Ράικου: Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτησή μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.

Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου του Δημ. Παπαγγελόπουλου, Μαν. Ροσουδάκη, «γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή», η μάρτυρας απάντησε. «Τι να στείλω, άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς», για να προσθέσει ότι «το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει ο φάκελος για πολιτικούς στη Βουλή. Είχε δική του ατζέντα».

Σε άλλη ερώτηση συνηγόρου (Ιπποκράτης Μυλωνάς) του δικαζόμενου υπουργού, «αν εκτός της Novartis δέχθηκε πιέσεις και για άλλες υποθέσεις», η μάρτυρας κατέθεσε. «Ρωτούσε για υποθέσεις. Ελεγε “τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο, θα τον αφήσετε;”. Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ό,τι ήθελε. Αλλιώς έστηνε σε βάρος μου δημοσιεύματα».

Κατά τη διαδικασία υπήρξαν και στιγμές έντασης, κυρίως κατά την εξέταση της εισαγγελέως από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Με προσφωνούσατε «Δημήτρη» ή «υπουργό». Ξέρετε πώς με αποκαλεί η κυρία Τουλουπάκη, που τη διασύρατε ως όργανό μου; Mε αποκαλεί «κύριε εισαγγελέα».

Ελένη Ράικου: Σας έλεγα και Ρασπούτιν σε όλους. Το Ρασπούτιν εσείς το είχατε πρωτοπεί.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Οταν επιστρέφατε από υπηρεσιακά ταξίδια, μου φέρνατε δώρα;

Ελένη Ράικου: Ποτέ. Δεν πήγα άλλωστε κανένα υπηρεσιακό ταξίδι.

Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη βλέπετε; Tη φόρεσα γιατί εσείς μου την έχετε φέρει.

Ελένη Ράικου: Εγώ; E, ντροπή.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement