Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

SOFEX: Η κορυφαία επίδειξη Ειδικών Δυνάμεων στην Ιορδανία παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

SOFEX – Special Operations Forces Exhibition and Conference – αποτελεί την κορυφαία Επίδειξη, Έκθεση και Συνέδριο των Ειδικών Δυνάμεων παγκοσμίως, που διεξάγεται στην Ιορδανία, στην οποία το «παρών» θα δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Για πρώτη φορά φέτος μετά από 4 χρόνια, η καρδιά της SOFEX ξαναχτυπά στην Ιορδανία, αυτή τη φορά στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χουσεΐν» στο Άκαμπα. Τελευταία φορά ήταν το 2018 στο αεροδρόμιο «Βασιλιάς Αμπντουλάχ Ι» στο Αμμάν. Το 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κορυφαίες ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε εντυπωσιακές επιδείξεις και διαγωνισμούς με απαιτητικά σενάρια που προσομοιάζουν κάθε πιθανή πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων επί του πεδίου.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν την εξουδετέρωση απειλών κυρίως σε αστικό περιβάλλον που προέρχονται είτε από στρατιωτικές επεμβάσεις είτε από τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η πολυπλοκότητα των σεναρίων συνδυάζεται με τα μέσα που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες. Ρουχισμός, οπλισμός, εξαρτήσεις αλλά τεχνολογίες αιχμής δοκιμάζονται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Η SOFEX περιλαμβάνει και μεγάλη έκθεση, στην οποία δίνουν το «παρών» οι μεγαλύτερες βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων του κόσμου αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ιορδανία, οι οποίοι εμβαθύνονται μέσω της αμυντικής διπλωματίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνει σήμερα στο Άκαμπα προκειμένου να παραστεί στο Συνέδριο των Ειδικών Δυνάμεων SOFEX 22.

Πέρυσι τέτοια εποχή, το διάστημα 8-11 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν αποδεχόμενος πρόσκληση του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Παρουσία των 2 Αρχηγών, υπεγράφη από τον ΑΚΑΜ της Ελλάδας στο Αμμάν και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δογμάτων και Εκπαίδευσης του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022» (ΠΣΣ 2022), το οποίο αναφέρεται στην Επιχειρησιακή και Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και στον σχεδιασμό υλοποίησης πολυεπίπεδων διμερών και πολυμερών δράσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τους δεσμούς και τις Στρατιωτικές Σχέσεις των δύο Χωρών, για τις οποίες σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι στα 50 και πλέον έτη της ιστορίας τους από το 1967 έως σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας.

Στην επίσκεψή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί το King Abdullah ll Special Operations Training Center (KASOTC), το παγκοσμίου φήμης Κέντρο παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Forces – SOF) της Ιορδανίας, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Brigadier General Ra’ed Dora, ο οποίος αφού τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του CASOTC, τον ξενάγησε στους χώρους και τις υποδομές του.

Η μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, που έγινε εκτός προγράμματος και κατά παρέκκλιση του βασιλικού πρωτοκόλλου ήταν όταν η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλέας του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein παραχώρησε εκτάκτως εξαιρετικά τιμητική Ακρόαση στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποδεικνύοντας όχι μόνο το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της εκτίμησης που χαίρει ο Έλληνας Αρχηγός στην χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με αυτές της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες των 2 Χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Η Ελλάδα έχει εκτεταμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ιορδανία. Οι δεσμοί των δύο χωρών δεν είναι νέοι, αλλά έχουν παρελθόν και βάθος. Πολλοί Ιορδανοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους είναι απόφοιτοι των Ελληνικών Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών.

Επιπρόσθετα, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη δυναμική στο τριμερές σχήμα Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία, που είναι πολύ σημαντικό σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Το ΓΕΕΘΑ, ακολουθώντας τις επιταγές του υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης προωθεί τα συνεργατικά σχήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στα οποία η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

ΕΝΙΚΟΣ

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement