Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Δαμασκηνός στη Ναύπακτο λίγες μέρες πριν την ενθρόνιση στο Μεσολόγγι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 βρέθηκε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμάσκηνος, ύστερα από πρόσκληση του  Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 βρέθηκε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμάσκηνος, ύστερα από πρόσκληση του  Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Mάλιστα για πρώτη φορά λειτούργησε ως Μητροπολίτης στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, πριν την Ενθρόνισή του, που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ετά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε και προέστη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Στην αρχή εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή της προσκλήσεως να συλλειτουργήσουν στη Ναύπακτο και αναφέρθηκε στη γνωριμία από τότε που ήταν διάκονος στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και είπε ότι έκτοτε παρακολουθούσε την εκκλησιαστική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου.

damaskinos ierotheos 5

Στη συνέχεια τόνισε ότι μεταξύ των άλλων έχουν κοινούς προκατόχους. Συγκεκριμένα μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Πορφύριο, ο οποίος μέχρι το 1830 που συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος διαποίμανε όλη αυτή την περιοχή μέχρι την Άρτα με τον τίτλο Ναυπάκτου και Άρτης. Από το 1830 μέχρι το 1833 είχε τον τίτλο Ναυπάκτου και Μεσολογγίου και από το 1833 και μετά τον τίτλο Ακαρνανίας και Αιτωλίας.

Επίσης κοινό σημείο είναι και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο κορυφαίος αυτός δογματικός θεολόγος της Εκκλησίας του οποίου το όνομα φέρει, αλλά και τιμάται στον άγιο αυτό το παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο περίφημο έργο του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου στην Κλίμακα, με τίτλο «Προς Ποιμένα» και του ευχήθηκε να γίνει καλός ποιμήν λογικών προβάτων, καλός κυβερνήτης του πλοίου της τοπικής Εκκλησίας, καλός ιατρός ψυχών και καλός διδάσκαλος.

damaskinos ierotheos 7

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι η παρουσία του και η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου ήταν οφειλή ευγνωμοσύνης γιατί με πατρική αγάπη και εμπιστοσύνη στηρίζει τον ίδιο τόσα χρόνια, αλλά και υποστήριξε την υποψηφιότητά του.

Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία μαζί του όταν ως δευτεροετής φοιτητής στην Θεολογική Σχολή παρακολούθησε πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως αρχιμανδρίτη να μιλά στους φοιτητές της Σχολής.

Αναφέρθηκε στο ότι έχει το εξαιρετικό προνόμιο να είναι υποτακτικός αγίου Γέροντος, του αγίου Καλλινίκου και να γνωρίσει αγίους και έκανε αναφορά στην θεολογική γνώση και εμπειρία του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου λέγοντας ότι ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνιζε πάντα ότι «αν η ελλαδική Εκκλησία καυχάται πως έχει έναν θεολόγο ιεράρχη αυτός είναι ο Ναυπάκτου Ιερόθεος».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τους δέκα μήνες της Τοποτηρητείας λέγοντας ότι αυτή η περίοδος θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τόνισε ότι θα αγαπήσει τον ιερό κλήρο και τον λαό. Εξομολογήθηκε ότι την ημέρα πού γονάτισε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης για να χειροτονηθεί παρακάλεσε τον Θεό να τελεσιουργήσει μέσα του το μυστήριο της αγάπης για το ποίμνιό του και έκτοτε λαχταρά να πατήσει τα χώματα της Ιεράς Μητροπόλεώς του και να θυσιαστεί για τον λαό του Θεού.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι έργο της Εκκλησίας είναι να γεφυρώνει τα χάσματα και να διατρανώνει την ενότητα. Αυτό θα κάνει και ο ίδιος κατά την αρχιερατική του διακονία, ενώ θα παραμείνει πλησίον του Μητροπολίτου Ναυπάκτου με αγάπη και σεβασμό.

damaskinos ierotheos 10

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Θέρμου αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης και Αγρινίου και Στράτου αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, ο αρχιμ. Αντώνιος Βαζούρας, οι εφημέριοι του Ναού πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και πρωτοπρ. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι διάκονοι Στέφανος Καππές, Αμβρόσιος Καλλιάφας και Αντώνιος Αντωνιάδης.

damaskinos ierotheos 15

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Πολιτευτές, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

damaskinos ierotheos 16

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και ο Σύνδεσμος Αγάπης ετοίμασαν δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

damaskinos ierotheos 1

damaskinos ierotheos 2

damaskinos ierotheos 3

damaskinos ierotheos 4

damaskinos ierotheos 5

damaskinos ierotheos 6

damaskinos ierotheos 7

damaskinos ierotheos 8

damaskinos ierotheos 9

damaskinos ierotheos 10

damaskinos ierotheos 11

damaskinos ierotheos 12

damaskinos ierotheos 13

damaskinos ierotheos 14

Εκκλησιαστικά

H Πάτρα γιορτάζει αύριο την Υπαπαντή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Υπαπαντή του Κυρίου Ιησού Χριστού τιμά κάθε χρόνο η εκκλησία μας στις 2 Φεβρουαρίου.

Είναι μία Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αφορά στην “προσφορά” του Ιησού στο Ναό από την μητέρα Του Μαρία και τον θετό Του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του.

Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού Χριστού ως πιστοί Εβραίοι.

Η Υπαπαντή του Κυρίου όπως διαβάσαμε, είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»).

Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Κυρίου Κάτω Καστριτσίου Πατρών και σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη 1/2/2023, παραμονή της μεγάλης εορτής θα γίνει στις 10 το πρωί η έξοδος της εικόνας και θα ξεκινήσει το προσκύνημα από τους πιστούς.

 

Θα ακολουθήσει στις 5.30 το απόγευμα μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου που θα κηρύξει και το Θείο Λόγο.

 

 

Ανήμερα την Πέμπτη 2/2 στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και η Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

 

Στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός και η Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα.

Να προσθέσουμε πως πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Καμαρών που ανήκει στην ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες της παιδείας και το σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, εορτάζουμε τους τρεις Ιεράρχες. Αρκετοί είναι οι Άγιοι Ιεράρχες τής Εκκλησίας μας που τιμούμε καθ’ όλη την διάρκεια τού έτους, όμως τρεις εορτάζουν μαζί. Πρόκειται για τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και οι τρεις ήσαν σπουδαίοι Πατέρες τής Εκκλησίας που εμόχθησαν για την αποκρυστάλλωση τού Δόγματος, για την ενότητα τής Πίστεως και για την αναγκαιότητα τής Φιλοσοφίας και των γραμμάτων. Από το 1100 επεκράτησε η κοινή εορτή και για τούς τρεις, λόγω προστριβών μεταξύ των χριστιανών για την σπουδαιότητα τού καθενός, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή ημέρα για τον καθένα. Την κοινή Ακολουθία συνέγραψε ο Ιωάννης Μαυρόπους, Επίσκοπος Ευχαΐτων.

Ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, υπήρξε ένας εκ των μεγαλυτέρων θεολόγων. Είναι ο συγγραφέας τής Θείας Λειτουργίας, που φέρει το όνομά του, στην οποία μετέχουμε την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, και άλλες φορές, και πλήθος άλλων έργων. Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα φιλοσοφία και αρκετές άλλες επιστήμες. Έμεινε στην συνείδηση των πιστών το φιλανθρωπικό του έργο, ώστε ακόμη και σήμερα, ψάλλονται τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που αναφέρονται σε αυτό. Ίδρυσε μάλιστα την Βασιλειάδα, μία ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο, και δομές βοήθειας των αναξιοπαθούντων. Δυστυχώς, η καταναλωτική λαίλαπα, έφερε στην θέση τού Αγίου Βασιλείου, τον φαιδρό, παχυλό γέροντα Santa Claus, ο οποίος μοιράζει τα δώρα τις ημέρες των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς.

Ο Άγιος Ιωάννης, ο επονομαζόμενος Χρυσόστομος, υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Έλαβε το προσωνύμιο Χρυσόστομος, καθώς ήτο χαρισματικός ρήτωρ, ενώ ο λόγος του ήταν πολύτιμος σαν το χρυσάφι και μελιστάλακτος. Η φιλανθρωπική του δράση, έμεινε μνημειώδης, ενώ τα ημερήσια συσσίτια που οργάνωνε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους! Κάτοχος μεγάλης μορφώσεως, προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία, χρησιμοποίησε τις διαλεκτικές μεθόδους τής ελληνικής φιλοσοφίας. Υπήρξε ασκητικός και στηλίτευε πράξεις άνομες ακόμη και των αυτοκρατόρων. Συνεπεία τούτου, εξορίστηκε τρεις φορές και τέλος εκοιμήθη από τις κακουχίες, αλλά έλαβε μία υψηλή θέση στο χριστιανικό Αγιολόγιο.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, από την πόλη Ναζιανζό, υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα. Υπήρξε φίλος και συμφοιτητής τού Μεγάλου Βασιλείου καθώς και τού αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης. Είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση και θεωρούσε την παιδεία υψίστης σημασίας αγαθό. Επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνοφώνων και λατινοφώνων θεολόγων της εποχής του. Ακόμη, έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

Όπως διαπιστώνουμε, τα μεταξύ των τριών αυτών προσωπικοτήτων, κοινά στοιχεία, είναι η τεράστια αγάπη για τα γράμματα και την παιδεία, η υψηλή θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση, η συμβολή τους στην Δογματική Αλήθεια και την Ορθή Πίστη, η άσκηση τής φιλανθρωπίας σε μέγιστο βαθμό και ο ασκητικός βίος που διήγαν. Άρα, τί πιο ταιριαστό από μια κοινή εορτή για τούς τρεις Παμμεγίστους Φωστήρας τής Τρισηλίου Θεότητος;;

Στα 1826, ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής τής Ιονίου Ακαδημίας και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, καθιέρωσαν την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Στα 1842, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την ημέρα τής Εορτής, ως ημέρα τής Παιδείας και των Γραμμάτων για όλη την ελεύθερη Ελλάδα. Ημέρα, έκτοτε, που η Παιδεία έχει την τιμητική της και όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραμένουν κλειστά.

Τελειώνοντας την μικρή αναφορά στο έργο των Τριών Ιεραρχών, ας κρατήσουμε δύο τινά. Ένα απευθύνεται κυρίως προς τους γονείς κι ένα κυρίως προς τούς εκπαιδευτικούς, αλλά καλό και ωφέλιμο είναι να υπάρχουν και τα δύο: Πρώτον, η σωστή καθοδήγηση των παιδιών. Όπως οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών, Εμμέλεια, Νόννα και Ανθούσα, ενεφύσησαν στα παιδιά τους την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο, διεπότισαν τις ψυχές τους με όλα τα ανώτερα αισθήματα, έτσι και ο σύγχρονος γονέας οφείλει να πράξει. Δεύτερον, η σωστή εκπαίδευση. Και ας απομακρυνθούμε για λίγο από την εξειδίκευση τού καιρού μας και την υποτιθέμενη μόρφωση με στεγανά. Ας μιλήσουμε για την Παιδεία, την ολοκληρωμένη και κλασσική, που ένας άνθρωπος λαμβάνει. Για την Παιδεία που περικλείει την γνώση τού ανθρωπίνου πολιτισμού. Βέβαια, δεν μπορεί κάποιος να γίνει κάτοχος πολλών επιστημών, όπως την εποχή των τριών Ιεραρχών, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Ο καθένας μορφώνεται και γίνεται αυτό που επιθυμεί, αλλά η Παιδεία είναι υπεράνω και μακρυά από την επαγγελματική εξειδίκευση. Η Παιδεία σμιλεύει τον εσωτερικό κόσμο τού ανθρώπου, τού δίνει την δύναμη τής λογικής και τον βοηθά να ανυψώσει το πνεύμα του σε ανθρώπινο πλαίσιο.

Για τους τρεις Ιεράρχες, η έξωθεν Παιδεία και η Θεολογία συμπλέκονται μεταξύ τους και δίνουν δυνατότητα ανύψωσης τού πνεύματος έξω και πάνω από τα ανθρώπινα. Οι παιδαγωγοί, ως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν χρέος να κινούνται. Να δώσουν στα παιδιά γνώσεις, αλλά όχι ξηρές. Να δώσουν δυνατότητες γόνιμης διαλεκτικής προσέγγισης του κόσμου. Να εμφυσήσουν την αγάπη για τα Γράμματα. Και για τα θεία Γράμματα, που μένουν τόσο επιδεικτικά έξω από την Εκπαίδευση! Τα παιδιά, που οι γονείς τους τα οδήγησαν στην Εκκλησία βαπτίζοντάς τα, δεν έχουν το δικαίωμα οι διορισμένοι –τουλάχιστον- υπάλληλοι τού Ελληνικού Κράτους, να τα αποκόπτουν, να τα χλευάζουν, να μην τα πηγαίνουν στην Εκκλησία να τιμήσουν τούς Τρεις Ιεράρχες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν θα ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις ψευτοπροόδου.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ενότητα Αγρινίου-Μεσολογγίου (και) δια της βυζαντινής μουσικής επιθυμεί ο Αιτωλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την βασιλόπιτα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», της  Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευλόγησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το απόγευμα της Τετάρτης 25ης Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

Ο Ποιμενάρχης Αιτωλίας ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους καθηγητές και τους σπουδαστές τονίζοντας, ότι η τέχνη που διδάσκονται και υπηρετούν ανήκει στις ιερές τέχνες που υπάρχουν στη ζωή της Εκκλησίας και υπηρετούν την σωτηρία του ανθρώπου. Η ψαλτική είναι μια αγγελομίμητη τέχνη, αφού το κατεξοχήν έργο των αγγέλων είναι να υμνούν ακατάπαυστα τον Θεό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα