Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ποιος καθορίζει τα όρια;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή, Α. Πάτση:

Τα όρια μεταξύ της αποδεκτής ή μη αποδεκτής, επαγγελματικής – αλλά και γενικότερης – συμπεριφοράς των πολιτικών προσώπων, είναι πάντοτε δυσδιάκριτα.  Παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει πολλές φορές, με αφορμή πολλές άλλες περιπτώσεις.

Μάλιστα, ίσως θυμάστε ότι παλαιότερα είχε θεσπιστεί το ασυμβίβαστο των βουλευτών με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητας. Εκλεγόταν κάποιος βουλευτής και έπρεπε να αναστείλει την επαγγελματική του δράση, είτε ήταν επιχειρηματίας, είτε νομικός, είτε γιατρός, είτε αγρότης. Και τότε, πολύ εύλογα, πάρα πολλοί επισημαίναμε (και εμείς στη «Γ») ότι αυτό το ασυμβίβαστο δεν έχει κανένα νόημα, δεν προάγει την δημοκρατία. Για ποιο λόγο ένας καλός γιατρός – που είναι και βουλευτής – να μην μπορεί να κάνει ένα χειρουργείο και να σώσει μία ανθρώπινη ζωή; Και για ποιο λόγο ένας πετυχημένος επαγγελματίας θα άφηνε μία λαμπρή καριέρα για να ασχοληθεί με την πολιτική; Ποιους θέλουμε τελικά στην πολιτική; Τις… μετριότητες που μέσω της πολιτικής τους δράσης προσπαθούν να βρουν «επαγγελματική αποκατάσταση» και πολύ θα ήθελαν να μετατρέψουν την πολιτική σε «κλειστό κλάμπ»;

Όχι, η λύση δεν είναι να ακυρώνεται η επαγγελματική υπόσταση των πολιτικών προσώπων. Γιατί στην πολιτική χρειαζόμαστε επιτυχημένους, ανθρώπους που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους.

Τα όρια της ηθικής, της πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτής δράσης των πολιτικών προσώπων λοιπόν, καθορίζεται εν πολλοίς από τα ίδια τα πρόσωπα. Και ενδεχομένως, μπορεί να καθορίζεται – με σαφήνεια – και από τους πολιτικούς φορείς, δηλαδή τα κόμματα. Τα μέλη των κομμάτων πρέπει να γνωρίζουν «τι επιτρέπεται» και «τι απαγορεύεται». Και να το γνωρίζουν και οι πολίτες, που τελικά είναι αυτοί που κρίνουν. Γιατί, σε μία δημοκρατία, μόνο οι πολίτες είναι οι τελικοί και απόλυτοι κριτές…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement