Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εν αναμονή αδειοδότησης-Στην τελική ευθεία το σχέδιο για την πλατφόρμα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Λιμάνι της Πάτρας

Published

on

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο ΟΛΠΑ-ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση μονάδας μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (small scale LNG) βορείως της εκβολής του ποταμού Γλαύκου. Η χωροθέτηση της μονάδας η οποία θα χρησιμοποιείται κατά βάση για την τροφοδοσία πλοίων που χρησιμοποιούν LNG αλλά και για άλλες χρήσεις (στα πλαίσια της εγκατάστασης κομβικών δικτύων LNG σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο) έχει ενταχθεί στην ΣΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το νέο Master Plan της λιμενικής ζώνης.

ΟΛΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αναμένοντας την έγκριση της ΣΜΠΕ, στόχευσαν στην ανάπτυξη στο λιμάνι της Πάτρας προβλήτα με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εφοδιασμού μικρότερων δεξαμενόπλοιων. Με τον τρόπο αυτό το LNG θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο κίνησης των πλοίων, αλλά και για τη μεταφορά του σε άλλες περιοχές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Το small scale LNG αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο λιμάνι της Πάτρας καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, έχοντας παράλληλα «θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο» με τη χρήση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Υπενθυμίζεται ότι το ανταγωνιστικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει ήδη ανακοινώνει τη μετατροπή του σε «πράσινο» λιμένα εκπομπής μηδενικών ρύπων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης «ALFION» .

Το σχέδιο περιλαμβάνει Ρευματοδότηση Πλοίων από Ξηράς (Cold Ironing), Σύστημα Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων και Φορτηγών, Σύστημα Εναλλαγής Μπαταριών σε πλοία και Οχήματα και Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας (Πράσινο Υδρογόνο).

ΠΑΤΡΑ

Το σχέδιο του ΟΛΠΑ για το LNG προβλέπει την εξυπηρέτηση πλοίων μήκους έως 120 μέτρων για την τροφοδοσία των χερσαίων δεξαμενών με κεντρική πλατφόρμα φόρτωσης – εκφόρτωσης μέσα στην θάλασσα. Στο πλαίσιο των μελετών του έργου, εκτός από τις εκβολές του Γλαύκου, εξετάστηκαν δύο ακόμα εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης της εγκατάστασης, στην περιοχή των πρώην εγκαταστάσεων της εταιρείας «Πειραϊκή Πατραϊκή» και στην πλευρά του αποσπασμένου κυματοθραύστη του Νότιου Λιμένα Πατρών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement