Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Εθνικό πένθος στη Νότια Κορέα: «Ούρλιαζαν και έπεφταν σαν ντόμινο» λένε μάρτυρες – Νέα βίντεο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα, μετά την τραγική εξέλιξη που είχε ο εορτασμός του Χάλοουιν στη Σεούλ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 152 τραυματίστηκαν από ποδοπάτημα σε ένα λαβύρινθο από στενά σοκάκια στη συνοικία Ιτεγουόν, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Guardian» η πλειοψηφία των νεκρών είναι  τινέιτζερς, 97 κορίτσια και 54 αγόρια. Κατά τις ίδιες πηγές, στην περιοχή επιχείρησαν 400 σωστικά συνεργεία, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο Reuters: «Αντίκρισα δίπλα σε ένα κτήριο δεκάδες σορούς. Ήταν σαν να έβλεπα ένα ”αυτοσχέδιο” νεκροτομείο. Τροχοφόρα φορεία μετέφεραν τις σορούς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους». 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλήθος άρχισε να κινείται προς ένα μπαρ όταν ακούστηκε ότι κατέφθασε ένας σελέμπριτι. Τότε ήταν που επικράτησε συνωστισμός και ποδοπατήθηκαν.

Για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί» μίλησε ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γελ. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον». Συλλυπητήρια δια των ηγετών, εκφράζει η διεθνής κοινότητα.

O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter: «Δραματικά νέα έρχονται από τη Σεούλ. Οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε όσους επιχειρούν για το συμβάν και σε όλους τους πολίτες της Νότιας Κορέας αυτές τις δραματικές ώρες».

Περίπου 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης, είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη συνοικία για τον εορτασμό του Χάλοουιν, την πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στην πρωτεύουσα Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Η πολύνεκρη τραγωδία, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών στη Νότια Κορέα, εκτυλίχθηκε γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα – 16:00 ώρα Ελλάδος) χθες Σάββατο, κοντά στο ξενοδοχείο Hamilton που βρίσκεται σε πολυσύχναστη λεωφόρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ζαλισμένοι περαστικοί κάθονταν στο πεζοδρόμιο και επικοινωνούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι αγκαλιάζονταν για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ από ορισμένα μπαρ εξακολουθούσε να ακούγεται μουσική, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο περιστατικό που έχει καταγραφεί μετά την τραγωδία με το οχηματαγωγό Sewol που βυθίστηκε στις 16 Απριλίου το 2014 ενώ κατευθυνόταν στο νησί Τζέζου που βρίσκεται δυτικά της Σεούλ,που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Δείτε βίντεο

Σκηνές φρίκης – Δραματικές οι περιγραφές 

«Ένας φίλος μου είπε: κάτι τρομερό συμβαίνει έξω!», αφηγείται ο 30χρονος Τζον Γκα-ουλ, ο οποίος έπινε ένα ποτό σε μπαρ την ώρα που εκτυλισσόταν η τραγωδία. «Του απάντησα: τι είναι αυτά που λες; Βγήκα έξω και είδα απόπειρες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σε ανθρώπους που είχαν σωριαστεί στον δρόμο».

Σε άλλη μαρτυρία αναφέρεται: «Οι άνθρωποι έσπρωχναν με μανία ο ένας τον άλλον έξω από το μπαρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Αρχισαν να ουρλιάζουν και πέφτουν κάτω σαν ντόμινο».

Συλλυπητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο

«Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Νότιας Κορέας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση σε όλους όσοι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό σας».

«Τα τραγικά γεγονότα στη Σεούλ μας θλίβουν βαθύτατα, οι σκέψεις μας είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειες τους», έγραψε στο Twitter ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Βαθιά λυπημένος για τα τρομερά γεγονότα» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ανατριχιαστικά νέα. Οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε όσους επιχειρούν για το συμβάν και σε όλους τους πολίτες της Νότιας Κορέας αυτές τις δραματικές ώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια στον λαό της Νότιας Κορέας».

seoul_stampede_in__2_
seoul_stampede_in__3_
seoul_stampede_in__4_
seoul_stampede_in__1_

Ροή ειδήσεων

Advertisement