Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Σύλλογος Κρεοπολών Αχαΐας: «Μείωση παραγωγής σημάνει νέες αυξήσεις» Που οφείλονται οι ανατιμήσεις πόσο ψηλότερα θα φτάσουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερα βαρύ παραμένει το κόστος της αγοράς κρέατος για τα νοικοκυριά στην Πάτρα καθώς πρόσφατα σημειώθηκαν ανατιμήσεις έως και 25% με μεγαλύτερη αύξηση στα 3 ευρώ/κιλό στο Μοσχάρι, στα 2,2 ευρώ/κιλό στο Χοιρινό ενώ 1,5 ευρώ/κιλό πάνω έφτασε να πωλείται εδώ και λίγες μέρες το Κοτόπουλο.

Η «ΓτΚ» απευθύνθηκε στον Παναγιώτη Ζυγούρα, πρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών ο οποίος περιγράφει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος με αυξήσεις 40% στην Τιμή Παραγωγού (προμήθειας) του προϊόντος αλλά μεγάλη αύξηση στο κόστος μεταφοράς και συντήρησης, λόγω του ενεργειακού.
«Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ζωοτροφές και εφόδια εκτοξεύθηκαν μέσα σ ένα χρόνο, αυξάνοντας την Τιμή Παραγωγού στα ύψη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Τιμή Παραγωγού, στο Χοιρινό, από 2,5 ευρώ/κιλό, για το 2022 έχει ήδη πάει στα 4 ευρώ, αύξηση κοντά στο 40%.
Και συνεχίζουμε, στο Μοσχάρι, από 5 ευρώ/κιλό Τιμή Παραγωγού, πήγαμε στα 6,5 ευρώ/κιλό μέσα σ ένα χρόνο, αύξηση στο 30%.
Τέλος, στα Κοτόπουλο, από 1,45 ευρώ/κιλό, η Τιμή Παραγωγού είναι πλέον στα 2,60 ευρώ/κιλό, αύξηση 30%» αναφέρει
Η κατάσταση παραμένει δυσοίωνη καθώς το 10% των κτηνοτρόφων εγκαταλείπει καθώς κρίνει ασύμφορη τη συντήρηση των μονάδων λόγω του κόστους μεταφοράς, του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας.
«Αυτή την περίοδο υπάρχει συζήτηση για τις Τιμές Παραγωγού για το επόμενο έτος, 2023. Αν η κυβέρνηση δεν κάνει βήματα μπροστά στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας, οδηγούμαστε σε νέες αυξήσεις αλλά και πιθανές ελλείψεις» αναφέρει.
ΤΟ ΚΡΕΩΠΩΛΕΊΟ
«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις μας, πέραν των Τιμών Παραγωγού, το ενεργειακό έχει μετατραπεί σε τεράστιο βραχνά. Για τις επιχειρήσεις μας, με ενεργοβόρα επαγγελματικά ψυγεία σε 24ωρη λειτουργία, το κόστος για την ενέργεια έχει τετραπλασιαστεί.
Από 300-400 ευρώ, μεσοσταθμικά, το μήνα που κατέβαλε ένα κρεοπωλείο, φτάσαμε πλέον να καταβάλλουμε κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ για ρεύμα το μήνα, υπολογιζόμενης και της κρατική επιδότησης. Περεταίρω το πετρέλαιο κίνησης ανέβηκε κοντά στο 60%, από 1,35 ευρώ/λίτρο, στα 2,15 ευρώ/λίτρο. Εκτός από την μεταφορά, λόγω του ενεργειακού, ασύμφορο είναι πλέον και το ποσό που ζητούν τα σφαγεία ενώ αυξήθηκε το κόστος για όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, όπως τα υλικά συσκευασίας» καταλήγει ο κ. Ζυγούρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement