Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

28η Οκτωβρίου – Θεσσαλονίκη: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Δείτε live

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου κορυφώνονται αυτή την ώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η παρέλαση πραγματοποιείται στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων με τα στρατιωτικά τμήματα να εμφανίζονται μετά τις 12 το μεσημέρι. Από τα πρώτα στρατιωτικά οχήματα ήταν τα τεθωρακισμένα  Marder που, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναπτυχθούν στον Έβρο.

Thestival.gr Σακελλαρόπουλου Παρέλαση

Η κυρία Σακελλαροπούλου περπάτησε στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και χαιρέτησε τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς για να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση. Σημειώνεται, ότι υπολογίζεται πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Νέα Παραλία και στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρακολουθουν την εορταστική εκδήλωση.

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρήλασαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Β. Ελλάδος – Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ» 74 και ακολούθησε ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», φωνάζοντας “ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ Μακεδονία” ενώ  στη συνέχεια πήραν σκυτάλη τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης.

parelasi_thess_in__2_
parelasi_thess_in__3_
parelasi_thess_in__4_
parelasi_thess_in__5_
parelasi_thess_in__6_
parelasi_thess_in__1_
parelasi_thess_in__7_
parelasi-thes-makedonomaxoi
parelasi-thes-politika
parelasi-thes-mathites
parelasi-1
parelasi-2
parelasi-3
parelasi-4
parelasi-5

Στις θέσεις των επισήμων βρίσκεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κ.α.

parelasi-12
parelasi-13
parelasi-6
parelasi-9
parelasi-7
parelasi-8
parelasi-11
parelasi-10

Στην παρέλαση και οι έφεδροι όπως κάθε χρόνο.

parelasi-14
parelasi-15
parelasi-16

Τα βλέμματα στα Rafale και τα Marder

Τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξουν τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 .

Δεν είναι, όμως, μόνο τα Rafale, που θα πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, αλλά και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire MJ755, ενώ την παρέλαση θα πλαισιώσει επίδειξη ακριβείας από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους «Ζευς».

Βίντεο από τις δοκιμαστικές πτήσεις για την παρέλαση

Εντυπωσιακοί ελιγμοί από F-16 που έσκισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Πάνω από το χώρο της παρέλασης θα πετάξουν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την παρέλαση θα ανοίξουν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιλαμβάνει το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετέχουν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement