Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Χαριστική βολή για τον εργοληπτικό κλάδο-Tι καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών 

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε χαριστική βολή για τον εργοληπτικό κλάδο κινδυνεύουν να μετατραπούν τα μέτρα «με στόχο τη θωράκιση των εκτελουμένων και δημοπρατημένων έργων» που ανακοινώθηκαν αρχές Μαΐου 2022 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνδυασμό με συνεχείς καθυστερήσεις ή και υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων ρυθμίσεων», σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών.

Ο ΣΑΤΕ, ζητά:

1) Την πληρωμή όλων των απλήρωτων πιστοποιήσεων, που σύμφωνα με καταγγελίες μελών μας, διαρκώς αυξάνονται. (Αφορά σε έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
2) Την ταχεία συγκρότηση του ΔΣ της Εταιρίας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, η λειτουργία της οποίας θα επιλύσει μια και καλή το από πολλές δεκαετίες χρονίζον πρόβλημα της μη ορθής ανάλυσης, κοστολόγησης και αναθεώρησης των τιμών μονάδος των εργασιών των κατασκευαστικών έργων στη χώρα.
3) Την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. 71/2019 όσον αφορά τη λειτουργία των Μητρώων συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, καθώς και έργων παραχώρησης του ν. 4413/2016 (Α ́ 148) (ΜΗ.Τ.Ε.), όπως έχει ήδη ψηφισθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.
Επισημαίνουμε ότι για την λειτουργία της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου η οποία πρόκειται να προβεί στην συνεχώς αναβαλλόμενη κρίση όλων των εταιρειών, απαιτείται η έγκαιρη αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού (hardware), λογισμικού και φυσικά η επαρκής και έγκαιρη στελέχωση της αρμόδιας Δ/νσης, η οποία έχει αποδυναμωθεί πολύ.
4) Την άμεση ενεργοποίηση της ΕΔΤΔΕ και την ταχεία έκδοση Συντελεστών Αναθεώρησης μέχρις ότου λειτουργήσει η Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών.
5) Την απλή και ρεαλιστική διαδικασία πληρωμής απολογιστικών δαπανών σύμφωνα με: α) τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και β) τις προτάσεις που ο ΣΑΤΕ και οι άλλες Εργοληπτικές Οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει και έχουν επανειλημμένως συζητηθεί.
6) Την δυνατότητα καταβολής πριμ σε όσους αναδόχους έχουν επιδώσει δεσμευτική οικονομική προσφορά μετά την 1/1/2021 ανεξαρτήτως χρόνου υπογραφής της σχετικής σύμβασης.
7) Την μη επιστροφή του νομοθετηθέντος πριμ σε περίπτωση που για λόγους πλήρους υπαιτιότητας του Δημοσίου ή λόγους ανωτέρας βίας απαιτηθεί παράταση στην εκτέλεση του έργου.
8) Την προετοιμασία του Υπουργείου για την απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας εκτέλεσης των έργων και της προβλεπόμενης και χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ ψηφιοποίηση της κατασκευής.
9) Την καθιέρωση διαφανών διαδικασιών δημοσιότητας (υποχρεωτική ανάρτηση στο ΕΣΗΔΗΣ) για όλα τα έργα που ανατίθενται με τις εξαιρετικές διαδικασίες των άρθρων 32 και 32 Α του ν. 4412/2016 (πρόκειται, στην ουσία, για απευθείας αναθέσεις με υπερβολική και καταχρηστική επίκληση ως αιτιολογία του κατεπείγοντος).

 

Προγράμματα κατάρτισης για τον ιδιωτικό τομέα
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών ως δικαιούχος του Έργου/Πράξης «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον ΣΑΤΕ»
που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους, θα υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης που οδηγούν σε πιστοποίηση και προσκαλεί τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
(ανεξαρτήτως κλάδου ή τομέα απασχόλησης), να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, στις δράσεις κατάρτισης και πιστοποίησης
στα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Υπεύθυνος συντήρησης – διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων (facility manager)
2. Στέλεχος εφαρμογής μεθοδολογιών διατήρησης, συντήρησης, ανάδειξης, αξιοποίησης
υποδομών πολιτιστικής κληρονομιάς (ΠΚ)
Η κατανομή ωφελουμένων ανά περιφέρεια
Αναλυτικά η περιφερειακή κατανομή των προγραμμάτων και του αριθμού ωφελουμένων
αντιστοίχως, αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡ. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 7,28% 91
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 30,40 % 380
ΗΠΕΙΡΟΥ 6,96 % 87
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 7,84 % 98
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 7,84 % 98
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1,76 % 22
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1,76 % 22
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 7,28% 91
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1,76 % 22
ΚΡΗΤΗΣ 5,20 % 65
ΑΤΤΙΚΗ 15,36% 192
ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟ 2,72% 34
ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑ 3,84% 48

 

 

Ασυνήθιστο «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα»
Για ασυνήθιστο για την εποχή «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.
Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος μιλά ακόμα για «θόλο ζέστης».
Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτηση που κοινοποίησε στο Facebook για τον καιρό σημειώνει για: «Ασυνήθιστο για την εποχή Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα Aέρινο τείχος – ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ – πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη -βλ. χάρτη) με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης” σε αρκετές περιοχές της, έχει παγιδέψει πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες (κιτρινοπορτοκαλί αποχρώσεις) – ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την περίοδο επίπεδα- διατηρώντας τες εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη, ενώ παράλληλα κρατά πολύ μακριά τις αξιόλογες – απαραίτητες πλέον βροχές από την περιοχή μας!
Θα διατηρηθεί και πόσο αυτή η κατάσταση;», καταλήγει, διερωτώμενος, ο παρουσιαστής μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement