Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

X. Γώγος στη «Γ»: Νέες μεταλλάξεις BQ1 και Q11 SARS-CoV-2, γρίπης και επέλαση του ιού RSV

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού επικρατούν στις ΗΠΑ ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και στην χώρα μας. Εφ’ όπλου λόγχη λοιπόν ακόμα- γιατί ο ιός όχι μόνον δεν εξαφανίστηκε τουναντίον παραμένει μεταλλασσόμενος και επιφυλάσσει εκπλήξεις και επιφυλακή.

Τρεις παραλλαγές συζητούνται εντόνως στην επιστημονική κοινότητα και αφορούν το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 55 χώρες και 43 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ επελαύνει το στέλεχος του αναπνευστικού ιού RSV που εστιάζει στα παιδιά. Παραλλαγές που θεωρούνται πλέον ανθεκτικές αφού διαφεύγουν από την προστασία και των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Στη βάση των νέων δεδομένων «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παθολογίας -λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, θέτοντας τα σχετικά ερωτήματα: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταλλάξεις σε επίπεδο των Ελληνικών γεωγραφικών συνόρων; Είναι αντιμετωπίσιμες και πως; Εκ φεύγουν των εμβολίων; Ποια η αντιμετώπιση με την παράλληλη εμφάνιση της γρίπης; Γιατί γίνεται επικινδυνότερος ιός RSV που απειλεί τα παιδιά;
ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ
«Ο κίνδυνος από τον SARS-CoV-2 παραμένει. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε. Βρίσκεται δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως και φυσικά δεν εξαιρείται η Ελλάδα. Η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει προβληματική και επιβάλλει προσεχή και εγρήγορση. Πριν λίγο επέστρεψα από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν οι προαναφερθείσες παραλλαγές που αναφέρατε και παραλλαγές που εισέβαλλαν και στην Ελλάδα οι ΒQ1 και Q11 οι οποίες παρουσιάζουν ανοσιακή διαφυγή από τα εμβόλια, ενώ ελέγχεται η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλούν. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα συμπεριφερθούν όσον αφορά την πορεία της νόσου και την σοβαρότητά της».
«ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΝΟΣΗΣΗ»
Όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις ΒQ1 και Q11 ο Καθηγητής Γώγος επισημαίνει, ότι είναι πρωτοεμφανισθείσες και μελετάται η σοβαρότητα της συμπτωματολογικής τους εικόνας ενώ κάποιες πρώιμες εργασίες δείχνουν ότι έχουν μικρότερη λοιμογόνο δράση από το αρχικό στέλεχος χωρίς αυτό να είναι απολύτως βεβαιωμένο. Από εκεί και πέρα οι μικρομεταλλάξεις που υπάρχουν και θα υπάρξουν, φαίνεται ότι « η δράση των εμβολίων συνεχίζει να προστατεύει από τη βαριά νόσο, την νοσηλεία στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση, τον θάνατο.. Τα καινούργια, επικαιροποιημένα προστατεύουν επιπλέον γιατί είναι τροποποιημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν τα υπάρχοντα στελέχη της Όμικρον και τις μικρομεταλλάξεις της».
«ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ 5η ΔΟΣΗ»

«Πρέπει να ακούσουμε όλοι τον ήχο από το καμπανάκι κινδύνου της παρουσίας του ιού δίπλα μας και των νέων υπό διερεύνηση μεταλλάξεών του. Με την έλευση του χειμώνα και την επιστροφή στους κλειστούς χώρους άρα στον συγχρωτισμό η κατάσταση θα δυσκολέψει Χρειάζεται συνεχής επιτήρηση γονιδιωματική να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Από την πλευρά των πολιτών μεγάλη προσοχή, και χρήση μάσκας και αποστάσεων. Τα εμβόλια όπως είπα συνεχίζουν να προφυλάσσουν από βαριά νόσηση αλλά για τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικίες άνω των 60 και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα και φροντιστές ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα) πλέον υπάρχει άμεση πρόσβαση στα αντιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Για τους άνω των 60 που είχαν προβλήματα, υπήρχε σύσταση για τέταρτη δόση. Αν έχουν περάσει τρεις μήνες από την τέταρτη δόση γι’ αυτή την συγκεκριμένη κατηγορία συνιστάται και η πέμπτη δόση» Καταλήγοντας για τον εμβολιασμό, ο ίδιος υπογραμμίζει, πως «για τον γενικό πληθυσμό όσον αφορά την 5η δόση αυτή θα πρέπει να γίνεται με σύσταση του θεράποντα ιατρού γιατί αυτός γνωρίζει το ακριβές ιστορικό του ασθενούς του (νοσήματα, φάρμακα, υποκείμενα που έχει κ.ά.».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement